Noodhulp in de praktijk: “Eigenlijk iedereen die ik spreek, heeft iets afschuwelijks meegemaakt”

Noodhulp in de praktijk: “Eigenlijk iedereen die ik spreek, heeft iets afschuwelijks meegemaakt”

Slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven kunnen rekenen op intensieve ondersteuning van een casemanager van Slachtofferhulp Nederland. Wanneer een slachtoffer ook financieel in de acute nood komt, kan het Noodhulpfonds van Fonds Slachtofferhulp uitkomst bieden. Hoe dat werkt in de praktijk vertelt Peter Menor. Als casemanager bij Slachtofferhulp Nederland roept hij regelmatig de hulp van het Noodhulpfonds in.

Peter’s werkgebied strekt zich uit over Rotterdam. De stad met de imposante skyline, spreekwoordelijk harde werkers, maar waar ook altijd wel iets aan de hand is. Wanneer mensen hier te maken krijgen met een ernstig misdrijf of verkeersongeval of zelfs een moord, komen ze terecht bij Peter of één van zijn collega’s. Peter: “Eigenlijk iedereen die ik spreek, heeft iets afschuwelijks meegemaakt, met vaak lange of blijvende gevolgen. Een heftig geweldsincident, een woningbrand, een zwaar verkeersongeval. Je doet wat je kunt om iemand te helpen. Heel fijn dat we hierbij ook een beroep kunnen doen op het Noodhulpfonds van Fonds Slachtofferhulp.”  

Warme betrokkenheid en een beetje afstand 

Casemanagers van Slachtofferhulp Nederland onderhouden contacten met de politie, het Openbaar Ministerie en andere betrokken organisaties. Ook helpen ze bij praktische zaken waarmee een slachtoffer te maken krijgt, zoals financiën, of een noodzaak om te verhuizen. “Het is belangrijk om de balans te vinden tussen warme betrokkenheid en toch ook een beetje afstand van de zaak”, weet Peter. “Om het vol te kunnen houden. Maar soms hou je dingen toch echt bij je. Neem het verhaal van Mirella. Toen ik haar voor het eerst sprak, was ze net ontslagen uit het ziekenhuis. Ze zat thuis, op veel plaatsen in het gips, een brace om haar nek. Ze kon me tijdens het gesprek niet eens aankijken, zo slecht was ze er aan toe. Het is dan ontzettend fijn als je voor iemand net even een extra stap kunt zetten. Voor Mirella was dat een bijdrage uit het Noodhulpfonds voor fysiotherapie.” 

Niet zomaar een geldpotje 

Niet iedereen komt in aanmerking voor een bijdrage uit het Noodhulpfonds. Voordat Peter een aanvraag indient, wil hij zeker zijn dat die gift ook daadwerkelijk effect heeft op het herstel van zijn cliënt, zoals bij Mirella. Of dat de nood heel acuut is.  Peter: “Het is niet zomaar een potje waar iedereen recht op heeft. Dit is geld gegeven door donateurs van Fonds Slachtofferhulp of steun van bedrijfspartners van het Fonds. Daar willen we heel zorgvuldig mee omgaan. Laatst hadden we een woningbrand, waarbij de kleding van de kinderen volledig verwoest was.”

"Op die momenten maken we echt een verschil met bijvoorbeeld bonnen van Zeeman waarmee de moeder ondergoed, pyjama’s, t-shirts en broeken kon kopen. De opluchting bij zo’n gezin is dan zo groot.”

Peter Menor

Méér dan een oplossing voor dringende nood 

Dat het Noodhulpfonds soms ook verder reikt dan alleen een oplossing voor dringende nood, schetst Peter mooi aan de hand van een zaak van ernstig partnergeweld. “Deze jonge moeder werd met de dood bedreigd door haar inmiddels ex-partner. Voor haar veiligheid was het noodzakelijk om te verhuizen. Hier zag ze  enorm tegenop. Haar familie en kennissen hadden allemaal connecties met haar ex-partner. Ze kon onmogelijk hun hulp inroepen. We hebben toen via het Noodhulpfonds haar verhuizing kunnen regelen met verhuisbedrijf UTS. Ook kreeg ze een bijdrage om haar nieuwe huis te schilderen en behangen. Toen ik haar de eerste keer sprak, was ze angstig en stond ze overal alleen voor. Na de verhuizing was ze aanwezig op de rechtszitting en durfde ze de man voor wie ze zo lang zo bang was, aan te kijken en te confronteren. Ze leek wel een ander mens.” 

3 keer per jaar gratis het magazine ontvangen?

Het Fonds Slachtofferhulp Magazine valt drie keer per jaar bij onze donateurs en samenwerkingspartners op de mat. De verhalen in het magazine laten zien hoe we samen het verschil maken voor slachtoffers in Nederland.