Online misbruik: hoe praat ik hierover met kinderen?

(Online) seksueel misbruik is een lastig, maar ook belangrijk onderwerp om over in gesprek te gaan met kinderen. Beleidsmedewerker Laura Berghuis geeft tips.

Het beste advies dat ik mijn kind kan geven om misbruik te voorkomen, is toch om vooral geen foto’s of filmpjes van zichzelf te delen?

Laura: “Het leven van jongeren speelt zich grotendeels online af. Ook flirten en seksueel ontdekken horen hierbij. Meestal gaat dit goed en is het leuk en spannend.  Maar wanneer het misgaat, een foto wordt bijvoorbeeld ongevraagd gedeeld met de hele klas, dan is het nóg erger wanneer je het gevoel hebt dat het je eigen schuld is en dat je ouders niet achter je staan. Dan krijg je als slachtoffer te maken met de enorm schadelijke neveneffecten van misbruik: gevoelens van schuld en schaamte die maar moeilijk weggaan.”  

Schuld- en schaamtegevoelens

“De verhalen die jonge slachtoffers met ons delen via het platform WTFFF!? gaan ook vooral over het gebrek aan steun vanuit hun omgeving. Ze voelen zich vaak erg alleen en houden soms wel jaren last van schuld- en schaamtegevoelens. Ook zien we veel dat jongeren moeite hebben om iemand te vertrouwen. Niet alleen is hun vertrouwen enorm beschadigd door degene met wie ze heel persoonlijke beelden hebben gedeeld, maar ook hebben ze het gevoel dat ze niet kunnen vertrouwen op de steun van vrienden, ouders of leerkrachten.” 

Accent van slachtoffers naar daders online misbruik

“Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je wilt adviseren om maar vooral niets door te sturen, in de hoop zo je kinderen of leerlingen te beschermen. Alleen sluit je daarmee je ogen voor het online leven dat jongeren nu eenmaal leiden en houd je ongewild het taboe in stand. Wat kun je dan wel doen? Het werkelijke gesprek dat aan de keukentafel gevoerd zou moeten worden, is wat je doet als een foto ontvangt, die niet voor jou bedoeld is. Stuur je die door of verwijder je die? Op die manier wordt het accent dat nu vooral ligt op de slachtoffers, verschoven naar de echte verantwoordelijken voor online seksueel misbruik: de daders en delers.” 

Dit soort tips thuis ontvangen?

Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, rouw en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.