Nieuws | Blog

Weer functioneren na de vermissing van een geliefde

24 april 2014

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: vermissing | blog | Jos de Keijser | vermissingen

De onzekerheid is tergend. Elke dag is er de hoop op terugkeer, elke dag de rouw en het verdriet omdat de vermiste niet voor de deur staat. Misschien morgen? Misschien wel nooit, en wat dan?

Als je partner, kind of vriend(in) vermist raakt kunnen dit soort gedachten dagelijks door je hoofd schieten. Vermissing laat een leegte achter die de menselijke geest vaak automatisch invult met hoop, verdriet, angst en onzekerheid. Een verwante van een vermist persoon komt door het gemis aan zekerheid over wat er gebeurd is vaak niet toe aan verwerking. Dat kan ervoor zorgen dat een terugkeer naar een normaal leven moeilijk te realiseren is.

De Rijksuniversiteit Groningen start in samenwerking met het Fonds Slachtofferhulp een onderzoek naar effectieve hulpverlening voor verwanten van vermisten. Emotionele reacties die ervaren worden door familieleden van vermisten zijn divers en omvatten gevoelens van verdriet, piekeren, schuld, woede en hoop, maar ook fysieke symptomen als slapeloosheid, verslaving en gezondheidsproblemen.

Empirisch onderzoek naar de impact van vermissing op achterblijvers is zeer beperkt. Om beter met de onzekerheid te kunnen omgaan wordt verwanten een behandeling aangeboden die bestaat uit acht sessies waarin gebruik wordt gemaakt van cognitieve therapie en mindfulness. In Engeland wordt dit momenteel al toegepast ter ondersteuning van verwanten wanneer iemand vermist raakt.

Bij een eerder onderzoek naar hulp voor nabestaanden die iemand hadden verloren door moord of doodslag bleek een behandeling te helpen om rouwen trauma gerelateerde klachten bij nabestaanden te verminderen.

Het programma is ontwikkeld om een tunnelvisie tegen te gaan, waarin verwanten terecht kunnen komen en dat gepaard gaat met destructieve en nutteloze denkpatronen. Veelvuldig piekeren over wat er met hun geliefde is gebeurd en hoe ze deze kunnen terugvinden kan het dagelijks functioneren in de weg staan. Het programma bevat oefeningen die deelnemers helpen te zien hoe deze patronen werken en om te leren deze te beïnvloeden.

We verwachten dat deze interventie het klachtenniveau van de verwanten van vermisten aanzienlijk kan laten dalen. Bij een eerder onderzoek naar hulp voor nabestaanden die iemand hadden verloren door moord of doodslag bleek een behandeling te helpen om rouwen trauma gerelateerde klachten bij nabestaanden te verminderen. Het onderzoek naar de emotionele gevolgen van vermissing start over enkele weken en de therapie over enkele maanden.

Lees ook:
Je leven lang blijven zoeken
– Bestel een SOS-bandje voor uw (klein)kinderen

Jos De Keijser

Onderzoeker en klinisch psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen.

Geef een reactie