Expert én ervaringsdeskundige Anne Marsman vertelt over trauma

Volgens cijfers maakt zo’n 80% van de mensen een potentieel traumatische gebeurtenis mee. Toch zijn er gelukkig maar relatief weinig mensen die daadwerkelijk een blijvend trauma ontwikkelen. Weten wat er met je gebeurt en steun vanuit je omgeving blijken belangrijke factoren om te voorkomen dat een heftige ervaring blijft doordreunen. Expert én ervaringsdeskundige Anne Marsman legt uit hoe het zit.

Gepubliceerd op

De meest simpele uitleg is dat trauma ontstaat na een ervaring die gewoon zo overweldigend is, dat je het niet goed kan verwerken.” Anne Marsman is de initiatiefnemer van Traumanet. Met deze website wil ze iedereen in de maatschappij meer kennis en handvatten bieden over trauma. “Vaak denken mensen dat trauma over heel schokkende gebeurtenissen gaat, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Door dit klassieke beeld denken veel mensen dat het niet over hen gaat, of dat ze geen recht hebben om ergens last van te hebben. Terwijl trauma lang niet altijd het gevolg is van een concrete gebeurtenis. Het kan bijvoorbeeld ook ontstaan door verwaarlozing of langdurige stress en onveiligheid. Ook de klachten die ‘horen’ bij trauma kunnen per persoon verschillen. Zoals slecht slapen, emotioneel zijn, nachtmerries en lichamelijke klachten.”

Kennis over trauma helpt

De informatie die mensen kunnen vinden op Traumanet, is niet alleen belangrijk om trauma bij jezelf te herkennen. Maar ook om te snappen wat trauma met je kan doen, helpt om te snappen hoe trauma kan ontstaan en welke gevolgen dit kan hebben. Soms ook jaren nadat de traumatiserende ervaringen plaatsvonden. Anne: “Trauma is niet de gebeurtenis, maar de impact die het heeft achtergelaten. Dat ziet er bij iedereen anders uit. Kennis daarover helpt, het geeft rust als je je klachten begrijpt. Dan wordt vaak ook duidelijker wat je nodig hebt, en hoe mensen in jouw omgeving je beter kunnen helpen.”

"Vaak denken mensen dat trauma over heel schokkende gebeurtenissen gaat, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn."
- Anne Marsman

Eigen ervaring

Anne heeft een achtergrond als psycholoog en is gepromoveerd aan de Universiteit in Maastricht op onderzoek naar de langdurige impact van ingrijpende jeugdervaringen. De expert zet niet alleen haar wetenschappelijke kennis in om informatie over trauma te verspreiden, maar ook haar eigen ervaring. “Ik heb verschillende traumatische ervaringen meegemaakt en veel therapie gehad. Daar heb ik veel van geleerd. Afgelopen jaar raakte ik opnieuw door een traumatische gebeurtenis zo ontregeld, dat werken een tijd niet ging. Ik had continu last van herbelevingen en werd overspoeld door emoties. Mijn kennis over trauma heeft me nu echt geholpen. Vroeger snapte ik niet wat er gebeurde, nu begreep ik dat wat ik ervaarde normaal was. Ook wist ik hoe belangrijk het was om juist nu in verbinding te blijven met mensen om me heen, me niet af te sluiten.”

"Mijn kennis over trauma heeft me nu echt geholpen. Vroeger snapte ik niet wat er gebeurde, nu begreep ik dat wat ik ervaarde normaal was."

Anne Marsman

Kleine geluksmomentjes

Wat heeft haar geholpen om met haar trauma om te gaan? “Ik ben me steeds meer gaan beseffen hoe belangrijk en helend kleine geluksmomentjes zijn. Dit zijn momenten waarin het even goed en rustig is, en die kan je bewust opzoeken. Denk aan een kopje koffie drinken of even vijf minuten buiten zitten met de zon op je gezicht. Dit met aandacht doen, helpt om je systeem weer te leren ontspannen. Allemaal kleine stapjes die je nodig hebt om te herstellen.”

"Ik ben me steeds meer gaan beseffen hoe belangrijk en helend kleine geluksmomentjes zijn."
- Anne Marsman

Op een andere manier kijken

Naast kennis is ook steun uit de omgeving ontzettend belangrijk om te helen van een trauma. Anne: “Het is heel helpend als mensen naar je luisteren, je opvangen en je klachten normaliseren.” Als samenleving is het volgens Anne ook heel belangrijk dat we begrijpen waar trauma over gaat en wat het met mensen kan doen. Kennis over trauma leert je op een andere manier kijken naar klachten en gedrag, waardoor je er anders mee om kunt gaan. Je hoeft geen therapeut te zijn om iemand te steunen, met aandacht luisteren naar de ander is al zo waardevol. Als samenleving zijn we echt geholpen als we niet direct oordelen maar vaker een stapje achteruit doen om te kijken hoe we een ander kunnen helpen en begrijpen.”

3 keer per jaar gratis het magazine ontvangen?

Het Fonds Slachtofferhulp Magazine valt drie keer per jaar bij onze donateurs en samenwerkingspartners op de mat. De verhalen in het magazine laten zien hoe we samen het verschil maken voor slachtoffers in Nederland.