Recht om te vragen om stukken van het dossier van de strafzaak in te zien

Ben je slachtoffer geworden van een ongeluk of misdrijf? Of ben je nabestaande van een slachtoffer? Dan is het goed om te weten dat je rechten hebt. Welke dit zijn? We hebben de veertien wettelijk vastgelegde rechten voor je op een rij gezet. Hier lees je alles over het recht op informatie.


Als slachtoffer of nabestaande heb je het recht om de Officier van Justitie te vragen of je het strafdossier mag inzien. Ook kun je de Officier vragen om stukken aan het dossier toe te voegen. Als je het strafdossier gaat inzien, neem dan iemand mee die weet hoe een strafdossier is opgebouwd – zoals een advocaat of medewerker van Slachtofferhulp Nederland. Diegene kan je dan helpen bij het beantwoorden van je vragen en makkelijk door het dossier bladeren. Het is ook mogelijk om een dierbare mee te nemen ter ondersteuning.

Houd er rekening mee dat er schokkende dingen in het strafdossier kunnen staan. Zo kan het zijn dat de verdachte alles ontkent in zijn verhoor. Ook kunnen er bijvoorbeeld schokkende foto’s in het dossier staan. Als je een advocaat hebt, is het daarom fijn om van te voren goed te bespreken wat je kan verwachten en met welk doel je het dossier wilt inzien. Welke informatie wil je wel en niet lezen? Wil je alles zien of wil je alleen de tekst zien, maar geen foto’s? Denk hier van te voren goed over na en maak ze kenbaar aan degene die met je meegaat.

Het kan soms erg lang duren voordat je het dossier kunt inzien. Je moet wachten tot de politie klaar is met het onderzoek.