Stichting Wij zijn M

Misbruikt, machteloos, mooi en moedig. Wanneer je seksueel misbruik hebt meegemaakt is de weg naar herstel ingewikkeld. Daarom pleit Stichting Wij zijn M voor meer ruimte en tolerantie voor de ervaringen van slachtoffers, zodat verhalen gedeeld worden en zij meer (h)erkenning krijgen.



Waarom dit project? 

Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik doorbreekt. Wij zijn M is opgericht door Mandy Sleijpen. Mandy is ervaringsdeskundige: van haar achtste tot haar veertiende jaar werd zij seksueel misbruikt door haar opa. Tijdens het misbruik, maar ook nadat het misbruik stopte, voelde Mandy zich schuldig en schaamde zij zich voor wat haar opa haar aandeed. Het misbruik had en heeft nog steeds gevolgen op haar leven. Mandy is daarin niet de enige. Veel lotgenoten durven niet te vertellen over hun ervaringen wat hun herstel in de weg staat.

Doel van het project

Met haar stichting strijdt Mandy voor meer openheid. De M in de titel van de stichting staat voor Misbruikt, Machteloos, Mooi en Moedig. Wij zijn M laat zien dat het verhaal van Mandy niet op zichzelf staat. Dat hun verhaal (in een bepaalde vorm) het verhaal van vele (jonge) mensen is. Wij zijn M laat zien dat je niet alleen bent en dat je er krachtig uit kunt komen. Alle activiteiten van de stichting dragen bij aan meer bewustwording over seksueel misbruik en een betere opvang van slachtoffers.

Campagne fotoshoot ‘In je kracht’ Wij zijn saMen

Jaarlijks is er een bijzondere campagne waarin Wij zijn M moedige overlevenden van kindermisbruik een stem geeft en heling bevordert. Daarmee laten zij lotgenoten zien dat ze zich niet hoeven te schamen en trots mogen zijn op wie ze zijn. Zelf weten we uit ervaring dat het heel goed is om weer in je kracht te durven gaan staan. Dat gevoel van in je kracht staan ervaren, gunnen wij lotgenoten ook. De foto’s worden gemaakt door Michiel Fischer, professioneel fotograaf en belichter. Van iedereen wordt een portretfoto gemaakt. Daarna wordt er een groepsfoto gemaakt. Ze worden met een foto uit hun kindertijd in de hand gefotografeerd. De kinderfoto is uit dezelfde periode toen het misbruik gaande was. Aan de kinderfoto zie je niks, maar in werkelijkheid zit er een groot geheim achter die foto.

Lessenserie over grenzen

Om kinderen te leren dat sommige aanrakingen niet oké zijn en dat ze weten dat ze bij anderen terecht kunnen, heeft de stichting een lessenserie ontwikkeld voor groep 7/8 van de basisschool. In de lessen komt aan bod wat grenzen zijn, hoe je grenzen aankan geven, wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is en wat voor emoties erbij komen kijken. Vanuit lesbrieven, opdrachten, werkbladen en filmpjes specifiek voor deze leeftijd, worden kinderen meegenomen in dit thema.

Durf seksueel misbruik te zien

In iedere basisschoolklas zitten gemiddeld twee kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Een zwaar geheim dat deze kinderen met zich meedragen. Met de campagne ‘Durf te zien’ maakt Mandy Sleijpen, directeur van Stichting Wij zijn M, zich hard voor een maatschappij die niet wegkijkt.

Lied: 'Stop hou op'

Het lied “Stop hou op” is gemaakt voor peuters en kleuters. Het is een lied om kinderen te leren hoe ze hun grenzen kunnen herkennen, respecteren en aangeven. Het is enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren om hun eigen grenzen te begrijpen en te respecteren, net zoals die van anderen. Dat ze leren om “stop” te zeggen als ze zich ongemakkelijk of onveilig voelen. Het lied “Stop hou op” is ontwikkeld met dit belangrijke doel voor ogen.

Mijn Metgezel

Luister hier het nieuwe nummer dat door Stichting Wij zijn M is gemaakt, met steun van Fonds Slachtofferhulp.

Het Grenzen kwartetspel

Naast de campagne heeft Stichting ‘Wij zijn M’ een kwartetspel ontwikkeld voor basisscholen om het onderwerp grensoverschrijdend gedrag op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken onder kinderen. Het Grenzen kwartetspel is naast een educatieve tool ook een gespreksopener voor basisschoolscholieren. Wil jij als leraar of ouder het kwartetspel bestellen? Dat kan via de website van Wij zijn M.

Interview met Mandy en Romy

Lees hier het interview van Mandy en mede-oprichter Romy over het ontstaan van de stichting.