Programma kindermishandeling
Kindermishandeling komt in Nederland veel voor en laat bij de jonge slachtoffers blijvende sporen achter. Het gaat hier om lichamelijke en emotionele mishandeling of verwaarlozing, seksueel misbruik en combinaties van deze vormen. Wanneer kinderen niet op tijd de juist hulp krijgen, blijven ze vaak hun hele leven rondlopen met problemen.
Waarom dit programma?
Wat willen we bereiken?
Projecten
Workshops LEGO-man en LEGO-afdeling bij Fier
Bij de locaties van Fier vinden kinderen een veilig onderkomen, waar hun thuissituatie dat niet kon bieden. Het LEGO-project biedt niet alleen een creatieve uitlaatklep. Het draagt ook op verschillende manieren bij aan het emotionele en psychologische herstel van kinderen en jongeren die met geweld te maken hebben gehad.
Lesmodule ‘Wat je meemaakt’ over stress, trauma en regulatie
Leerkrachten zien leerlingen vaak worstelen met spanning, bijvoorbeeld als gevolg van trauma. Om leerlingen daarin beter te kunnen ondersteunen is voldoende kennis belangrijk. Daarom ontwikkelen Stichting Koraal en Levvel een lesmodule die leerkrachten hiervoor kunnen gebruiken.
Signaleren van seksueel probleemgedrag bij kinderen
Voor iemand die seksueel misbruik meemaakt op jonge leeftijd, kan dat voor de rest van het leven gevolgen hebben. Daarom hebben experts in Amerika een vragenlijst ontwikkeld die de seksuele ontwikkeling van kinderen in kaart brengt. Het doel van de vragenlijst is om zorgprofessionals inzicht te geven in normaal en zorgwekkend seksueel gedrag. Onderzoekers van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Kenter Jeugdhulp en de Vrije Universiteit Amsterdam werken momenteel aan een vertaling van deze vragenlijst.
Onderzoek psychische kindermishandeling
Wereldwijd is psychische kindermishandeling de meest voorkomende vorm van kindermishandeling. Toch is hier nog onvoldoende onderzoek naar gedaan en weinig kennis over bij zorgprofessionals en de maatschappij. Daarom wil Arkin, in samenwerking met Amsterdam UMC, met dit project psychische kindermishandeling meer onder de aandacht brengen.
Toolkit over signalen van kindermishandeling voor onderwijsprofessionals
De gevolgen van kindermishandeling voor kinderen zijn groot, maar het wordt te vaak en niet op tijd herkend, bijvoorbeeld door professionals. Of, professionals worstelen met de vraag hoe zij deze vermoedens kunnen uiten. Hoe eerder er hulp komt voor kinderen die kindermishandeling meemaken, hoe beter. Onderzoekers van het NSCR doen daarom verdiepend onderzoek naar de signalen van kindermishandeling en vertalen dit naar een toolkit voor onderwijsprofessionals.
Passend hulpaanbod voor jonge slachtoffers van kindermishandeling
Samen met enkele gespecialiseerde instellingen ontwikkelen we een nieuw hulpaanbod. De effectiviteit hiervan onderzoeken we bij 40 kinderen en hun opvoeders.
Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid
Fonds Slachtofferhulp steunt de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid. Hier vinden volwassen slachtoffers van kindermishandeling erkenning en herkenning.
Lotgenoten bijeenkomsten voor meisjes van de Goede Herder
Tussen 1860 en 1978 vonden in de instellingen van de katholieke kloostergemeenschap ‘de Goede Herder’ veel misstanden plaatsen. De vrouwen hebben nu vooral behoefte aan contact met elkaar. Alleen zij weten écht wat hen is aangedaan en welke impact dit vandaag de dag nog op hen heeft. Fonds Slachtofferhulp steunt de vrouwen hierin, door de lotgenotenbijeenkomsten van de KMGH mogelijk te maken.
Voor professionals
Steun het programma kindermishandeling
-
Laat slachtoffers van kindermishandeling niet in de kou staan en steun ons programma. Dit kan al met een eenmalige bijdrage.
-
Laat slachtoffers van kindermishandeling niet in de kou staan en steun ons programma. Met een structurele bijdrage financieren we meerdere projecten voor een lange tijd.