Vijf vragen aan Bente Becker

In onze serie Vijf vragen aan, gaan we in gesprek met politici, bestuurders en beleidsmakers over hun visie op slachtofferschap. Dit keer spreken we Bente Becker, Tweede Kamerlid namens de VVD. Bente zet zich onder andere in voor een betere aanpak van femicide.

1. U hebt, met succes, aandacht gevraagd voor het actieplan tegen femicide (vrouwenmoord). Waarom gaat dit onderwerp u zo aan het hart?  

“Nabestaanden hebben diepe indruk op mij gemaakt.  Zij vertelden de politiek een belangrijke boodschap: misschien had mijn dochter, zus of vriendin nog geleefd als signalen, de zogenaamde rode vlaggen,  (sneller) serieus waren genomen. Het is onze  taak er voor te zorgen dat dat in de toekomst beter gebeurt. Om nieuwe slachtoffers te voorkomen.” 

2. Wat zijn volgens u  de belangrijkste stappen die we moeten zetten om dit fenomeen te bestrijden? 

“In de eerste plaats is een betere samenwerking tussen ministeries en instanties nodig. Het actieplan is hierin een eerste stap op papier. Nu moeten in de praktijk vrouwen in nood ook echt sneller worden geholpen. Dat vraagt om meer expertise bij politie en hulpverleners en  om een laagdrempelig meldpunt. Ook moeten we meer doen tegen stalking en willen we daders sneller vast kunnen zetten en/of verplicht een hulptraject in laten gaan. Door psychisch geweld strafbaar te stellen  kunnen (potentiële) daders eerder vervolgd worden.” 

"Nu moeten in de praktijk vrouwen in nood ook echt sneller worden geholpen."
- Bente Becker

3. Wat zijn signalen, of rode vlaggen, waardoor we kunnen herkennen dat vrouwen slachtoffer zijn van buitensporige dreiging of geweld die kan uitmonden in femicide? 

“Als buitenstaander is het niet altijd makkelijk te zien wat er achter gesloten deuren plaatsvindt. Toch is er aantal signalen waar hulpverleners, politie, maar ook naasten op kunnen letten. Bijvoorbeeld wanneer er melding is van stalking. Of wanneer een vrouw in het bijzijn van haar partner niet vrijuit durft te spreken. Doodsbedreigingen en angst van de vrouw moeten ook altijd serieus genomen worden.”  

4. Hoe kunnen overheid en onafhankelijke organisaties, zoals Fonds Slachtofferhulp, samen optrekken en elkaar versterken  in de strijd tegen femicide? 

“Het is goed dat de overheid samenwerkt met bijvoorbeeld Fonds Slachtofferhulp voor concreet advies en de inbreng van specifieke expertise. Daarnaast wil ik dat de overheid samen met onafhankelijke organisaties optrekt in het gezamenlijk ontwikkelen en implementeren van trainingen voor professionals, zodat zij op een uniforme en effectieve manier omgaan met (signalen van) femicide  en met de aanpak van stalking.” 

5. Als we kijken naar vrouwen die slachtoffer zijn van (huiselijk) geweld; hoe kunnen zij het beste geholpen worden om uit een onveilige thuissituatie te durven stappen?  

“De VVD gelooft dat vrouwen in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen over hun leven, inclusief de beslissing om uit een onveilige situatie te stappen. Maar dan moet er wel een veiligheidsnet zijn. Wij willen dat  signalen serieus worden genomen bij Veilig Thuis en de politie. Daarom zetten we in op goede scholing bij deze instanties. Tenslotte is er de vrouwenopvang waar vrouwen de eerste periode terecht kunnen. Een mooie aanvulling is de speciale noodhulp van Fonds Slachtofferhulp om deze vrouwen in een moeilijke tijd een steuntje in de rug te geven.”  

 

"Als buitenstaander is het niet altijd makkelijk te zien wat er achter gesloten deuren plaatsvindt"
- Bente Becker

Dit soort verhalen thuis ontvangen?

Dit artikel is verschenen in het Magazine. Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, verkeersongevallen en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.