28 november: ‘Slachtoffers in de Media’ bij Pakhuis de Zwijger

Een verkeersongeluk, misdrijf of ramp, iedereen kan slachtoffer worden en te maken krijgen met aandacht in de media. Fonds Slachtofferhulp, Hogeschool Utrecht en Pakhuis de Zwijger organiseren donderdag 28 november een dialoogavond.

Tijdens de dialoogavond komen slachtoffers, nabestaanden, naasten, journalisten en deskundigen aan het woord. Ook nieuwsconsumenten nemen deel aan de interactieve dialoog die geleid wordt door Frénk van der Linden.

Centraal staat de vraag: hoe gaan we om met slachtoffers in de media? Wat is (on)gewenst? 

Concrete casuïstiek

Tijdens de dialoogavond gaan we ook in op vragen als: welke details delen journalisten wel en niet? Hoe verandert de werkwijze van mediaprofessionals? Wat gaat goed en wat kan er beter? Hoe balanceren we tussen het belang van privacy en openbaarheid? Dit doen we aan de hand van concrete casussen. Zaken die voorkomen in de dagelijkse beroepspraktijk van media.

Reflecteren op inzichten    

Onder meer Prof. dr. Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen deelt zijn expertise als het gaat om rouwverwerking in de context van vliegramp MH17. Daarnaast komen nabestaanden van een verkeersslachtoffer aan het woord. Ook zullen vertegenwoordigers van de Raad voor Journalistiek en Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren reflecteren op alles wat ter sprake komt.

Sinds 2019 onderzoekt Fonds Slachtofferhulp wat er goed gaat en wat er beter kan als het gaat om slachtoffers in de media. Van misdaadjournalist Peter R. de Vries tot slachtofferadvocaat Richard Korver, journalisten en hoofdredacteuren van regionale en landelijke media en slachtoffers en naasten / nabestaanden: meer dan 150 mensen hebben vanuit verschillende perspectieven en expertisegebieden bijdragen geleverd aan het project Slachtoffers in de media.

Op 28 november komt alles samen tijdens een dialoogavond in Pakhuis de Zwijger.

Slachtoffers in de media

De optelsom van alle bijdragen resulteerde in de website www.slachtoffersindemedia.nl Hierop staan zeven handreikingen voor het omgaan met slachtoffers in de media. Tot op de dag van vandaag zijn de handreikingen aan verandering onderhevig.

Primeur

Daarnaast is er ook een primeur: onderzoeksbureau Motivaction deelt de uitkomsten van het onderzoek ‘Vertrouwen in de journalistiek’. Hierin onderzocht het bureau hoe 1.500 Nederlanders aankijken tegen de privacy van slachtoffers en wat de voorkeur heeft van nieuwsconsumenten als het gaat om details in berichtgeving.

Aanmelden? Toegang is gratis

Je bent van harte uitgenodigd de dialoogavond kosteloos bij te wonen op donderdag 28 november van 20.00 – 21.30 uur in Pakhuis de Zwijger. Wellicht wil je zelf een (welkome!) bijdrage leveren aan de dialoog?

Meld je aan op de website van Pakhuis de Zwijger en verzeker jezelf van een toegangsbewijs. Let op: aanmelden is verplicht in verband met het aantal beschikbare plekken in de grote zaal.