Geef jongeren die online seksueel misbruik meemaken een plek aan de (talkshow)tafel

In de eerste LIVE talkshow op TikTok van KPN schoof Fonds Slachtofferhulp aan om te praten over online seksueel misbruik. Samen met een jong slachtoffer van online shaming en onder begeleiding van host Robbert Rodenburg bespraken we onder andere de impact, de strafbaarheid en hulp na online seksueel misbruik.

Een mooi initiatief van KPN waar Fonds Slachtofferhulp het belang van onderstreept. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om jonge slachtoffers van online seksueel misbruik een plek te geven aan de (talkshow)tafel.

Het belang van bewustwording

Twee jaar geleden ontwikkelde Fonds Slachtofferhulp, in samenwerking met jongeren WTFFF!?, een platform over online seksueel misbruik. WTFFF!? ontstond vanuit de noodzaak om jongeren op een passende manier informatie te geven over online seksueel misbruik en om een brug te slaan tussen jonge slachtoffers en de hulpverlening. Het is goed om te zien dat ook grote bedrijven als KPN de noodzaak voelen om bij te dragen aan bewustwording en ook de keerzijde belichten van online. Hoe meer bedrijven die stap durven nemen, hoe beter we jongere- maar ook oudere generaties bewust én weerbaar maken.

Laat jongeren zélf vertellen

Het is essentieel om jongeren zélf te laten vertellen over wat zij meemaken: hoe zij bijvoorbeeld omgaan met schuldgevoelens, victim blaming of wat hen helpt. De TikTok Talkshow staat dan ook, net als WTFFF!?, in het teken van jongeren die hier zelf over vertellen.

Tijdens de uitzending stelden jonge kijkers vragen als: ‘Durfde je het aan iemand te vertellen?’ of ‘Heb je om hulp gevraagd en bij wie?’. Deze vragen beantwoordde een jonge ervaringsdeskundige, samen met Fonds Slachtofferhulp.

Een podium en steun

Jongeren die durven vertellen over online seksueel misbruik verdienen een podium en steun om dit te doen. Juist omdat de meeste slachtoffers hier door o.a. schaamte- en schuldgevoelens met niemand over praten. Jongeren die zich krachtig genoeg voelen om hierover te delen, stimuleren ook anderen om te praten over online seksueel misbruik. En we weten dat delen over een traumatische ervaring een eerste belangrijke stap kan zijn in de verwerking.

Goed om te zien dat ook KPN dit een belangrijk thema vindt en jongeren een podium en de ruimte geeft om hierover te vertellen. Fonds Slachtofferhulp is graag bij dit initiatief betrokken.

Zakelijke mogelijkheden

Neem vrijblijvend contact op met Lydia Harmsen via harmsen@fondsslachtofferhulp.nl om de zakelijke mogelijkheden van een samenwerking op het thema ‘jongeren en online veiligheid’ te bespreken