Slachtofferwijzer: een initiatief van Fonds Slachtofferhulp

De nieuwe Slachtofferwijzer: herkenning, informatie en snel de weg naar passende hulp

Slachtofferwijzer is vernieuwd. Naast een website met deskundige informatie over slachtofferschap en hulpverlening, is Slachtofferwijzer nu ook een plek waar mensen erkenning vinden voor wat hen is aangedaan en herkenning door het lezen van de ervaringen van anderen.


Jaarlijks krijgen zo’n 1,7 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar te maken met een misdrijf, ongeval of ramp. De hulpbehoeften van mensen die een ingrijpende gebeurtenis meemaken verschillen sterk. Iemand die een medisch ongeval of een verkeersongeval meemaakt heeft heel andere behoeften dan iemand die seksueel geweld of mensenhandel meemaakt. Om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan deze verschillende informatie- en/of hulpbehoeften, is Slachtofferwijzer vernieuwd. In dit artikel vertellen we je alles over de nieuwe Slachtofferwijzer. 

Waarom is Slachtofferwijzer vernieuwd? 

Ik begrijp jou. Zo luidt de lanceringscampagne van de nieuwe Slachtofferwijzer. Ik begrijp jou zijn drie woorden waar veel mensen die een ingrijpende gebeurtenis meemaken behoefte aan hebben. Begrip voor de moeilijke zoektocht naar passende hulp. Voor het schuldgevoel dat maar niet weggaat. Voor de strijd om een schadevergoeding. Voor het gevoel er alleen voor te staan. Slachtofferwijzer is vernieuwd om aan mensen te laten zien dat zij begrepen worden en er niet alleen voor staan.  

Wat is er nieuw aan Slachtofferwijzer? 

Op de vernieuwde Slachtofferwijzer staan de persoonlijke ervaringen centraal. Ook is de informatie op Slachtofferwijzer beter afgestemd op de behoeften, en is Slachtofferwijzer toegankelijk gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek. 

Sinds 2012 is Slachtofferwijzer een website met toegankelijke informatie over slachtofferschap en meer dan 100 hulporganisaties. Sinds 2019 vinden ook naasten op Slachtofferwijzer informatie en tools om mensen in hun naaste omgeving te helpen. Sinds 2023 is Slachtofferwijzer óók een plek waar mensen erkenning vinden voor wat hen is aangedaan en waar zij herkenning vinden in de verhalen van anderen.  

Carlo Contino, hoofd beleid & programma’s bij Fonds Slachtofferhulp:

“Op de vernieuwde Slachtofferwijzer staan de individuele behoeften en ervaringsverhalen centraal. Door uitgebreid onderzoek en intensief contact met mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt weten we wat er nodig is op de weg naar herstel én hoe we dit moeten presenteren: laagdrempelig en toegankelijk.”

Voor wie is Slachtofferwijzer? 

Slachtofferwijzer is er voor iedereen die een schokkende gebeurtenis meemaakt, hun naasten en voor mensen die in de hulpverlening werken.  

Heb jij iets meegemaakt wat jou niet loslaat? Heb je klachten waarvoor je hulp wil, maar weet je niet welke hulp bij je past? Wil je tips om iemand in jouw omgeving te ondersteunen? Ben je op zoek naar verhalen van mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt?  

Onze toolkit

Op zoek naar meer informatie over Slachtofferwijzer? Download onze toolkit.