Eenmalig noodhulp geven aan een slachtoffer. Heeft dat wel zin? Of is het een druppel op een gloeiende plaat?
“Een druppel op een gloeiende plaat zou ik niet zeggen. Wanneer mensen iets vreselijks overkomt, kan juist die eenmalige steun het extra zetje zijn dat ze nodig hebben om weer door te gaan. We geven echt een boost aan mensen die in de problemen komen doordat ze slachtoffer zijn geworden. Juist omdat onze hulp eenmalig is, kunnen we snel beoordelen en schakelen. Zo hadden we laatst een oudere gehandicapte man die zijn bankpasje aan een bekende had gegeven om boodschappen voor hem te doen. Die ‘bekende’ had zijn hele AOW gepind en was met de noorderzon vertrokken. Wij hebben het slachtoffer drie weken leefgeld gegeven, waardoor hij de tijd dat hij opnieuw AOW kreeg, kon overbruggen.”
“Noodhulp kan snel geregeld worden. Binnen een paar dagen nemen we een besluit en kunnen we de hulp voor elkaar krijgen. Want soms kan er gewoon niet worden gewacht op hulp via bestaande voorzieningen. Een mooi voorbeeld zijn de oma en opa die hun kleinkinderen opvingen nadat het thuis helemaal mis was gegaan. Zelf leefden de grootouders alleen van de bijstand. Voordat ze aanspraak konden maken op de kinderbijslag, zouden weken voorbij gaan. En de kinderen hadden nu winterkleding nodig. Niet te doen voor deze mensen. Via onze sponsor Zeeman konden we ze bonnen geven, waarmee ze winterkleding konden kopen en wat spullen voor school. Dat is nou typisch een voorbeeld van dat extra steuntje dat snel en doeltreffend helpt. Dat is ook de reactie die we vaak krijgen: ‘dankzij die hulp kon ik de draad weer oppakken.’”
“Slachtoffers van huiselijk geweld helpen met een verhuizing, een nieuwe bril na een fietsongeluk, drie maanden levensonderhoud voor een weduwe van een moordslachtoffer. We kunnen een verschil maken. Financieel, of samen met onze sponsors in natura. En dat doen we zorgvuldig, want het is donateursgeld dat we maar één keer kunnen uitgeven. In de aanvragen komen we de meest schrijnende gevallen tegen. Slachtoffers van verkeersongevallen, misdrijven of seksueel geweld. Het went nooit. Maar we kunnen wél iets betekenen voor mensen, heel direct.”
Hoe werkt noodhulp?
Alleen hulpverleners of belangenbehartigers kunnen een aanvraag doen voor hun cliënt. Daarnaast is het van belang dat je door slachtofferschap in financiële problemen bent gekomen of hierdoor verkeert in een noodsituatie en je niet, onvoldoende of niet op tijd geholpen wordt door bestaande voorzieningen. Kijk voor meer informatie op www.fondsslachtofferhulp.nl/noodhulp