3. Je gelooft in een samenleving waarin we verschillen moeten vieren omdat dat onze samenleving volgens jou mooier maakt. En je strijdt tegelijkertijd voor gelijke rechten en betere hulp en zorg voor kwetsbare groepen. Wat moet er op dat vlak veranderen?
Dit is een vrij fundamenteel punt, dat echt iets vraagt van de manier waarop de samenleving is ingericht. Als je alleen mensen die op elkaar lijken bij elkaar zet, dan horen anderen daar niet bij, of worden ze raar gevonden. Maar zet kinderen al vanaf jonge leeftijd bij elkaar, laat hen met elkaar spelen en leren, en je ziet dat verschillen er niet toe doen. Een samenleving waarin iedereen kan meedoen, is voor ons allemaal een mooiere samenleving.
4. Uit onderzoek blijkt dat trauma vaak wordt doorgegeven aan de volgende generatie, de zogenaamde intergenerationele overdracht van trauma. Hoe eerder kinderen en jongeren passende hulp krijgen, hoe groter de kans dat hun verdere leven niet in het teken van slachtofferschap staat. Wat kan de overheid hier in betekenen?
De overheid heeft een paar belangrijke taken: zorgen dat professionals hun werk kunnen doen en zorgen dat slachtoffers gehoord worden. Want als je mensen niet ziet staan, dan zorgt dat vaak voor een nog groter trauma. Tweede Kamerleden, maar ook betrokken ministers en ambtenaren gaan over de randvoorwaarden; de toegang tot hulp, de financiering van de zorg, maar moeten ook zorgen dat de nieuwste kennis en ontwikkelingen beschikbaar zijn, door te investeren in wetenschappelijke kennis.
5. Goed ingerichte hulpverlening is belangrijk om te voorkomen dat jongeren met problemen blijvend trauma oplopen. Zie je, buiten de overheid, ook een rol voor non-gouvernementele organisaties, zoals Fonds Slachtofferhulp, om deze jongeren een helpende hand te bieden?
Voor slachtofferhulp is niet alleen de juiste kennis en expertise noodzakelijk, maar ook vertrouwen. En dat kan alleen als je de belangen van het slachtoffer als enige uitgangspunt neemt. Juist daarom is het zo belangrijk dat Fonds Slachtofferhulp een onafhankelijke organisatie is, met wortels in de samenleving. Want hulp aan slachtoffers kan alleen maar als je wordt vertrouwd.