Autorijden met slippers: mag dat?

Autorijden met slippers: mag dat?

Autorijden met slippers: heerlijk luchtig en lekker makkelijk. Toch is het is sommige landen verboden. Niet zo gek, want autorijden met slippers kan ook heel gevaarlijk zijn. Mag in Nederland met slippers rijden? En hoe zit dat in de populaire vakantielanden?

Gepubliceerd op

Autorijden met slippers in Nederland

Autorijden met slippers is in Nederland niet wettelijk verboden. Je kunt hier geen boete voor krijgen. Bovendien staat in geen enkele verzekering iets vastgelegd over het rijden met slippers. Er is één grote ‘maar’. Je bent namelijk wettelijk verplicht om je in het verkeer op zo’n manier te gedragen dat je andere bestuurders niet in gevaar brengt. En laten we eerlijk zijn: slippers zijn niet de meest veilig keuze. Ze kunnen tijdens het rijden aan het pedaal blijven hangen. Ook kun je zomaar uit de slipper glijden, waardoor je de controle over het pedaal verliest. Met alle gevolgen van dien.

Draag je dus slippers terwijl je een ongeluk veroorzaakt, dan kan de verzekeraar dit mogelijk op ‘grove schuld’ gooien. Dat betekent dat jij schuldig bent aan het ongeluk, omdat je willens en wetens een onveilige situatie opzocht. Gelukkig is de oplossing eenvoudig. Wissel van schoeisel voordat je gaat rijden, leg een extra paar schoenen in de auto, of ga blootvoets verder. Dat is namelijk – hoewel ook niet altijd even veilig – wel toegestaan.

Autorijden met slippers in Frankrijk

Even snel op je slippers een baguette halen bij de lokale bakker in Frankrijk? Prima, maar laat de auto vooral staan en spring op de fiets op ga er lopend naartoe. Stap je in Frankrijk met slippers in de auto, dan riskeer je een boete van 90 euro. Bovendien is autorijden met het schoeisel in Frankrijk natuurlijk niet minder gevaar dan in Nederland. Ook niet als het slechts om een korte afstand gaat.

Autorijden met slippers in Spanje

Ook Spanje deelt flinke boetes uit voor het rijden met slippers. In Spanje geldt dat schoeisel tijdens het autorijden verplicht aan de achterkant vast moet zitten. En ook aan de voorkant mag het niet te los zitten. In dit land gaat het zelfs nog een stapje verder. In Spanje mag je namelijk ook niet op blote voeten rijden. Een bekeuring kan oplopen van 80 tot 200 euro. Denk dus extra goed na over welke schoenen je aantrekt tijdens je vakantie in Spanje.

Autorijden met hakken

Als het op autorijden aankomt, vallen hakken in dezelfde categorie als slippers. Het is bij wet niet verboden om in de auto te stappen met hakken aan. Toch geldt ook hier: opzettelijk een gevaarlijke situatie creëren is wel degelijk strafbaar. Hakken kunnen een gevaar vormen doordat je bijvoorbeeld met je naaldhak achter het pedaal blijft hangen. Of omdat je door een plateauzool het pedaal niet goed kunt voelen. Zorg er dus idealiter voor dat je altijd een paar (platte) schoenen in de auto hebt liggen.

Wil je weten met welke verkeersregels je rekening moet houden in welk land? De gratis app GoingAbroad vertelt je precies in welke landen het verplicht is om een fietshelm te dragen, je verplicht bent een veiligheidshesje in de auto te hebben liggen, en niet met slippers mag rijden.