“Maak altijd oogcontact met de bestuurder”, waarschuwt Esther Perfors (45) haar kinderen ontelbaar vaak bij de oversteekplaats bij school. Het is er druk en regelmatig rijden automobilisten achteloos door. Op datzelfde zebrapad wordt Esther op een regenachtige donderdagavond in 2019 aangereden door een WhatsAppende automobilist. “Het is de avond die mijn leven en dat van mijn gezin voorgoed veranderde.”
Seksueel misbruik, verkrachting, ongewenste intimiteiten – er bestaan nogal wat woorden binnen dezelfde categorie. Maakt het uit welk woord je voor welke gebeurtenis gebruikt? Jazeker! Want, wanneer een term voortdurend verkeerd gebruikt wordt, heeft dit invloed op wat deze term voor ons betekent. Wanneer heet iets aanranding? En wanneer spreken we van seksueel geweld? En is verkrachting dan weer iets anders? Dat lees je hier.
Begin deze maand diende bij de rechtbank Den Haag een bijzonder kort geding. Daarin eiste een slachtoffer dat in haar zaak hoger beroep zou worden ingesteld. Zij eiste dat, omdat de rechter in haar eerste strafzaak, haar spreekrecht had beperkt. Het is geen uitzondering dat slachtofferrechten in de rechtszaal niet worden nageleefd.
Je weet dat het zomer is wanneer de eerste zwaluwen zijn gespot, de terrassen vol zitten en Nederland massaal de teenslippers tevoorschijn haalt. Dit eenvoudig schoeisel is nog steeds één van de populairste schoenen ter wereld. Je trekt ze even snel aan om boodschappen te doen, ze passen prima onder een jurkje en je stapt er zo de auto mee in. Maar, mag dat wel? Hoewel autorijden met slippers in Nederland is toegestaan, gelden in sommige landen andere regels.
Mandy Sleijpen en Romy van Veldhoven van stichting Wij zijn M, timmeren samen hard aan de weg voor een samenleving waar meer openheid rondom seksueel misbruik bestaat. Dit doen ze door een podium aan slachtoffers te bieden en voorlichting op basisscholen. Lees hier meer over hun visie en ambities.
Al sinds 2020 zet garageformule CarProf zich – samen met klanten en partners – in voor jonge verkeersslachtoffers. Met een jaarlijkse APK-actie halen zij geld op wat volledig ten goede komt aan onderzoek naar kinderen die een dierbare verliezen bij een verkeersongeval.
In Nederland wordt er nog te veel in het duister getast als het gaat om de omvang en het aantal slachtoffers van online seksueel misbruik. Daarom startte het NSCR in het najaar van 2021, met medefinanciering van Fonds Slachtofferhulp, een meerjarig onderzoek naar het hulpzoekgedrag van de onzichtbare slachtoffers van online seksueel misbruik.
In een wereld die opnieuw op veel fronten vertraagde, hielden we in 2021 het tempo erin slachtoffers te helpen hun kracht te hervinden. Dit deden we niet alleen, maar samen met vele mensen die ons werk steunen met een gift, door hun ervaring te delen of hun kennis in te zetten. Ben je benieuwd naar wat we met elkaar in 2021 hebben kunnen betekenen voor slachtoffers? Bekijk dan hier ons jaarverslag.
Naar schatting zijn er in Nederland jaarlijks honderden kinderen die een dierbare verliezen in het verkeer. Hoe zij hier mee omgaan en wat ze nodig hebben om hun leven weer op te pakken is nog nauwelijks onderzocht. “Het wordt tijd dat deze kinderen een rouwbehandeling op maat kunnen krijgen”, vindt Carlo Contino, adjunct-directeur van Fonds Slachtofferhulp. Met het project TrafVic Kids komt daar verandering in.
Seksueel misbruik: een onderwerp waar steeds meer aandacht voor is. De #metoo-beweging zorgde wereldwijd voor een stroom aan aandacht en acties. En in Nederland zelf deed het schandaal rondom The Voice een hoop stof opwaaien. Nederland werd wakker geschud. Toch? Niet helemaal. Er is te weinig aandacht voor seksueel misbruik onder jongens en mannen, zegt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld (CSG).
Een verkeersongeval op een gladde winterdag in 2012 lijkt met een sisser af te lopen: alleen autoschade, geen gewonden. Aan de buitenkant was er dan ook weinig te zien aan Bilal, maar van binnen gebeurde er van alles met hem. “Het leek wel alsof ik de grip op mijzelf aan het verliezen was.”
“Als ik de baas van Nederland was, zou ik willen dat scholen meer aandacht besteden aan pesten.” Sophie (21), werd vanaf groep 4 jarenlang gepest. Ondanks veel maatschappelijke aandacht voor het probleem, worden nog steeds veel kinderen gepest. De Kinderombudsman onderzocht pestgedrag onder kinderen – en vroeg kinderen wat volgens hen de oplossing is.
Busje ramt auto. File na ongeluk. Het zijn bekende krantenkoppen. Maar de vraag is: en de mensen dan? Waar zijn de mensen in de berichtgeving gebleven? Voor het platform Het Ongeluk doet Eva Kwakman, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoek naar de impact van nieuwsberichten over verkeersongevallen op verkeersslachtoffers en nabestaanden.
Eigenhandig het bloed van je vermoorde dochter van de muren van je huis schrobben. Het klinkt als een scène uit een horrorfilm. Maar voor nabestaanden van moord kan dat zomaar realiteit zijn. Vanuit de overheid is namelijk weinig tot niks geregeld op dit gebied.
Vanaf 6 juli zijn alle nieuwe auto’s in de EU verplicht uitgerust met assistentiesystemen. Deze zogenaamde Automatic Driver Assistance Systems (ADAS) moeten bijdragen aan een veiliger verkeer. Met andere woorden: veiligere auto’s en minder verkeersslachtoffers. Onderzoek wijst namelijk uit dat één van de ruim 30 verplichte veiligheidssystemen het aantal verkeersdoden al met 20 procent kan verminderen. Maar er zijn ook tegengeluiden te horen. Een antwoord op de meest gestelde vragen.
Over slachtoffers heeft ze het liever niet, eerder over jongeren die het ook is overkomen: ongewenste sexting, sextortion, exposen. In de aanloop naar de lancering van ons online platform www.wtfff.nl voor en door jongeren, spraken wij Arda Gerkens (directeur bestuurden van het EOKM) over het belang van het veranderen van het heersende beeld van online seksueel misbruik.
Inmiddels meer dan vijf jaar geleden barstte de #MeToo-beweging los. De term zorgde voor veel aandacht rondom seksueel misbruik en geweld. Ook in Nederland, waarbij het recente The Voice-schandaal nog eens extra olie op het vuur gooide. Hoe is de beweging ook alweer ontstaan? Waar staan we nu? En wat heeft het ons in Nederland opgeleverd?
Fleur poseert moeiteloos voor onze fotograaf. Ze is helemaal in haar element wanneer ze het huis even voor zichzelf heeft. Alle ruimte om wat gitaar te spelen, te genieten van een kop koffie in de zon of nieuwe recepten uit te proberen. Altijd met haar steun en toeverlaat in de buurt: poes Luna. Vandaag doet Fleur even rustig aan, morgen is weer een drukke dag. Dan heeft ze therapie en een training met haar voetbalteam. “Het zijn juist de kleine dingen waar ik nu zo van geniet. Alleen of met vriendinnen.”
Tijdens het populaire programma Vandaag Inside vertelt Johan Derksen hoe hij in zijn jeugd een kaars tussen de benen van een jonge vrouw stopte. Een incident dat een officier van justitie, naar zeggen van Derksen, technisch gezien als verkrachting zou kunnen uitleggen. Hij heeft de lachers op zijn hand. “Hebben jullie hem nog wel aangedaan?”, grapt een tafelgast. Een ander prijst de dame gelukkig dat er geen honkbalknuppel in de hoek stond. Geen van de gasten vroeg zich hardop af hoe het voor de vrouw geweest moest zijn. Niemand deed iets.
Met hun programma’s en muziek bereiken ze jongeren en schuwen ze lastige onderwerpen niet. Nu zetten Dzifa Kusenuh en Willie Wartaal zich in voor het onlangs opgezette platform voor jonge slachtoffers van online seksueel misbruik: WTFFF!?. “De focus moet liggen op de daders en delers, niet op het slachtoffer.”
Ons platform voor en door jongeren over (online) seksueel misbruik ‘WTFFF!?’ is genomineerd voor een aantal mooie prijzen! Op WTFFF!? worden de verhalen van vijf jonge slachtoffers van (online) seksueel misbruik uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf.
Langdurige rouwstoornis is vanaf nu officieel erkend als psychische aandoening. Voor nabestaanden die het, ook na langere tijd, niet lukt om het leven weer op te pakken, kan dit een opluchting zijn. ‘Zie je wel, er is dus toch iets aan de hand.’ Ook voor onderzoekers en therapeuten is de erkenning goed nieuws, aldus Lonneke Lenferink, postdoctoraal onderzoeker op het gebied van complexe rouw.
De zorgen om de vluchtelingen die Nederland bereiken, zijn groot. Sommigen hebben schokkende gebeurtenissen meegemaakt, en anderen verkeren in een rouwproces omdat zij een dierbare hebben verloren of omdat hun vertrouwde leven verloren is gegaan. Hoe bieden we hen de juiste hulp?
Hoe vaak heb jij het met je kind over seksualiteit? Het is een onderwerp dat zwaar en ongemakkelijk kan voelen. Hoe kan je het gesprek op een luchtige manier aangaan? Het is namelijk belangrijk dat kinderen leren dat zij bepalen wat er met hun lijf gebeurt.
Begin 2020 sloegen Fonds Slachtofferhulp en CarProf, een formule met garagebedrijven door heel Nederland, de handen ineen. Laatstgenoemde riep een jaarlijkse APK-actie in het leven, ter ondersteuning van het project TrafVic-Kids van Fonds Slachtofferhulp.
In maart 2020 voorspelde het Ministerie van Justitie en Veiligheid in een verkennende publicatie dat de hoeveelheid cybercrime zou toenemen als gevolg van COVID-19, ten opzichte van klassieke criminaliteitsvormen. Recent onderzoek van het CBS omtrent verkeer en veiligheid lijkt deze voorspellingen te bevestigen.
Met de hervatting van het strafproces deze week, worden MH17-nabestaanden opnieuw geconfronteerd met hun verlies en het feit dat er nog geen recht is gedaan. De oorlog in Oekraïne, die het dagelijkse nieuws domineert, doet daar nog een flinke schep bovenop. In gesprek met NOS-nieuws duidt klinisch psycholoog Jos de Keijser wat dit voor een effect kan hebben op het rouwproces van nabestaanden.
Het concept voor www.wtfff.nl ontstond vanuit Hack the Planet. Met deze non-profit start-up hebben we – samen met creatief bureau Morrow – het project tot leven gebracht. We interviewden Tim van Deursen en Thijs Suijten van Hack the Planet om te vragen wat dit project voor hen betekent.
Ondanks dat veel werkgevers aan de weg timmeren om een veilig klimaat te creëren, is het vaak ook een zoektocht: hoe zorg je ervoor dat er een structurele cultuurverandering plaatsvindt binnen je organisatie? Dat mensen zich (altijd) veilig genoeg voelen om te delen? Dat zij zich gesterkt, gehoord en erkend voelen, zodat intimidatie en misbruik geen kans (meer) krijgt?
Tilburg University heeft prof. dr. Peter G. van der Velden benoemd tot bijzonder hoogleraar Victims and Mental Health. Vanuit deze leerstoel wordt met innovatief onderzoek gewerkt aan het vergroten van kennis en het verbeteren van hulpverlening aan slachtoffers van geweld, ongevallen, misdrijven of rampen.
Vandaag is het de Europese dag van Slachtoffers én de dag van het slotstuk van ons project Privacy en Persvrijheid. Privacy van slachtoffers en de media lijken vaak geen goede combinatie. Hoe kunnen we nabestaanden en slachtoffers beschermen, maar ook faciliteren in hun omgang met de media? Vandaag vindt de afsluitende online seminar plaats over dit belangrijke onderwerp.
Een maximum snelheid van 30 km per uur in de stad. Een verplichte fietshelm. Een keurmerk voor fietsverlichting. Het zijn allemaal maatregelen die het verkeer mogelijk veiliger maken. We vroegen het Nederlands publiek wat de belangrijkste thema’s zijn. En dat leverde verrassende resultaten op.
Wanneer iets ingrijpends gebeurt zoals een moord of vermissing, brengt dit in de samenleving veel teweeg. Privacy van slachtoffers en de media lijken vaak geen goede combinatie. Hoe kunnen we nabestaanden en slachtoffers beschermen, maar ook faciliteren in hun omgang met de media? Aan het woord zijn Evy Khouw, oprichter en manager van Namens de Familie en Henk Ruijl, hoofdredacteur bij Omroep West.
WTFFF!? is LIVE! Een platform en een campagne over (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik. WTFFF!? is ontwikkeld dóór en vóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met sociale media. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Lees meer over WTFFF!?
Sexting hoort bij de normale seksuele ontwikkeling van jongeren. Dat hier nog een groot taboe op rust wordt duidelijk uit de reacties van naasten wanneer pikant beeldmateriaal, zonder toestemming, verspreid wordt. Het overkwam Jantine Jongebloed op 16-jarige leeftijd. Hoe heeft zij dit beleefd en wat hoopt zij jongeren nu, zeventien jaar later, mee te geven?
Met het versturen van een seksueel getinte foto of video is niets mis. Wordt het beeldmateriaal echter ongewenst doorgestuurd? Dan spreken we van sexting-misbruik, een vorm van online seksueel misbruik. Volgens onderzoeker Marijke Naezer richten wij ons als maatschappij nog te veel op het slachtoffer in plaats van op de pleger. Een opmerking als: ‘Had je die foto ook maar niet moeten sturen,’ is snel gemaakt. Wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe zouden we dit onderwerp dan beter wél kunnen benaderen?
Myriam is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Myriam haar volledige verhaal.
Fonds Slachtofferhulp organiseert op 22 februari a.s. een onlinebijeenkomst over privacy in de media. Hoe beschermen we privé details van het leven van slachtoffers en nabestaanden? Wat doe je als journalist bij doxing? Of erger, wat als je thuis wordt opgezocht? Over het respecteren van ieders privacy in de media gaan we in gesprek!
Mensen die tijdens de pandemie slachtoffer werden van fysiek geweld, ongevallen of serieuze bedreigingen, hebben vaker langst van angst, depressie of ernstige PTSS-klachten dan slachtoffers van vóór de pandemie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Centerdata, Fonds Slachtofferhulp, International Psychoanalytic University Berlin, en Tilburg University.
Aangifte na verkrachting lijkt de meest logische stap. Je wilt tenslotte niet dat de dader nog een keer de fout in gaat en je wilt genoegdoening voor wat jou is overkomen. Toch is de meest logische stap niet voor iedereen de beste stap. Slachtoffers van zedendelicten, zoals bij The Voice of Holland, willen vooral hun leven weer terug krijgen.
Gaat dit het moment zijn dat er in Nederland een accentverschuiving plaatsvindt? Het moment waarop we de verantwoordelijkheid niet meer bij de slachtoffers leggen en zeggen: ‘Spreek je uit!’, maar zeggen: ‘Respecteer de grenzen en lichamelijke integriteit van mensen waarover je een vorm van verantwoordelijkheid hebt!’. Het moment waarop we geen vragen meer stellen over de schaamte ‘van vrouwen’, maar de schaamte van slachtoffers begrijpen en vragen stellen over het schaamteloze machtsmisbruik door plegers?
Meer openheid na seksueel wangedrag en een einde aan de schaamtecultuur. Dat hoopte actrice Alyssa Milano te bereiken met haar eerste #metoo tweet in 2017. Het programma BOOS van BNNVARA doet hier een Nederlands schepje bovenop. Heel Nederland volgt met ingehouden adem wat er mogelijk is gebeurd achter de schermen van The Voice of Holland.
In de uitzending van het journalistieke platform Pointer (KRO/NCRV) gisteravond kwam naar voren dat één op de vier basisscholen te maken heeft met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen. In het middelbaar onderwijs komt online shaming nog vaker voor: bij negen van de tien middelbare scholen.
Wanneer ben je een slachtoffer? Waar komt het woord ‘slachtoffer’ vandaan? En doet de algemene interpretatie hiervan wel recht aan hoe slachtofferschap wordt ervaren? Wij vormden onze eigen interpretatie aan de hand van gesprekken met mensen die het daadwerkelijk doorleven.
Fier is hét landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Bij de locaties van de Veilige Veste kunnen slachtoffers terecht voor een veilige opvang en begeleiding. Is er genoeg aandacht voor deze vaak jonge slachtoffers? Dit en meer vragen we aan Linda Terpstra, voorzitter van de Raad van Bestuur van onze partner Fier.
Een keertje puzzelen om de eindjes aan elkaar te knopen is niet erg. Maar Niedeke komt bijna nooit meer rond. Sinds de overval is ze niet meer de oude. Werken lukt niet en haar herstel is nog lang niet in zicht. Ze hoopt dat specialistische behandelingen haar kunnen helpen. Maar die zijn duur.
Bijna kerstvakantie! Kaarsjes aan, lekkers op tafel, een mooi boek of een spelletje. Het zijn vaak de simpele dingen die een sfeer van geborgenheid en veiligheid oproepen. En dat is alles wat Tamara wenst deze kerst. Na een lange en moeilijke periode als gevolg van huiselijk geweld wonen Tamara en haar dochters nu veilig in een nieuwe omgeving.
Els verloor haar man door een roofoverval: “Emoties bewaar ik voor wanneer ik alleen ben”
“Of hij trots op me zou zijn? Ik denk het wel ja, maar eigenlijk maakt het niet uit. Ik doe wat ik doe.” Het typeert de nuchtere reactie van Els Lokker op de twee minuten die haar leven veranderden en de jaren daarna waarin ze moest zien te leven met het verlies van haar man Ruud Stratmann. “Mijn emoties bewaar ik voor wanneer ik alleen ben. Ik moet toch door. Maar ik mis Ruud nog elke dag.”
Voor zijn programma’s loopt hij mee met de politie in de moeilijkste wijken van de randstad, overnacht hij in de beruchtste gevangenissen en verblijft hij in een jeugdkliniek voor jongeren met verslavingen en gedragsproblemen. Kortom, presentator en programmamaker Ewout Genemans (36) zoekt vaak het randje op en laat zo de kijkers kennismaken met de kwetsbare kanten van de samenleving.
Het gaat je niet lukken. De huur van deze maand krijg je écht niet rond. En die van vorige maand had je ook nog niet betaald. Puf om te zoeken naar een oplossing heb je ook niet, want na het ongeluk werkt je lijf nog niet mee. Het overkwam Zara (36). Het ene moment een druk werkende moeder van 2, vol met plannen voor de toekomst. Het volgende moment een vrouw die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.
Wanneer je slachtoffer wordt van een misdrijf of ongeval, kun je te maken krijgen met een opeenstapeling van problemen. Is de hulpverlening hier voldoende op ingericht? Financiële problemen, juridisch getouwtrek, problemen op je werk, depressie, relatieproblemen. Het is een greep uit de moeilijkheden waar iedereen mee te maken kan krijgen. De weg naar de juiste hulpverlening is voor een slachtoffer moeilijker.
Eén op de drie (32%) kinderen maakt ooit een vorm van misbruik mee. Wordt hun stem voldoende gehoord? “Zeker niet”, vindt Miranda Freriks, oprichter van Stichting Misbuikt! De stichting start een campagne om overheid, politiek, politie en justitie meer gevoel van ernst en urgentie te geven over de gevolgen van misbruik.
De weg naar de juiste hulpverlening blijkt voor slachtoffers moeilijker dan voor niet-slachtoffers. Dit blijkt uit een nieuwe meting van het VICTIMS-onderzoek. Terwijl ze duidelijk vaker psychische, lichamelijke, financiële en juridische problemen hebben dan niet-slachtoffers.
Op het indringende R&B-nummer Don’t van Bryson Tiller playbacken duizenden jongeren op TikTok en delen zo hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag. Een hype uit Amerika die weer overwaait? Of een groeiende, stevige statement door jongeren tegen seksueel misbruik.
Toen Lynn’s broer niet op tijd was voor het avondeten, hadden ze al een voorgevoel dat er iets niet klopte. Op internet vonden ze dat er een kwartier eerder in de buurt een motorongeluk had plaatsgevonden. Op dat moment begonnen de alarmbellen te rinkelen.
Veilig verkeer is van levensbelang. Maar hoe pakken we dat aan? Moeten verkeershufters steviger worden aangepakt? Zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Wat vind jij?
We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Graag horen we van jou wat jij belangrijk vindt.
Wij zijn er trots op dat we kunnen rekenen op een enorm betrokken Raad van Toezicht (RvT). In deze serie stellen we vier vragen aan onze RvT-leden waarmee we een inkijkje krijgen waarom en hoe zij zich hard willen maken voor slachtoffers. Dit keer ondervragen we Rianne Letschert, rector magnificus aan de Universiteit van Maastricht en sinds 2019 lid van de RvT van Fonds Slachtofferhulp.
De fietspaden in Nederland worden steeds minder veilig. Een van de oorzaken is dat het verschil in gereden snelheid steeds groter wordt. Behalve gewone, brom- en snorfietsen, maken tegenwoordig ook steeds meer e-bikes en speedpedelecs gebruik van het fiets-/bromfietspad. Vraagt dit niet om gescheiden fietspaden voor snel en langzaam rijdend verkeer? En wat valt er te zeggen voor een maximumsnelheid voor de fiets?
Wie besluit te fietsen met een telefoon in de hand, kan sinds juli 2019 een boete verwachten. En terecht: elk jaar zorgt het gebruik van een telefoon in het verkeer voor honderden slachtoffers. Hoe gevaarlijk is het gebruik van een mobiel op de fiets? En hoe hoog is de boete? We zetten de feiten voor je op een rij.
Het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen zorgt jaarlijks voor tientallen tot ruim honderd slachtoffers in Nederland. Geschat wordt dat in 20-30% van alle verkeersongevallen, afleiding en een gebrek aan aandacht een grote rol spelen. Hoe gevaarlijk is het om te fietsen met oortjes in? En is het verboden of toegestaan?
In Nederland is het dragen van een helm op de fiets voor een kind niet verplicht. Terwijl dit het aantal kinderen dat door een fietsongeluk overlijdt of ernstig gewond raakt, fors kan reduceren. Fonds Slachtofferhulp pleit daarom voor een helmplicht voor kinderen.
Wanneer een arts een medische fout maakt waardoor blijvend letsel ontstaat, of een patiënt zelfs komt te overlijden, roept dit veel reacties op. Ook voor de behandelend arts zelf is een medische incident moeilijk te verwerken. Openheid en eerlijkheid na een incident in de zorg is van groot belang voor alle betrokken partijen. In het Handboek Openheid na Incidenten in de Zorg staat open communicatie centraal.
Strafzaken die te lang duren leiden ertoe dat daders tientallen jaren minder lang de gevangenis in gaan. Slachtoffers en nabestaanden moeten soms jarenlang wachten totdat een dader veroordeeld is. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau, na een analyse van honderden strafzaken. Waar is het slachtoffer in dit verhaal?
Nieuwe cijfers van het CBS laten een dalende trend zien in het aantal slachtoffers van moord en doodslag. In 2020 kwamen in Nederland 121 mensen door geweld om het leven, 4 minder dan in 2019. Onder hen waren 77 mannen en 44 vrouwen. Het aantal slachtoffers onder jongeren tot twintig jaar is toegenomen van 10 naar 18.
Vandaag is de laatste dag in het MH-17 megaproces dat ruim negentig nabestaanden van de ramp gebruik maken van hun spreekrecht. De afgelopen drie weken heeft de rechter tijd ingeruimd om nabestaanden de gelegenheid te geven te (laten) vertellen wat de het neerhalen van het MH-17 toestel betekent voor hun leven. Hiermee krijgt het vuistdikke dossier een gezicht en draagt het kunnen spreken voor nabestaanden bij aan herstel en erkenning.
Op 25 september herdenken zo’n 250 nabestaanden met elkaar hun dierbaren die als gevolg van moord om het leven zijn gekomen. Tijdens deze dag zal er een muziekstuk ten gehore worden gebracht dat speciaal voor en door nabestaanden is gecomponeerd. Zangers Noami Inez: “Na de moord op mijn moeder, nu precies 25 jaar geleden, gaf muziek mij de kracht om te blijven vechten. Nu hoop ik zoveel mogelijk te mogen inspireren, met de schoonheid, troost en verbinding die muziek kan brengen in je leven.”
In het kader van Wereld Suïcide Preventie Dag kunnen nabestaanden na zelfdoding tijdelijk kosteloos gebruik maken van de online zelfhulpmodule: Rouw na Suïcide. Deze module wordt aangeboden door Fonds Slachtofferhulp en e-Health aanbieders Gezondeboel en Therapieland.
Ismet Bingöl is gemeenteraadslid voor het CDA in Den Haag én oprichter van de bewonersorganisatie ‘De Paraplu’ in de Haagse Schilderswijk. Niet de gemakkelijkste buurt, maar wel een buurt waar sociale steun in het dagelijkse doen en laten lijkt ingebakken en waar het, inmiddels landelijk uitgerolde, project van de buurtvaders is ontstaan. Succesvolle sociale steun: een logisch gevolg van de smeltkroes aan culturen? Of vergt het stevige inspanningen vanuit de wijk en politiek?
Wat als je leraar de moeite had genomen om te vragen hoe het met je ging? Als je buurvrouw je naar binnen had gevraagd wanneer het weer mis ging met je vader? Wat als je niet zo alleen had gestaan in die nachtmerrie van je jeugd? Presentatrice, programmamaker en zakenvrouw Olcay Gulsen kijkt liever niet op die manier terug naar haar jeugd, waar huiselijk geweld een grote stempel op drukte.
Van het ene op het andere moment een dierbare verliezen door een verkeersongeval verandert het leven van de achterblijvers voorgoed. Hoe ga je verder, terwijl het gemis niet minder wordt? De familie Pieper wilde de herinnering aan hun overleden zoon en broer Dion Pieper levend houden. Met de Dion Pieper Stichting helpen ze nu anderen.
Actrice Cheyenne Löhnen (24) maakt in samenwerking met regisseur Jan Pool de korte dramafilm Afloat. Een film met een missie: meer aandacht voor seksueel misbruik, waar wereldwijd 30% van de vrouwen slachtoffer van zijn. Wij spraken Cheyenne over haar eigen ervaring met seksueel geweld en wat zij met de film hoopt te bereiken.
Wanneer iemand uit je naaste omgeving een traumatische gebeurtenis meemaakt, is het niet altijd makkelijk om die persoon te steunen. Mogelijk zit je vol met vragen als: ‘’Zal ik er wel weer over beginnen?’’, ‘’Wat moet ik zeggen?’’. Vragen die je ervan weerhouden om een ander te steunen, terwijl uit onderzoek blijkt dat steun uit de omgeving ontzettend belangrijk is voor het herstel. Wij zetten een aantal tips voor het geven van sociale steun voor je op een rij.
Sonja is twintig als een onbekende man haar in 2003 op brute wijze verkracht. Een gebeurtenis die haar leven tekent, mede doordat ze niet direct de juiste hulp kreeg. “Ik werd doorverwezen naar verschillende instanties, had geen vast aanspreekpunt en moest iedere keer opnieuw mijn verhaal vertellen.”
Het is het ultieme schrikbeeld; een dierbare is betrokken bij een ongeluk. De hulpdiensten zijn nog onderweg en terwijl jouw man, dochter of goede vriend moet vechten voor zijn leven, verzamelen zich hordes mensen. In plaats van dat omstanders helpen, pakken ze hun telefoon en filmen ze de situatie.
De impact en verslagenheid is groot. Misdaadjournalist Peter R. de Vries overleed negen dagen nadat hij zelf het slachtoffer werd van een moordaanslag. Een klap voor allen die hem dierbaar waren en voor heel veel slachtoffers en nabestaanden die hij al die jaren intensief heeft bijgestaan. En tot slot voor onze rechtstaat. Het is bizar dat dit heeft kunnen gebeuren.
Hoeveel geweld is er in Nederland? Niet alle cijfers van (huiselijk) geweld zijn volledig bekend, omdat het niet altijd gemeld of gezien wordt. Toch telt Nederland jaarlijks veel slachtoffers van geweld in huiselijke kring en daarbuiten. Fonds Slachtofferhulp vindt het belangrijk dat de bewustwording over dit onderwerp groeit. Daarom hebben we de cijfers en percentages die wel bekend zijn voor je verzameld.
Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland moet in 2030 zijn gehalveerd. Met de aangenomen motie komt het doel van nul verkeersslachtoffers in 2050 een stap dichterbij. Maar is verkeersveiligheid alleen een taak van de politiek? Of kunnen we zelf ook van verkeersveiligheid een prioriteit maken?
Het schiet je misschien door het hoofd als je voor een behandeling naar het ziekenhuis moet. “Er zal toch niets mis gaan?” Gelukkig verlopen medische behandelingen doorgaans goed, maar als het mis gaat, zijn de gevolgen voor de gedupeerde en naasten groot. De impact dreunt door op lichamelijk, emotioneel, financieel en juridisch vlak. Onafhankelijke professionele ondersteuning helpt.
Medische fouten hebben een grote impact op het leven van patiënten en nabestaanden. Hoe kan een ziekenhuis hier op een goede manier op mee omgaan? We spreken John Taks, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn. Het Diaknossenhuis is één van de deelnemende ziekenhuizen in onze pilot casemanagement medische incidenten.
Deze noodsituatie als gevolg van de coronacrisis is ontstaan buiten ieders schuld, maar levert wel schade op voor patiënten en hun naasten. Dat blijkt nu wederom uit de cijfers. Het belang van erkenning, openheid en goede communicatie is groot. Net zoals bij een calamiteit.
Voordat we een nieuw hulpaanbod gaan ontwikkelen, doen we altijd uitgebreid onderzoek. Wat is nodig? Voor wie? Wat helpt? Voor het programma medische incidenten startten we in 2018 met de pilot casemanagement medische incidenten. Voorafgaand en tijdens de pilot doen we uitgebreid onderzoek. Adjunct directeur Carlo Contino vertelt over dit traject.
Mensen die vaker slachtoffer worden, hebben een groter gebrek aan professionele hulp. Dat is één van de uitkomsten van de tussentijdse rapportage van het meerjarenonderzoek Victims in Modern Society (VICTIMS).
Per jaar worden ruim 20.000 kinderen slachtoffer van seksueel geweld. Uit de recente Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2015-201 blijkt dat de aanpak hiertegen alles behalve effectief is. Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, vindt de cijfers verontrustend. Zo zijn zowel slachtoffers als daders steeds vaker minderjarig en duurt de afhandeling van strafzaken veel te lang.
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven heeft zijn penning en onderzoek naar burgermoed ondergebracht bij het Fonds Slachtofferhulp. De penning werd in 2012 in het leven geroepen door de stichting Maatschappij en Veiligheid. Met de penning worden burgers geëerd die het verschil maken in het leven van een ander door in een noodsituatie moedig te handelen. Het Fonds Slachtofferhulp wil hiermee naastenhulp nog meer stimuleren. Het belang van elkaar bijstaan en het tonen van burgermoed wordt door de coronacrisis verder uitvergroot.
Ter gelegenheid van hun 15-jarig jubileum steunt leasemaatschappij ProMobility ons TrafVic Kids project met € 5.000. “Een behandelmethode opzetten en ontwikkelen speciaal voor kinderen die een dierbare zijn verloren in het verkeer kost veel tijd en geld. Sponsoren zoals ProMobility maken dit mogelijk en daar zijn wij hen ontzettend dankbaar voor.”
Een dierbare verliezen is ongelofelijk moeilijk. Nog moeilijker is rouwen in coronatijd, wanneer je niet goed afscheid kunt nemen. Elisa (38) kan erover meepraten. Ze verloor plotseling haar vader Geert tijdens een vakantie op Lanzarote, toen de eerste lockdown in Europa alle deuren sloot. “Mijn wereld stopte, maar de wereld om ons heen stopte ook.”
Alcohol en verkeer gaan niet goed samen. Alcoholgebruik tast je rijgedrag in dusdanige mate aan, dat je steeds onveiliger rijdt. Gemiddeld komen er elk jaar zo’n 75 tot 140 mensen om vanwege alcoholgebruik in het verkeer. Dit en meer feiten en cijfers over alcohol en het verkeer hebben we voor je op een rij gezet.
Sinds ruime tijd steunt Fonds Slachtofferhulp Hameeda Lakho in haar werk voor slachtoffers van kindermishandeling. Dit jaar steunen wij Hameeda ook in een bijzonder project: ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’. ‘Getekend’ toont op een indrukwekkende manier de littekens die door kindermishandeling worden nagelaten en vertelt het verhaal van lotgenoten
Murphy’s law: wat er verkeerd kan gaan, gaat ook verkeerd. Hilda Schitfink-de Boer (64 jaar) kan erover meepraten. Een paar weken na haar rugoperatie kreeg ze onhoudbare pijn in haar buik. Wat volgde, was een reeks van fouten, miscommunicatie en een lijf dat steeds meer aftakelde “Ik had zo graag een excuus willen krijgen.”
Caroline is echtgenote van de in 2020 overleden ruimtelijk vormgever en kunstenaar Aart Matser. Aart had een zeldzame, agressieve vorm van botkanker. Door onjuist medisch handelen kon de kanker zich sneller verspreiden. Via Fonds Slachtofferhulp kreeg hij een casemanager voor praktische, juridische en psychosociale steun. Graag hadden we van Aart gehoord hoe het nu met hem gaat. Maar in juli 2020 is hij op 56-jarige leeftijd overleden. Caroline vertelt hoe het nu met haar en haar kinderen gaat.
Vandaag, op 28 april 2021, doen Fier (CKM) en Koraal een oproep aan de fractievoorzitter van de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om geweld en uitbuiting van kinderen en jongeren te stoppen. Meer dan 66 professionele organisaties, waaronder Fonds Slachtofferhulp, en nog eens 200 professionals op persoonlijke titel, steunen de oproep.
Legien Warsosemito Schenk en Stijn Schenk zijn het project Samen Helen gestart vanuit hun eigen ervaring met seksueel misbruik en het proces van verwerking als stel.
Samen Helen richt zich op de ondersteuning van naasten, met een focus op de ondersteuning van stellen, die het proces van helen van seksueel misbruik samen aangaan.
Het aantal jongeren dat slachtoffer wordt van online seksueel misbruik neemt toe. Tegelijkertijd eindigt online misbruik steeds vaker in offline misbruik en is de drempel naar de hulpverlening voor veel jongeren hoog. Tijd om de krachten te bundelen!
Pas na twaalf jaar huwelijk kon Legien haar partner Stijn vertellen over het misbruik dat zij als jong meisje meemaakte. Na jaren gevangen te hebben gezeten in gevoelens van schaamte en schuld kwam haar helingsproces in een stroomversnelling. Stijn en Legien gingen dit proces samen aan en helpen hier nu ook andere koppels mee.
In 2021 kwamen in Nederland 582 mensen om door een verkeersongeval. Daarmee is de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden wederom niet gehaald. Wel was een opvallende daling te zien in het aantal verkeersdoden onder autobestuurders. In het aantal verkeersslachtoffers onder e-bikers is een langzame stijging zichtbaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Zou seks zonder toestemming altijd strafbaar moeten zijn? Moet er speciale hulp komen voor slachtoffers van online seksueel misbruik? Wij vroegen wat de 9 grootste politieke partijen vinden van deze stellingen en onderzochten of Nederland er ook zo over denkt.
Via www.stemvanhetslachtoffer.nl vind je al de stellingen en antwoorden.
Zou seks zonder toestemming altijd strafbaar moeten zijn? Moet er speciale hulp komen voor slachtoffers van online seksueel misbruik? Wij vroegen wat de 9 grootste politieke partijen vinden van deze stellingen en onderzochten of Nederland er ook zo over denkt.
Via www.stemvanhetslachtoffer.nl vind je al de stellingen en antwoorden.
Moeten verkeershufters van de weg af? Wil je liever even wachten op een grote schadevergoeding of ben je tevreden met een kleinere vergoeding die snel achter de rug is? En is seks zonder uitdrukkelijke toestemming nu wel of geen verkrachting? De politieke partijen hebben hier een mening over. Fonds Slachtofferhulp heeft hier een mening over. En jij? Wat vind jij?
Maandagavond ging de dialoog privacy & persvrijheid verder met het eerste van twee mediacafés. Een open gesprek waarin de tafelgasten spraken over de ethische afwegingen die spelen bij berichtgeving over opzienbarende zaken met veel media-aandacht.
Wanneer een arts een medische fout maakt waardoor blijvend letsel ontstaat, of een patiënt zelfs komt te overlijden, roept dit veel reacties op. Patiënten of nabestaanden zijn boos, verdrietig, wanhopig. Ook voor de behandeld arts zelf is een medische incident moeilijk te verwerken. Open communicatie helpt alle partijen.
Je bent gehaast. En heel eerlijk: ook een beetje geïrriteerd. De automobilist voor jou rijdt in een slakkengangetje. Je schiet er voorbij, haalt in vlak voor het zebrapad en toetert nog eens flink. Werkt altijd. Ben je dan een verkeershufter? We hebben wat we weten over verkeershufters en veelplegers in het verkeer op een rijtje voor je gezet.
Door toedoen van een wegpiraat die alle verkeersregels aan zijn laars lapt, kan in een seconde iemands hele leven op de kop zijn gezet. Fonds Slachtofferhulp zet zich daarom al jaren in voor het vergroten van de verkeersveiligheid. En voor meer erkenning van het veroorzaakte leed bij verkeersslachtoffers en nabestaanden.
Hoe staan slachtoffers in Nederland er eigenlijk voor? We vragen het demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. Geen betere gelegenheid dan vandaag, de Europese Dag van het Slachtoffer én de laatste weken van zijn ambtstermijn. In een videogesprek zo typerend voor deze tijd, tussen keukentafel en achterbank, vragen we hem wat er gerealiseerd is voor slachtoffers tijdens zijn ambtsperiode en wat hij zijn opvolger wil meegeven.
“We hadden nog niet eens gehuild. Dan denk je: ‘doe ik het wel goed, dat rouwen?’ Mirjam Ploeg verloor haar ouders en broertje bij de MH17-ramp. Rouwen is moeilijk. Nog moeilijker wordt het wanneer je te maken hebt met een onverwacht verlies. Door een verkeersongeval, door geweld, door een ramp. Problemen om te rouwen liggen dan snel op de loer. Om dit te herkennen, de juiste behandeling te vinden en voor algemene hulp bij rouw, hebben we de website www.rouwbehandeling.nl in het leven geroepen.
De eerste maanden van 2021 is Fonds Slachtofferhulp op TV met een campagne tegen seksueel misbruik. 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen krijgt met seksueel geweld te maken. Krachtige mensen, die zichzelf dreigen kwijt te raken. Fonds Slachtofferhulp helpt mensen hun kracht te hervinden. Hoe wij dit doen? Dat lees je in dit artikel. Jouw hulp is hard nodig. Help je mee?
Je dierbare verliezen door een verkeersongeval is plotseling en heftig. Veel mensen blijven lang rouwklachten houden. Welke hulp hebben ze nodig? Is die hulp beschikbaar? En biedt online therapie een uitkomst? Wetenschappelijk onderzoek geeft nieuwe inzichten.
ProMobility is een merkonafhankelijke autoleasemaatschappij die mobiliteit goed voor elkaar aanpakt. Met opgestroopte mouwen en recht door zee houdt ProMobility het MKB in de regio’s Zaanstreek en Voorne-Putten altijd in beweging met leaseconstructies op maat. ProMobility steunt het project TrafVic-Kids.
De dochter van Wanda en Jacques Beemsterboer, Nadine, werd in 2006 door haar ex-vriend om het leven gebracht. Een diepschokkende gebeurtenis, die onuitwisbare sporen nalaat op het gezin. Wanda en Jacques vertellen welke impact dit heeft op hun leven, maar ook wat het hen heeft gebracht.
Het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) heeft een nieuw Zwartboek gepubliceerd. In deze jubileumuitgave wordt stilgestaan bij 25 jaar slachtofferrechten en deelt LANGZS voorbeelden uit de dagelijkse praktijk waarbij slachtofferrechten helaas niet goed werden nageleefd. Hierbij gaat het niet alleen om incidenten, maar ook om structurele problemen.
Ben je slachtoffer van een misdrijf? Dan komt er nogal wat op je af. Naast de schade en emotioneel moeilijke tijd word je ook nog eens overladen met brieven en informatie over je zaak. Het is dan lastig om het overzicht te houden. De oplossing? Een eigen digitaal dossier: MijnSlachtofferzaak.
Sommige mensen zeggen het hardop, anderen denken het alleen: ‘wie trekt er dan ook zo een kort rokje aan?’, of: ‘had ze maar niet zo veel moeten drinken’. Victim blaming, zeker na seksueel misbruik, is een hardnekkig fenomeen dat veel schade brengt. Dat moet stoppen. #ZegErWatVan
Na een traumatische gebeurtenis wil je verder met je leven. Naast steun van anderen en je eigen veerkracht om te kunnen herstellen, is een redelijke schadevergoeding van belang. De afwikkeling daarvan verloopt alleen lang niet altijd even soepel…
Wat heb je eigenlijk aan een recht als je het niet kunt uitoefenen? Met deze vraag benaderden we vorig jaar het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en gaven we opdracht voor een grootschalig onderzoek naar de naleving van slachtofferrechten.
We doen steeds meer online. Onze dagelijkse boodschappen, bankzaken, allerlei aankopen. Maar hoe veilig is dit? Volgens het CBS werd in 2019 13 procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Bovendien blijkt de coronacrisis een voedingsbodem voor cybercriminelen. We hebben een aantal tips en weetjes voor je op een rij gezet om cybercrime te weren.
Natascha van der Wissel werd van haar zesde tot haar vijftiende seksueel misbruikt. 26 jaar lang heeft ze over het misbruik gezwegen, totdat ze niet langer kon. Drie jaar geleden deelde ze haar misbruikervaring online. In dit artikel lees je waarom ze hiervoor koos, en wat ze tegen slachtoffers zou willen zeggen die hun verhaal online willen onthullen.
Slachtofferrechten worden op papier steeds beter geregeld. Vandaag stemde de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om slachtofferrechten verder uit te breiden. Een goede zaak, maar of het ook altijd in de praktijk goed uitpakt, is nog maar de vraag.In dit blog deelt directeur Ineke Sybesma haar zorg.
Deze week overhandigde CarProf een cheque ter waarde van € 15.673 aan Fonds Slachtofferhulp. De bijna 80 CarProf autobedrijven in Nederland zetten zich sinds begin dit jaar met een speciale APK actie in voor kinderen die slachtoffer of nabestaande zijn van een verkeersongeval.
De dagen worden korter. We fietsen steeds vaker in het donker naar huis, werk of school. Tijd om je fietsverlichting weer te gebruiken. Wist je dat je ook andere fietsers op een leuke en makkelijke manier kunt stimuleren om hun verlichting te gebruiken? Onze partner ANWB bedacht een mooie actie.
De Week van de Rechtspraak (21 tot en met 25 september) is voor ons een moment om aandacht te vragen voor de positie van het slachtoffer in de rechtspraak. Zeker met versnelde procedures moeten we ons blijven afvragen: kan er nog maatwerk geleverd worden? Kan een slachtoffer bijvoorbeeld aanwezig zijn in de rechtszaal? Of in gesprek gaan met de officier van Justitie?
Het Openbaar Ministerie heeft voor het eerst de nieuwe wetgeving toegepast waarmee roekeloze rijders beter kunnen worden aangepakt. Fonds Slachtofferhulp werkte de afgelopen 3 jaar aan de totstandkoming van deze wet, die zowel de bewijslast als de strafmaat van roekeloosheid in het verkeer aanpakt.
Op 19 september vieren we het 25-jarig bestaan van lotgenotencontact. Tegelijkertijd is vandaag de dag dat we geweldslachtoffers herdenken. Het belang en de kracht van lotgenotencontact blijkt uit de vele verhalen die ons bereiken. Van nabestaanden van geweldslachtoffers, maar ook vele anderen. Wat maakt lotgenotencontact zo belangrijk?
Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die ieder mens in zijn leven meemaakt. Het is ontzettend moeilijk om het verlies van een ouder, een kind, je partner, een collega of een vriend te verwerken. Zo mogelijk nog moeilijker wordt het, wanneer iemand plotseling uit het leven wordt weggerukt. Door een verkeersongeluk, een ramp of geweld. Of wanneer dicht bij elkaar zijn niet mogelijk is, door corona maatregelen.
Anna Sas-van der Heide is 55 jaar. Getrouwd en moeder van een dochter. Anna is al 28 jaar donateur van Fonds Slachtofferhulp. Toen ze 23 jaar was, werd Anna slachtoffer van een verkeersongeval. Anna heeft er hard voor moeten vechten, maar staat positief in het leven. Hoe gaat het nu met haar?
Sinds de oprichting van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in 2012, zoeken slachtoffers steeds vaker en sneller hulp na een aanranding of verkrachting. De kosten voor de medische zorg van het CSG vallen voor slachtoffers van achttien jaar en ouder onder het eigen risico. Voor veel slachtoffers is dit een reden om geen gebruik te maken van de hulp van het CSG. In een pilot wordt nu onderzocht of het vergoeden van die kosten de drempel wegneemt.
Turnsters doen een boekje open over fysiek en psychisch geweld. Commissie-De Winter rapporteert over stelselmatig geweld in de jeugdzorg in de afgelopen 75 jaar. In coronatijd hebben kinderen in een instabiele thuissituatie het zwaar. We horen steeds meer over de grote mate waarin niet alleen fysieke mishandeling, maar ook psychische mishandeling voorkomt. Een zware vorm van geweld, die nog steeds niet expliciet strafbaar is.
Voor goede doelen is de telefoon een belangrijk kanaal voor persoonlijk contact met sympathisanten, donateurs, vrijwilligers en achterban. Met een ingrijpend wetsvoorstel wil staatssecretaris Mona Keijzer nu álle telefonische campagnes in de ban doen en scheert ze commerciële organisaties en goede doelen daarbij over één kam.
Sinds deze week delen volgers van het Instagram account abusers_nl anoniem hun persoonlijke ervaringen van seksueel misbruik. Het account telt inmiddels bijna 12.000 volgers en 137 berichten. Slachtoffers delen naam, leeftijd en soms zelfs de woonplaats of foto van degene die hen misbruikt zou hebben.
Het boekje Nee is oké is speciaal geschreven voor kinderen tussen de vier en acht jaar, omdat het belangrijk is om seksueel misbruik al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap mee en biedt ouders en opvoeders aanknopingspunten om hierover door te praten. Bestel hem voor slechts €7,50.
Op 17 juli wordt de vliegtuigramp met toestel MH17 herdacht. Het is alweer zeven jaar geleden dat het vliegtuig, dat vanaf Schiphol op weg was naar Maleisië, werd neergehaald. Vanwege de coronapandemie vindt de herdenking volledig online plaats in plaats van bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen.
Veel slachtoffers van medische incidenten kampen met PTSS en andere problemen. Dit blijkt uit een nieuwe meting van onze meerjarenstudie Victims in Modern Society. Dit onderzoek legt pijnlijk bloot hoe groot de impact voor slachtoffers en nabestaanden is.
Het aantal verkeersincidenten als gevolg van lachgas groeit snel. Uit cijfers die het NRC Handelsblad opvroeg bij de politie, blijkt zelfs dat het aantal incidenten in drie jaar tijd is vertienvoudigd: van 130 in 2017 naar 1.390 het afgelopen jaar. In 2021 lijkt het aantal ongevallen als gevolg van lachgas minstens zo hoog te zijn.
Online seksueel geweld is een groeiend probleem. De precieze omvang laat zich echter moeilijk in cijfers uitdrukken. Want wat wordt er precies verstaan onder online seksueel geweld? Welke gedragingen horen daar bij? Daar is nog geen eenduidig antwoord op te geven.
Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben een niet te onderschatten rol in het rouwproces van nabestaanden van geweldsslachtoffers. Maar de zorg moet wel beter. Dat concludeerde de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een onderzoek naar de bejegening van nabestaanden door Politie en het OM.
Het coronavirus heeft de rechtspraak verder vertraagd. Naar schatting zijn nu 40.000 strafzaken uitgesteld. Wat betekent dit voor slachtoffers die nu vaak langer in onzekerheid zitten? En hoe wordt er omgesprongen met hun rechten? Dat zochten we uit aan de hand van een enquête onder slachtoffers, nabestaanden en hun advocaten.
Het boekje Nee is oké is speciaal geschreven voor kinderen tussen de vier en acht jaar, omdat het belangrijk is om seksueel misbruik al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap mee en biedt ouders en opvoeders aanknopingspunten om hierover door te praten. Bestel hem hier voor slechts €7,50.
Binnen de huidige zedenwetgeving is een verkrachting of aanranding soms moeilijk te bewijzen. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid wil hier verandering in brengen met zijn aangescherpte zedenwet. In dit artikel lees je op welke punten de wet, volgens minister Grapperhaus, zou moeten veranderen.
Online seksueel geweld, wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Jongeren delen steeds vaker naaktfoto’s en filmpjes van zichzelf. Als deze beelden verspreid worden of op internet worden geplaatst en je wordt daar vervolgens mee afgeperst of bedreigd, heet dat online seksueel geweld. Wij zetten de verschillende vormen voor je op een rijtje.
Velen van ons krijgen door COVID-19 te maken met haast onmogelijke situaties en keuzes. Zoals het verlies van een dierbare. In de PDF ‘Afscheid nemen tijdens COVID-19’ geven we antwoord op veel gestelde vragen als: ‘Hoe geef ik tijdens COVID-19 betekenis aan een verlies?’.
Het is bijna niet voorstelbaar in het rijke Nederland met z’n hooggekwalificeerde zorg. Maar het gebeurt onder onze ogen. Door de vloedgolf van huidige en verwachte Corona patiënten, is nu al voor de zesde week de reguliere zorg vrijwel tot stilstand gekomen. De gevolgen zijn niet te overzien.
Het virus Covid-19 en de genomen maatregelen zullen van invloed zijn op de criminaliteit in Nederland. Dit voorspelt het ministerie van Justitie en Veiligheid in een verkennende publicatie. Waarbij klassieke criminaliteitsvormen verder zullen afnemen en cybercriminaliteit alleen maar zal toenemen.
Nog niet eerder waren we zo afhankelijk van internet. Werken, leren, contact met elkaar houden. Alles gebeurt gedurende de coronacrisis online. Zo een tijdperk vol digitale mogelijkheden geeft helaas ook zorgen. Steeds meer jongeren worden slachtoffer van online seksueel geweld. De politie spreekt al langer van een nationale dreiging.
Jaarlijks vallen in ons land meer dan 600 doden en 20.000 ernstig gewonden in het verkeer. Meestal gaat het om een noodlottig ongeval, maar vaak is ook sprake van een verkeersdelict, waarbij de veroorzaker van het ongeval dus een strafbaar feit pleegt. Hoe zijn de straffen voor deze overtreders? Lees hier het rapport met de resultaten van het onderzoek, dat in 2017 werd gepresenteerd en wat de politiek hiermee heeft gedaan.
Jaarlijks worden ongeveer 40.000 mensen in Nederland slachtoffer van een medisch incident. Toch is er nog altijd te weinig aandacht voor deze grote groep. Met name op het gebied van erkenning, opvang en (schade-)afwikkeling kon er in onze ogen veel beter. Daarom deed de Vrije Universiteit (VU) in 2013 onderzoek naar hoe dit verbeterd zou kunnen worden. Wij financierden het onderzoek en gebruikten de onderzoeksresultaten bij het ontwikkelen van ons eigen programma medische incidenten. Hier lees je meer over het onderzoek.
Om slachtoffers goed te kunnen helpen, is het belangrijk te weten aan welke hulp zij precies behoefte hebben. Dat geldt in het bijzonder voor slachtoffers van kinderpornografie, een zeer ernstige vorm van seksueel geweld. Toch is er weinig bekend over de ervaring van slachtoffers en de gevolgen van dit misbruik. Daarom is in 2017 voor het eerst onderzoek gedaan naar de ervaringen van slachtoffers van kinderpornografie. Fonds Slachtofferhulp steunde het mogelijk maken van de Nederlandse vertaling.
Jaarlijks worden ruim 200.000 mensen slachtoffer van een vorm van geweld. De impact hiervan op slachtoffers is vaak groot. Zowel lichamelijk als emotioneel. Daarom zetten we ons al jarenlang in voor deze grote groep. Bekijk hier alle projecten voor slachtoffers van geweld.
In 2015 deed Defence for Children met financiering van Fonds Slachtofferhulp onderzoek naar de positie van deze minderjarige slachtoffers. Daarbij kwam duidelijk naar voren dat Nederland zich op belangrijke onderdelen niet aan een VN-verdrag houdt. Hier lees je meer over het onderzoek, de resultaten en conclusies.
De moord op een dierbare is een enorm heftige gebeurtenis die je heel moeilijk verwerkt.
Daarom steunt Fonds Slachtofferhulp het Netwerk Traumatisch Verlies. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelden zij een effectieve specialistische behandelmethode.
Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Er zijn 16 locaties door het hele land. Er is altijd een centrum bij jou in de buurt. Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Neem dan direct contact op via 0800 – 0188 (24/7 bereikbaar).
Fonds Slachtofferhulp financierde en ondersteunde het OPEN Leernetwerk. Centraal staat openheid en veiligheid in ziekenhuizen. De doelstelling van het leernetwerk is dat in een veilige meldcultuur wordt geleerd van medische incidenten. Zodat wordt voorkomen dat een andere patiënt hetzelfde overkomt.
Het is nog niet eens zo lang geleden dat nabestaanden van moord, geen enkele positie hadden in het strafrecht. Zij moesten lijdzaam toezien en toehoren bij de rechtszaak over hun geliefde partner, familielid of kind. Er was geen recht op schadevergoeding, geen recht om te spreken, en de meest intieme informatie werd wel in het openbaar, maar niet met hen gedeeld.
Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgen slachtoffers nog niet dezelfde opvang en erkenning als slachtoffers van bijvoorbeeld geweldsmisdrijven. Terwijl de impact op het leven en de hulpbehoeften van beide groepen vergelijkbaar zijn.
Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgen slachtoffers nog niet dezelfde opvang en erkenning als slachtoffers van bijvoorbeeld geweldsmisdrijven. Terwijl de impact op het leven en de hulpbehoeften van beide groepen vergelijkbaar zijn.
Het VICTIMS-project is een meerjarig, grootschalig, kwantitatief onderzoek onder de volwassen Nederlandse bevolking. De studie heeft als doel meer inzicht te krijgen in de positie van slachtoffers in de moderne, veranderende samenleving en de steun aan slachtoffers daar beter op af te stemmen.
Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgt deze grote groep mensen nog niet de erkenning, opvang en hulp die nodig is. Om hier verandering in te brengen zijn wij de Pilot Casemangement Medische Incidenten gestart.
Voor verkeersslachtoffers en nabestaanden is er geen hulp op maat. Zij krijgen alleen basishulp aangeboden. Voldoet deze hulp wel? En is het niet beter om speciale hulp te ontwikkelen? Het project TrafVic onderzoekt hoe slachtoffers en nabestaanden van een ernstig verkeersongeval het best geholpen kunnen worden.
Vivianne heeft niet veel geluk gehad in haar kinderjaren. Ze loopt verschillende jeugdtrauma’s op door misbruik en geweld binnen haar gezin. Als jong volwassene volgt ze veel therapieën, maar aan echt verwerken komt ze niet toe. Toch weigert ze nog langer slachtoffer te zijn. Haar reddingsboei is haar creativiteit.
Na de eerste #MeToo meldingen in oktober 2017 besloten steeds meer slachtoffers online te onthullen wat hen is overkomen. Viral justice noemen we dit. Wanneer ze ook vertellen wie de dader is, spreken we van e-shaming. Waarom kiezen slachtoffers voor deze manier van zoeken naar gerechtigheid? Welke reacties krijgen zij? En welke gevolgen heeft dit?
Vroeger dacht hij niet zo na over de slachtoffers. Het waren tenslotte geen bekenden. Zijn zus bracht daar verandering in. Ook zij voelde zich slachtoffer van de daden van Toine. Dat kwam binnen. Inmiddels is Toine volledig gerehabiliteerd, een voorbeeld van restorative justice en helpt hij criminele jongeren hun plek te vinden in de maatschappij. In de Week van Respect het verhaal van Toine Bakermans: van bankrover tot rolmodel.
Slachtoffers die fysiek zijn mishandeld door hun eigen partner, hebben grote kans dat ze te maken krijgen met meervoudige problemen. Een grotere kans zelfs dan slachtoffers van ander geweld. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten uit het meerjarige VICTIMS-onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksinstituut CentERdata en het Fonds Slachtofferhulp.
Naast de ‘hands-on’ vormen van seksueel geweld, zoals misbruik of verkrachting, is in toenemende mate sprake van seksueel geweld dat zich in de online wereld afspeelt. Termen als ‘sexting’, ‘shame sexting’, ‘sextortion’ en ‘wraakporno’ zijn veel gehoord, maar wat betekent sextortion bijvoorbeeld? En hoe zorgen we ervoor dat slachtoffers van online seksueel geweld de juiste hulp krijgen?