Vier betrokkenen bij het nieuwe onderzoeksprogramma Weerbaar tegen online criminaliteit, onderzoekers Susanne van ’t Hoff- de Goede van De Haagse Hogeschool en Remco Spithoven van Hogeschool Saxion, Carlo Contino van Fonds Slachtofferhulp en Justus Kox van het ministerie van Justitie en Veiligheid – vertellen waarom dit programma hard nodig is. Aan de hand van vijf vragen geven zij hun visie op de problematiek én de kansen voor verandering.
- Wie worden vooral slachtoffer van online criminaliteit?
Het is een hardnekkige mythe dat vooral ouderen of mensen met beperkte digitale vaardigheden slachtoffer worden van online criminaliteit. Dat beeld klopt niet. Slachtoffers zijn er in alle leeftijden en opleidingsniveaus, zelfs experts op dit gebied.
“Hoe meer je online bent, hoe meer je eraan wordt blootgesteld,” zegt Remco, lector Online Weerbaarheid bij Hogeschool Saxion. “Ik heb ooit, om mijn punt te maken, een phishing aanval laten uitvoeren op een groep experts. Ze gingen bijna allemaal voor de bijl. Zo zie je, iedereen kan in de val lopen, ook degene met sterke expertise.”
Ook Susanne, associate lector Cybercrime & Cybersecurity bij het Centre of Expertise Cyber Security bij De Haagse Hogeschool, nuanceert het idee dat kennis automatisch beschermt: “We zagen dat mensen met meer kennis over online veiligheid zich soms juist minder veilig gedragen.” Slachtoffer worden is dus geen kwestie van domheid, maar van menselijke kwetsbaarheid in een digitale wereld. Dit gaat ons allemaal aan.