Maak seksualiteit bespreekbaar: Nee is oké

Het voorleesboekje ‘Nee is oké’ helpt al vanaf heel jonge leeftijd zaken bespreekbaar te maken. Het verhaal stimuleert kinderen om assertiever te zijn in het aangeven van hun grenzen met betrekking tot hun eigen lijf. Maar ook dat het goed is om iemand in vertrouwen te nemen als er iets tegen je zin in gebeurt.


Seksueel misbruik is een actueel en groeiend probleem in onze maatschappij. Het voorleesboekje ‘Nee is oké’ helpt kinderen weerbaarder te worden. Daarnaast stimuleert het hen assertiever te zijn in het aangeven van hun grenzen met betrekking tot hun lijf. Fonds Slachtofferhulp heeft dit boekje speciaal ontwikkeld en geschreven voor jonge kinderen. Omdat het belangrijk is dit onderwerp al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en leuke manier een belangrijke boodschap mee. 

Ties en Lotte gaan logeren bij hun opa en oma. Dat vinden ze altijd heel leuk. Het is nu extra lang, want papa en mama gaan een paar dagen op vakantie. Ze moeten nog één dagje naar school en daarna zijn ze lekker het hele weekend bij opa en oma. Ze maken van alles mee: leuke, gezellige, maar ook spannende dingen. Die ze samen oplossen. Tijdens de logeerpartij valt het Ties op dat het soms wel oké is om nee te zeggen en soms weer niet. Maar hoe zit dat nou? Hij gaat er eens goed op letten en leert zo wanneer nee oké is.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Nee is Oke

Seksueel misbruik is complex en moeilijk te voorkomen

Fonds Slachtofferhulp zet zich als onafhankelijke, maatschappelijke organisatie al 30 jaar in voor slachtoffers in Nederland. Eén van onze belangrijke thema’s is seksueel geweld. Seksueel misbruik is een complex en moeilijk te voorkomen probleem. De gevolgen zijn vaak groot en kunnen je leven tekenen, als je niet de juiste hulp krijgt. Angst, schaamte en taboe spelen hierbij een rol. Voorlichting, bewustwording, advies over hoe je seksueel misbruik tijdig kunt signaleren en informatie over wat je kunt doen als het je overkomt, is een belangrijk onderdeel binnen ons programma seksueel geweld.

De grens is voor kinderen moeilijk te herkennen

Vooral voor kinderen is de grens tussen wat wel en niet kan vaak dun en moeilijk te herkennen. Zeker wanneer liefdevolle aanraking van iemand die dicht bij hen staat, omslaat in seksuele verleiding of misbruik. Kinderen krijgen vaak te maken met schuldgevoelens, een loyaliteitsconflict en worden angstig of raken verward. Hoe kunnen we seksuele verleiding en misbruik voorkomen en hoe kunnen we onze kinderen beschermen?

Maak zaken bespreekbaar

We weten hoe belangrijk het is om al vanaf heel jonge leeftijd zaken bespreekbaar te maken. Vanuit deze gedachte heeft Fonds Slachtofferhulp het voorleesboekje ‘Nee is oké’ ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Het verhaal stimuleert kinderen om assertiever te zijn in het aangeven van hun grenzen met betrekking tot hun eigen lijf. Dat zij hierover zelf de baas zijn en ‘nee’ mogen zeggen als ze iets niet willen. En ook ‘nee’ moeten accepteren van anderen. Maar ook dat het goed is om iemand in vertrouwen te nemen als er iets tegen je zin in gebeurt.

Belevingswereld van kinderen

Het boekje is geschreven vanuit de belevingswereld van kinderen. In samenwerking met experts en partners uit ons werkveld. We hopen kinderen te raken met een leuk verhaal, waarin zij zich kunnen herkennen. Het leert hen: wat is wel gewoon en wat niet? Maar hoe en wanneer geef je het aan als je iets niet wilt of als er iets gebeurt dat je niet (meer) fijn vindt?

In het verhaal van Lotte en Ties komen verschillende situaties voor. Het geeft kinderen op een luchtige en ludieke manier de boodschap mee hoe ze hier zelf mee kunnen omgaan. Het kan voor ouders/ver­zorgers, opa’s en oma’s of leerkrachten helpen om dit soort zaken bespreekbaar te maken. Ook zijn er vragen opgenomen die hierbij kunnen helpen. Bestel vandaag nog dit unieke boekje! Wij vragen een kleine bijdrage van € 7,50 voor de productie- en verzendkosten. Je krijgt het boekje binnen 10 dagen thuisgestuurd. Mocht je het boekje willen bestellen voor educatieve doeleinden in een grotere oplage (>10), neem dan alstublieft even contact met ons op via 070 – 363 5936.

Maak seksualiteit bespreekbaar

Nieuws en updates

Over slachtoffers heeft ze het liever niet, eerder over jongeren die het ook is overkomen: ongewenste sexting, sextortion, exposen. In de aanloop naar de lancering van ons online platform www.wtfff.nl voor en door jongeren, spraken wij Arda Gerkens (directeur bestuurden van het EOKM) over het belang van het veranderen van het heersende beeld van online seksueel misbruik.

Inmiddels meer dan vijf jaar geleden barstte de #MeToo-beweging los. De term zorgde voor veel aandacht rondom seksueel misbruik en geweld. Ook in Nederland, waarbij het recente The Voice-schandaal nog eens extra olie op het vuur gooide. Hoe is de beweging ook alweer ontstaan? Waar staan we nu? En wat heeft het ons in Nederland opgeleverd?