Wat kun je als ouder doen om onderwerpen als online shaming en sexting (misbruik) thuis bespreekbaar te maken? En écht te begrijpen wat er op dit gebied speelt bij kinderen en jongeren? Graag geven we je tips en tools om ook thuis met jouw kind te praten over dit onderwerp. Deze oudermodule is ontwikkeld door Fonds Slachtofferhulp, met steun van KPN.
Op 9 en 17 september organiseerde KPN in samenwerking met ervaringsdeskundige Francien Regelink, Fonds Slachtofferhulp, Rutgers en SOA Aids Nederland een online ouderavond voor haar klanten. Centraal stond: hoe praat je met je kinderen over sexting (misbruik).
Was jij er niet bij tijdens de KPN Ouderavond, maar wil je wel weten wat er besproken is?
Deze module is onderdeel van de les WTFFF!? X Stukje van mij ter preventie van sexting misbruik. Onder begeleiding van een (gast)docent en aan de hand van het lied en de videoclip ‘Stukje van mij’ van singer songwriter MEAU, gaan de leerlingen met elkaar in gesprek over dit onderwerp. De les is gebaseerd op het jongerenplatform WTFFF!? – ontwikkeld vóór en dóór jongeren – van Fonds Slachtofferhulp.
Preventie online seksueel misbruik
Met deze les werken we aan de preventie van sexting misbruik en andere vormen van online seksueel misbruik. Dit doen we door leerlingen te informeren, activeren en door schaamte, schuldgevoel en victim blaming zoveel mogelijk te voorkomen (de-stigmatiseren). Met iedere opdracht in de les werken we aan het behalen van de onderstaande leerdoelen.
Informeren, activeren en de-stigmatiseren
Informeren: de les informeert leerlingen over wat sexting misbruik en online shaming betekent, wat de gevolgen zijn en waar je terechtkunt voor hulp, informatie of voor het (anoniem) delen van je verhaal.
Activeren: de les activeert leerlingen om een slachtoffer van sexting misbruik niet te shamen, maar te steunen en om de focus te verleggen van het slachtoffer naar de pleger. Daarnaast activeert de les om te praten over een ervaring met sexting misbruik, met bijvoorbeeld een ouder, vertrouwenspersoon op school of (anoniem) met een hulpverlener.
De-stigmatiseren: de les doorbreekt het taboe rondom online seksualiteit en creëert bewustwording over victim blaming.