Wat is complexe rouw? En waarom is het zo belangrijk dat dit (h)erkend wordt?
“Je zou kunnen zeggen: het is acute rouw die maar niet overgaat en maar niet minder wordt en zelfs intenser wordt in de loop van de tijd. De eerste reacties na verlies, zoals verlangen, intens verdriet, moeite hebben om het verlies te geloven en moeite hebben om verder te gaan met je leven, zijn allemaal ‘gewone’ acute rouwreacties. Persisterende rouw is acute rouw die maar niet overgaat en echt langer dan een jaar mensen heel veel pijn en lijden geeft en heel erg interfereert met sociaal functioneren, met werk met school, relaties.
Hoe en waarom zijn we gestart met onderzoeken en behandelingen voor rouw?
Zodat we met z’n allen meer onderkennen dat rouwen heel vaak prima gaat en dat er geen bijzondere of professionele hulp bij nodig is. Maar dat we ook zien dat er een kleine maar substantiële groep mensen loopt weldegelijk vast. En zeker waar het fonds zich ook mee bezig houdt: traumatische verliezen, door moord, vermissing en suïcide, dat zijn situaties waarin mensen een verhoogde kans hebben om vast te lopen en dan is het ook belangrijk om iets aan te reiken. Dus rouwmeter, waar mensen zelf de intensiteit en aard van hun rouw mee kunnen monitoren en meten. Maar dus ook een behandeling daaraan te koppelen, om die kleine maar substantiële groep een flinke duw in de rug te geven.
Er bestaan behandelingen voor depressie en er bestaan behandelingen voor PTSS, maar bij vastgelopen rouw hebben we het echt over een ander soort probleem wat een specifieke behandeling en aanpak vraagt. Dat is ook waarom wij ons op dit gebied zijn gaan richten en inzoomen.