Ik heb survivor syndrome, wat kan ik doen?
Hoe kun je het beste omgaan met survivor’s guilt? We geven een paar tips. Voor als je het bij jezelf herkent, of bij een ander. Als je zelf een blijvend schuldgevoel hebt, helpt het vaak om te praten over wat je voelt. Neem bijvoorbeeld een vriend of familielid in vertrouwen. Dit lucht op en kan helpen om de situatie anders te bekijken. Vaak ontdek je dan dat je in de ogen van anderen helemaal niets hebt om je schuldig over te voelen.
Praat je liever met iemand die verder van je af staat? Of wil je je verhaal anoniem doen? Je mag dag en nacht bellen of chatten met De Luisterlijn. Voor een luisterend oor, advies en hulp kun je ook contact opnemen met MIND Korrelatie.
Verder is het belangrijk dat je jezelf niet afsluit voor contact met anderen. En dat je jezelf toestaat om je emoties te doorvoelen.
Heb je naast het schuldgevoel ook psychische klachten? Zoals depressie, angst of flashbacks? Er zijn verschillende behandelingen die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld EMDR-therapie of cognitieve gedragstherapie.
Het belangrijkste om te beseffen is dat je misschien nooit antwoorden zult krijgen op vragen als:
- ‘Waarom (heb ik het wel overleefd en … niet)?’, en
- ‘Hoe (had ik ervoor kunnen zorgen dat …)?’
De juiste therapie is erop gericht om dit soort vragen los te laten. En om direct ook mogelijke symptomen van PTSS te behandelen.
Heb je het idee dat iemand in je omgeving met survivor’s guilt te maken heeft? Bied een luisterend oor, vraag gerust hoe je kunt helpen en neem iemands gevoelens altijd serieus. Het gevoel gehoord en geloofd te worden is heel belangrijk. Let ook op dat je het schuldgevoel niet in de hand werkt door onbedoelde victim blaming.