Cijfers cybercrime in Nederland

In 2022 zijn ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Dat schat het Centraal Bureau voor Statistiek op basis van een onderzoek.

Het gebeurt steeds vaker, je krijgt een vreemd appje, mailtje of berichtje waarin wordt gevraagd of je geld wil overmaken vanwege een noodsituatie. Je gaat er op in en voor je het weet ben je slachtoffer van cybercrime. Helaas ben je niet de enige in Nederland. Wij zetten de feiten en cijfers op een rij.

Wat is cybercrime?

Cybercrime (of cybercriminaliteit) zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel (computer, smartphone, smartwatch of tablet) gericht op een ander ICT-middel. Voorbeelden hiervan zijn het verspreiden van een virus op andere computers, het versturen van phishingmails of nepsms’jes. Soms wordt deze poging herkend, maar heel veel mensen worden toch slachtoffer met duizenden euro’s schade als gevolg. Dat is niet gek, cybercrime neemt steeds professionelere vormen aan.

Cybercriminaliteit cijfers

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) schat dat er in 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer zijn geworden van cybercrime in 2022. Zij ondervroegen 32.000 mensen van vijftien jaar en ouder, 15% gaf aan dat zij slachtoffer waren van cybercriminaliteit. Het grootste deel hiervan (8%) is opgelicht op internet. Zij hadden online iets besteld en dat vervolgens niet ontvangen. 5% geeft aan dat zij zijn gehackt en 4% had te maken met online bedreigingen en intimidatie. In de laatste categorie gaat het vooral om jongeren, van de 15- tot 25-jarigen had een op de vijf last van online bedreigingen, pesten, stalken of een vorm van sexting via internet.

Soort delict 2021 2022
Aantal Nederlanders online opgelicht 16,9% 14,8%
Online oplichting en fraude 9,7% 7,6%
Aankoopfraude 6,9% 5,6%
Verkoopfraude 1,4% 1,3%
Fraude betalingsverkeer 1,3% 1,0%
Identiteitsfraude 0,8% 0,5%
Phishing 0,8% 0,7%
Hacken 6,9% 4,7%
Hacken account 5,7% 3,6%
Hacken apparaat 2,9% 1,9%
Online bedreiging en intimidatie 2,3% 4,1%
Online bedreiging 0,9% 1,9%
Online pesten 0,8% 1,3%
Online stalken 0,8% 1,2%
Shame sexting 0,4% 0,7%
Overige online delicten 0,6% 0,6%

Bron:CBS

Informatie over oplichtmethodes

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en partners hebben een website ingericht met informatie over de verschillende methodes van oplichters. Hier vind je ook video’s, zo kan je crimineel gedrag herkennen en oplichting voorkomen. De video’s gaan over meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld Whatsapp), phishing en online veiligheid.

Ben jij slachtoffer van cybercrime?

Schaam je niet. Criminele benden gaan heel slim te werk. Het kan iedereen gebeuren. Doe wel altijd aangifte. Er is meer kans om de daders te pakken als de politie en het openbaar ministerie meer weet van cybercriminaliteit. Daarnaast vind je via deze pagina op de slachtofferwijzer meer informatie, hulp en advies. Hier staat ook meer informatie over de juiste organisaties die je kunnen helpen bij het voorbereiden van een aangifte of de juridische afwikkeling, maar ook voor emotionele of praktische ondersteuning.