Wat doet stichting LANGZS?
Stichting LANGZS is in 2007 opgericht als een netwerk van advocaten die zich richten op gewelds- en zedenmisdrijven. De stichting biedt slachtoffers een platform waarop ze snel en eenvoudig met een gespecialiseerde advocaat in hun regio in contact kunnen komen.
Een LANGZS advocaat ondersteunt slachtoffers in de eerste fase en adviseert hen bij de keuze voor het wel of niet doen van aangifte. Gedurende het strafproces staat de advocaat slachtoffers bij en zet zich in voor gerechtigheid en het welzijn van het slachtoffer. Dit kan in de vorm van een gevangenisstraf, een schadevergoeding en/of straat- of contactverbod.
Daarnaast komt de advocaat op voor de rechten van het slachtoffer. Denk hierbij aan het recht op inzage in het dossier, het recht om stukken aan het dossier te laten toevoegen of het recht om een gesprek met de officier van justitie aan te vragen.
Bijhouden van een zwartboek
Naast het geven van rechtsbijstand zet LANGZS zich in om de (rechts)positie van slachtoffers te verbeteren. Dit doen ze onder meer door het bijhouden van een zwartboek. Hierin kijken ze naar hoe verschillende instanties die met slachtoffers werken dit niet altijd correct doen. Soms worden slachtofferrechten bijvoorbeeld niet nageleefd door de media of door overheidsinstanties. Door dit bij te houden verzamelt LANGSZ als het ware ‘bewijs’ dat er nog veel moet worden verbeterd in ons land.
Organiseren van symposia
Ook organiseert de stichting jaarlijks een symposium voor advocaten. Tijdens deze symposia behandelen diverse sprekers een actueel onderwerp vanuit een bepaalde gezichtshoek. Ieder jaar is er een ander thema, zoals ‘immateriële schade(vergoeding) na ernstig misdrijf’ of ‘online seksueel misbruik’.
Wat doet Fonds Slachtofferhulp voor LANGZS?
Wij ondersteunen LANGZS op verschillende manieren:
- We gaven een financiële bijdrage om de website van de stichting mogelijk te maken.
- Dankzij een subsidie van ons heeft de stichting een ondersteunend medewerker in dienst.
- Het jaarlijkse symposium komt mede tot stand dankzij een financiële ondersteuning van Fonds Slachtofferhulp.