Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Met achtergrondverhalen, interviews en updates over onderzoeken blijf je op de hoogte. Ben je benieuwd naar ervaringsverhalen van slachtoffers en nabestaanden? Of wil je advies vanuit de expertise van het Fonds Slachtofferhulp? Hieronder lees je een aantal artikelen uit het laatste magazine.
Als geen ander weet hersenprofessor en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder de wetenschap over ons brein begrijpelijk over te brengen. Of het nu gaat om het heilzame effect van muziek, het belang van bewegen of het nut van optimisme. Voor dit magazine gaan we met hem in gesprek over de effecten van trauma op de hersenen.
Als vierjarige werd Hameeda Lakho jarenlang blootgesteld aan verwaarlozing, psychisch terreur, vernedering en lichamelijke mishandeling. Haar aangrijpende verhaal over moed en hoop en hoe ze haar verleden heeft overwonnen is een inspiratie voor velen. Hameeda heeft haar pijn om kunnen zetten in kracht en helpt lotgenoten om hun kracht te hervinden.
Als Tweede Kamerlid voor de partij GroenLinks-PvdA zet Lisa Westerveld zich in voor betere jeugdzorg en GGZ. “Er wordt niet goed genoeg naar jongeren, hun ouders en hulpverleners geluisterd.”
Volgens cijfers maakt zo’n 80% van de mensen een potentieel traumatische gebeurtenis mee. Toch zijn er gelukkig maar relatief weinig mensen die daadwerkelijk een blijvend trauma ontwikkelen. Weten wat er met je gebeurt en steun vanuit je omgeving blijken belangrijke factoren om te voorkomen dat een heftige ervaring blijft doordreunen. Expert én ervaringsdeskundige Anne Marsman legt uit hoe het zit.
Carolien Christ, Senior Onderzoeker bij Arkin en psycholoog i.o. tot GZpsycholoog, doet met steun van Fonds Slachtofferhulp onderzoek naar de screening en behandeling van psychische kindermishandeling. In onderzoek én behandeling nog een onontgonnen terrein. We gaan met Carolien in gesprek.