Nieuwe rouwmeter biedt nabestaanden eerste stap op weg naar hulp bij verlies

Twijfel je als nabestaande of het rouwen wel goed gaat? Of vraag je je af of je hulp nodig hebt tijdens jouw rouwperiode? De nieuwe rouwmeter TGI-SR+ helpt je beoordelen of je gebaat bent bij specialistische hulp.

Gepubliceerd op

Een dierbare verliezen is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. In de moeilijke periode die volgt, moet je leren omgaan met verlies en rouw. Veel mensen krijgen te maken met hevige rouwreacties, zoals intens verdriet, gemis of boosheid. Voor de meeste mensen nemen deze emoties na enige tijd af. Maar bij sommige nabestaanden nemen de klachten het leven gedurende lange tijd zó in beslag, dat ze er nog maar moeilijk van kunnen genieten. Twijfel je of het rouwen wel goed gaat? Of vraag je je af of je hulp nodig hebt tijdens jouw rouwperiode? De nieuwe rouwmeter TGI-SR+ op www.rouwbehandeling.nl helpt je beoordelen of je gebaat bent bij specialistische hulp.

Geruststelling

Na een traumatisch verlies kun je last houden van herbelevingen (nachtmerries of flashbacks), prikkelbaarheid, slaapproblemen en hevige schrikreacties. Of van depressieve klachten zoals concentratieproblemen, vervlakking van emoties, geen plezier meer aan dingen kunnen beleven, heel weinig of juist heel veel eten. Lonneke Lenferink, assistent-professor op het gebied van rouw en één van de ontwikkelaars van de Rouwmeter: “De drempel om naar een huisarts te stappen is vaak hoog. De rouwmeter kan mensen een eerste indicatie geven om te denken ‘Moet ik hier iets mee?’ of juist ‘Het gaat relatief best wel goed’, en op die manier geruststelling bieden.”

Welke hulp past bij mij?

De rouwmeter is een online vragenlijst, ontwikkeld door een team van onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente die gespecialiseerd zijn in rouw en rouwverwerking. De vragenlijst kun je thuis invullen. Het is geen behandeling op zich, maar een eerste stap in de richting van passende hulp. Afhankelijk van de uitkomst van de rouwmeter, vind je op rouwbehandeling.nl een geschikte behandeling. Of word je doorverwezen naar hulp die bij jou pas – bijvoorbeeld van de huisarts, gespecialiseerde online ondersteuning of hulp van een therapeut.

Een persoonlijk proces

Carlo Contino, adjunct-directeur bij Fonds Slachtofferhulp: “Rouwen is een heel persoonlijk en grillig proces. Er staat geen tijd voor en je kunt het niet goed of fout doen. Dat is ook niet wat de test vertelt. Het laat zien of, en zo ja, welke extra hulp een goed idee voor jou is. Bovendien is het invullen van de rouwmeter een momentopname. Het is dus goed om de test na een tijdje nog een keer te doen.”

Rouwbehandeling.nl is tot stand gekomen door samenwerking tussen Fonds Slachtofferhulp, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht.