Slachtoffermonitor seksueel geweld
Jongeren in de tienerleeftijd maken vaak seksueel geweld mee en worden ook vaker dan kinderen in de basisschoolleeftijd opnieuw slachtoffer van een zedendelict. Dit blijkt uit de nieuwe Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2021. Volgens Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Conny Rijken is meer effectieve preventie en passende hulp voor slachtoffers nodig.
Onderzoek laat zorgelijk beeld zien
Het onderzoek laat een zorgelijk beeld zien van seksueel geweld en seksuele intimidatie tegen jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar. Gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat naar schatting ruim 95.000 meisjes (37,8%) en zo’n 34.500 jongens (13,4%) van deze leeftijd tenminste één vorm van seksueel geweld of seksuele intimidatie hebben meegemaakt.
Kinderen opnieuw slachtoffer
“Seksueel geweld tegen kinderen komt veel voor en heeft langdurige gevolgen voor slachtoffers”, zegt Nationaal Rapporteur Rijken. “Daarbij is het verontrustend om te zien dat tieners relatief vaak opnieuw slachtoffer worden van een delict.”
Maar liefst 35% van de 13- tot en met 17-jarigen komt binnen 5 jaar opnieuw in beeld als slachtoffer bij de politie, ten opzichte van 14% van de 0- tot en met 12-jarigen. In meer dan de helft van de gevallen worden zij opnieuw slachtoffer van een zedendelict of maken zij ernstig geweld mee.
Taboes doorbreken
Met WTFFF!?, het platform over online seksueel misbruik dat Fonds Slachtofferhulp samen met jongeren ontwikkelde, zorgen we er onder andere voor dat gevoelens van schaamte en schuld verminderen, zodat er meer kansen zijn voor de hulpverlening. Contact opnemen met een hulpverlener voelt voor veel jonge slachtoffers namelijk als een brug te ver. Op dit moment vindt slechts een gering percentage van de slachtoffers van online seksueel misbruik hulp, terwijl er goede specialistische hulp beschikbaar is.
Het is daarom belangrijk om te beginnen bij de basis: bij het anoniem delen van een ervaring met online seksueel misbruik. Want – zo weten we – is het eerlijk durven zijn over (online) seksueel misbruik (en de reactie die slachtoffers krijgen van de omgeving) essentieel in het verwerkingsproces en kan dit een opening zijn naar de hulpverlening.