Beat Your Comfortzone

In november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. Stichting Project Speak Now wil slachtoffers van seksueel geweld een hart onder de riem steken door hen de mogelijkheid te geven hun ervaringen te delen tijdens het evenement dat zij organiseren: Beat Your Comfortzone.



Waarom dit project?

In november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. In deze week wil Stichting Project Speak Now slachtoffers van seksueel geweld een hart onder de riem steken door hen voor de zevende keer de mogelijkheid te geven hun ervaringen te delen tijdens het evenement Beat Your Comfortzone, geïnspireerd op ‘Over de Streep/Als je mij echt zou kennen’. Fonds Slachtofferhulp steunt dit project.

Inhoud van het project

Met het evenement ‘Beat Your Comfortzone’ wil de organisatie een zo groot mogelijke groep lotgenoten en hun omgeving aanmoedigen te praten over hun ervaringen en gevoel. Het is een belangrijke stap in hun helingsproces. Doel is om het evenement zo op te bouwen dat de deelnemers zich daadwerkelijk openstellen en buiten hun comfortzone gaan, waardoor zij aan het einde van de dag ervaren iets te hebben overwonnen.

Doel van het project

Het doel van het evenement ‘Beat Your Comfortzone’ is de openheid over seksueel geweld bij lotgenoten en hun omgeving te bevorderen, zodat hun zelfvertrouwen, eigenwaarde en kracht worden vergroot. Praten over traumatische ervaringen met seksueel geweld werkt namelijk helend.

Mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt, hebben veelal last van schaamte en angst. Wanneer ze hun verhaal begraven, zaait schaamte zich verder uit. Daarom is het zo belangrijk voor lotgenoten om hun verhaal te delen in een vertrouwde omgeving, met mensen die met compassie en begrip reageren. Mensen die zich in hun ervaringen herkennen en niets vreemd vinden aan het verhaal dat ze vertellen. Mensen met inlevingsvermogen en die bereid zijn om naar hun verhaal te luisteren. Verbondenheid, zoals bijvoorbeeld een gedeelde ervaring, is een kracht tussen mensen waar angst en schaamte niet tegen bestand zijn.

Over Stichting Project Speak Now

Stichting Project Speak Now, opgericht in 2013, heeft als doel het taboe rond seksueel geweld te doorbreken en lotgenoten weer in hun kracht te zetten. Ze organiseren onder andere Talking Circles (landelijke praatgroepen voor lotgenoten), geven online coaching, geven regelmatig online trainingen, zorgen voor media-aandacht en bieden voorlichting.

Praten over het onderwerp werkt helend, zo blijkt uit onderzoek. Dit ervaren de ervaringsdeskundigen van de stichting ook tijdens de activiteiten die zij organiseren. Het praten over zo’n moeilijk onderwerp bevordert het zelfvertrouwen, de kracht en eigenwaarde van de deelnemers.