Niets is wat het lijkt

Ineke Sybesma
Directeur Fonds Slachtofferhulp

Als je buiten je schuld om een traumatische gebeurtenis meemaakt, verdien je erkenning, steun én hulp. Of dat nu hulp van een zorgverlener is, belangenbehartiging door een advocaat, erkenning van een lotgenoot of steun uit je directe omgeving. Die helpende hand is, in welke vorm dan ook, voor ieder slachtoffer essentieel om verder te kunnen met zijn of haar leven. Dat klinkt allemaal best vanzelfsprekend. Toch ligt dat in de praktijk net even anders. Want hoe kan het bijvoorbeeld dat er, in een land als het onze, kwetsbare slachtoffers nog vaak het nakijken hebben? Zij hebben op papier het recht om beschermd te worden, informatie te krijgen, een officier van justitie te spreken of hun schade goed in te dienen, maar dat recht lijkt veel te vaak alleen op papier te bestaan. We deden een oproep aan Kamerleden en organiseerden met hen een ronde tafelgesprek om de Politie, het Openbaar Ministerie en experts uit het werkveld hierover aan de tand te voelen. En jawel, vertegenwoordigers van OM, politie en de rechtspraak moesten toegeven dat slachtofferrechten niet altijd worden nageleefd. Dat is natuurlijk schokkend.

Om precies te weten welke rechten hoe vaak worden geschonden, hebben we het Nederlands Instituut voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) gevraagd om grondig onderzoek te doen. En we vragen ze vooral om te kijken naar zogenaamde ‘remedies’. Oftewel: sancties of straffen die erbij helpen dat de overheid wel gaat waarmaken wat slachtoffers en nabestaanden mogen verwachten.

"Ook sociale steun is niet voor ieder slachtoffer zo vanzelfsprekend."
- Ineke Sybesma

Ook sociale steun is niet voor ieder slachtoffer zo vanzelfsprekend. Heel veel mensen willen helpen, als iemand in hun omgeving iets overkomt. Maar we weten vaak niet goed hoe. En dat is ook best begrijpelijk. Want waar doe je eigenlijk goed aan? Wat kun je wel zeggen en wat kun je beter achterwege laten in zo’n situatie? De antwoorden op die vragen vind je sinds kort op onze vernieuwde SlachtofferWijzer.nl. We hebben dit online platform, waar we slachtoffers de weg naar de juiste hulp wijzen, uitgebreid met informatie speciaal voor naasten. Ben jij familie, vriend, buur of collega van een slachtoffer, dan vind je hier handzame tips en praktische informatie om hem of haar goed tot steun te zijn.

Op de vernieuwde SlachtofferWijzer.nl geven we ook al een beetje prijs van onze nieuwe look & feel. Achter de schermen wordt bij het Fonds gewerkt aan een ‘nieuw jasje’ en aan onze communicatiekanalen. Waarom we dit doen? Natuurlijk willen we met onze tijd meegaan, maar vooral willen we moderne techniek gebruiken om nog meer in contact te komen met slachtoffers, donateurs van alle leeftijden, bedrijfssponsoren, hulpverleners en nog veel meer groepen die voor ons zo belangrijk zijn. Meer over het hoe en waarom lees je achterin dit magazine.

Voor nu wens ik iedereen, mede namens de Raad van Toezicht, onze erevoorzitter en alle collega’s, heel mooie feestdagen en een veilig 2020 toe.