Hoe duurzaam is eenmalige noodhulp voor slachtoffers?

Hoe duurzaam is noodhulp?

De noodhulp die Fonds Slachtofferhulp aan slachtoffers biedt, is in bijna alle gevallen eenmalig. Hoe duurzaam is die hulp? Hoe maken we écht een verschil in het leven van slachtoffers. Aan het woord senior beleidsmedewerker Dusjka Stijfhoorn.

Jij bent, naast je beleidswerk, verantwoordelijk voor de werving bij vermogensfondsen, onder andere voor noodhulp. De noodhulp die Fonds Slachtofferhulp aan slachtoffers biedt, is in bijna alle gevallen eenmalig. Dat is toch geen duurzame hulp?

Dusjka: “Als je het mij vraagt wel. Het gaat bij noodhulp vaak om eenmalige ondersteuning in de vorm van geld, goederen of advies. Maar de flexibiliteit en snelheid waarmee we deze hulp bieden, zorgt voor grote impact. Wij kunnen dírect hulp bieden. En dat blijkt ook hard nodig. We zien dit de laatste tijd steeds vaker, de situaties zijn schrijnend. Mensen hebben het zwaar. En als je dan óók nog slachtoffer wordt en je hebt geen reserves en er is geen manier om die klap op te vangen, dan is dat soms de bekende druppel. Er zijn heus wel voorzieningen en natuurlijk is er hulp, maar het duurt soms te lang of het komt te laat. Of je behoort nét niet tot de groep waar die hulp voor bedoeld is, je valt tussen wal en schip en komt direct in de problemen.

 

 

Een nieuwe fiets als duurzame investering

Stel je voor: een kind wat uit een arm gezin komt, wordt aangereden op z’n fiets. Fiets total loss en het gezin heeft op dat moment echt geen geld om een meteen vervangende fiets te kopen. Door vanuit onze noodhulp direct te zorgen voor een nieuwe fiets, is dit gezin snel en goed geholpen. Tegelijkertijd werkt die hulp door. Het is niet alleen een nieuwe fiets, het is voor deze jongen ook weer toegang tot school en sport, zijn bijbaantje, zelfstandigheid, noem maar op. Een duurzame investering in zijn leven, dus.”

Bijzonder bijproduct van noodhulp

“En dat is niet de enige reden waarom wij onze noodhulp als duurzaam zien. Uit de aanvragen die we binnenkrijgen, verzamelen we signalen. En die signalen gebruiken we om collectieve verbeteringen te weeg te brengen. Wanneer wij signaleren dat er structureel iets niet goed gaat in bepaalde situaties, kijken wij of meer slachtoffers dat overkomt en denken we na over oplossingen. Hierna gaan we het gesprek aan met diegenen die verantwoordelijk zijn voor die oplossingen; politie, beleidsmedewerkers bij ministeries, de rechterlijke macht, noem maar op. Het is een waardevol bijproduct van onze noodhulp. Het is een waardevol bijproduct van onze noodhulp, waarvan ik merk dat het in deze tijd steeds vaker nodig is.”

 

 

Dit soort artikelen thuis ontvangen?

Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, rouw en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.