Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen: je maakt iets vreselijks mee, zoals een verkeersongeval of een geweldsdelict en je leven staat volledig op zijn kop. Je hebt steun en erkenning nodig van de mensen die dichtbij je staan, maar helaas blijft dit uit. Steeds meer studies laten zien hoe belangrijk sociale steun en erkenning daadwerkelijk zijn, en wat de gevolgen zijn wanneer slachtoffers hier niet op kunnen rekenen. Zoals ook een recent onderzoek naar het verband tussen sociale erkenning en PTSS-klachten. In dit artikel lees je meer over de resultaten uit dit onderzoek en het belang hiervan voor de hulp aan slachtoffers.
Is erkenning voor slachtoffers écht zo belangrijk?
Voor slachtoffers van criminaliteit, geweld en ongevallen is erkenning door de sociale omgeving essentieel. Dit blijkt onder andere uit ons VICTIMS-project, een grootschalig onderzoek naar het belang van steun door de omgeving.
Naast het VICTIMS-project, tonen verschillende internationale studies aan, dat begrip voor de gevoelens, gedachten en het gedrag van slachtoffers, ervoor kan zorgen dat er minder psychische problemen worden ervaren. Een recente grootschalige studie, die onderdeel uitmaakt van ons VICTIMS-project, verduidelijkt het verband tussen sociale erkenning en PTSS-klachten.
Veel erkenning zorgt op korte termijn voor minder PTSS-klachten
Uit het onderzoek door CentERdata, Tilburg University’s Nethlab en de Universiteit van Zürich, is gebleken dat slachtoffers die in de eerste maanden veel erkenning en begrip krijgen vanuit hun omgeving, een half jaar later minder last hebben van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Op de lange termijn hebben erkenning en begrip géén positief effect meer op de verwerking.
Dit verband werkt verbazingwekkend genoeg twee kanten op. PTSS-klachten blijken erkenning en begrip te ondermijnen. Mensen die kampen met veel PTSS-klachten krijgen later minder erkenning en begrip vanuit hun sociale omgeving.