Recht op een gratis advocaat

Wanneer je slachtoffer bent geworden van een ongeluk of misdrijf, is het goed om te weten dat je rechten hebt. Welke dit zijn? We hebben de veertien wettelijk vastgelegde rechten voor je op een rij gezet. Hier lees je alles over het recht op rechtsbijstand door een advocaat.


Vanaf het moment van aangifte doen tot en met de strafzaak, mag je je altijd laten bijstaan door een advocaat. Laat je je liever bijstaan door een vriend of familielid, dan vraag je dit aan bij de politie of Officier van Justitie. Zij leggen je uit of dat in jouw zaak wel of niet mag.

Gratis advocaat

In sommige gevallen is de bijstand door een advocaat gratis. Bijvoorbeeld als je slachtoffer bent van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf. Ook als nabestaande van een omgekomen geweldsslachtoffer is bijstand door een advocaat veelal gratis. Eventuele advocaatkosten worden in veel gevallen (deels) vergoed door je rechtsbijstandverzekering. Dit hangt af van de polisvoorwaarden.

Schakel je een advocaat in, maak dan een zorgvuldige keuze. Let er in ieder geval op dat je iemand kiest die is aangesloten bij  het Landelijke Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS)  en/of  de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA)  en/of  de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP). Het is handig om vooraf met je advocaat te overleggen over wat je aan kosten kunt verwachten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.