“Hierdoor krijgen de mensen weer een beetje hoop”

Carel Solleveld en Raoul van Noort zijn de oprichters van Merk Hoe Sterk. Mensen die door hun trauma of een depressie niet meer kunnen functioneren in de huidige maatschappij kunnen bij de organisatie terecht voor hulp om terug te keren naar de dagelijkse realiteit. Hiervoor doet Merk Hoe Sterk ook regelmatig een aanvraag voor noodhulp van Fonds Slachtofferhulp, volgens Carel: “een positief duwtje in de rug”.

Ruim tien jaar geleden is Carel samen met zijn compagnon begonnen met Merk Hoe Sterk. Inmiddels begeleiden ze met een team van 85 ervaren professionals mensen naar optimaal herstel: “We helpen mensen met mentale problemen, zoals (complexe-)PTSS, depressie en/of burn-out. Wat iemand nodig heeft verschilt uiteraard per persoon. We leveren maatwerk want mentale problemen zijn ingewikkeld en daar is geen kant-en-klare oplossing voor.” 

Ongeopende brieven

Om goed inzicht te krijgen waar mensen tegenaan lopen, komen de begeleiders van Merk Hoe Sterk bij de cliënten thuis. Carel: “Hier zie je het beste welke problemen er echt spelen. Als je mensen naar een locatie laat komen, dan kleden ze zich netjes aan en zijn ze gedoucht. Thuis zie je de opgestapelde afwas en de ongeopende brieven, maar ook de communicatie met de kinderen of de partner. Hierover gaan we het gesprek aan, zetten we de begeleiding in of dragen zorg voor verwijzing naar gespecialiseerde klinieken in Nederland voor behandeling op maat. We begeleiden mensen voorafgaand aan een behandeling, maar ook nadat ze deze behandeling hebben afgerond of soms nog gaande is, want dan is de behoefte aan ondersteuning het grootst.”  

Basisbehoefte 

Naast deze ambulante ondersteuning, doet de organisatie ook regelmatig een aanvraag voor noodhulp van Fonds Slachtofferhulp: “Veel mensen waar wij mee werken hebben bijvoorbeeld, nadat ze uit een gewelddadige relatie zijn gekomen, helemaal niets meer. Wij doen dan een aanvraag bij Fonds Slachtofferhulp, zodat we ze kunnen helpen in een basisbehoefte. Vaak is er in de nieuwe woning waar iemand terechtkomt geen vloerbedekking, geen gordijnen, geen wasmachine en zelfs geen bed.”  

Vertrouwen terug

“Voordat je door de gemeente of andere instanties gehoord en gezien wordt, ben je vaak een hele tijd verder,” vervolgt Carel. “Met een noodhulp bijdrage kunnen mensen het leven weer een beetje oppakken. Het is een positief duwtje in de rug. Bovendien hebben ze al zo veel negatieve dingen meegemaakt in het leven, dat ze verbaasd zijn dat zoiets nog mogelijk is. Veel mensen komen uit een situatie waarin alles hen is ontnomen door een (ex)-partner en nu krijgen ze weer een beetje hoop. Dat helpt ook bij het opbouwen van het vertrouwen. Verf om de woning op te knappen, een bijdrage om de maand door te komen, kledingbonnen of andere zaken die dringend nodig zijn. Het lijkt soms iets kleins, maar voor veel mensen die we helpen is het van grote betekenis.”  

Dit soort verhalen thuis ontvangen?

Dit artikel is verschenen in het Magazine. Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, verkeersongevallen en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.