Hoe zoeken jongeren hulp na online seksueel misbruik?

Hoe zoeken jongeren hulp na online seksueel misbruik?

Onderzoek is de basis voor alles wat we doen. In deze rubriek spreken we onderzoekers en experts over lopende onderzoeken voor slachtoffers. Pauline Aarten vertelt over hoe jongeren hulp zoeken na online seksueel misbruik.

Wat doen jongeren wanneer ze te maken krijgen met online seksueel misbruik? Zoeken ze hulp? Hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? Voor antwoorden op deze vragen ondersteunen we het onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Pauline Aarten, expert Kindermishandeling en Seksueel geweld bij Fonds Slachtofferhulp, legt uit waarom wij dit onderzoek belangrijk vinden. 

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk? 

“Het is hard nodig dat we in Nederland meer leren over slachtoffers van online seksueel misbruik, omdat dit net zoals fysiek seksueel misbruik, grote, schadelijke gevolgen kan hebben voor (jonge) slachtoffers. Zij verdienen het om niet langer onzichtbaar te zijn. En om makkelijker de stap te kunnen zetten naar de juiste hulp. Door het onderzoek weten we aan welk soort hulp jongeren behoefte hebben. En met wie we het beste kunnen samenwerken om te zorgen dat zij die hulp ook echt vinden en krijgen. Zo willen we voorkomen dat jongeren rond blijven lopen met klachten. En ervoor zorgen dat ze hun leven sneller kunnen oppakken na het meemaken van een nare ervaring.” 

Wat zijn drempels voor jongeren om hulp te zoeken?  

“De redenen om geen hulp te zoeken, schuilen vooral in gevoelens van schaamte en angst voor afkeurende of negatieve reacties uit de omgeving. Ook blijken jongeren niet zo veel vertrouwen te hebben in professionele hulp. Liever zoeken zij steun bij vrienden of familie. Verder duurt het vaak lang voordat je uiteindelijk terecht komt bij de hulp die je nodig hebt. Hierdoor ervaren jongeren soms weer negatieve gevoelens, zoals zelfverwijt. Lichtpuntjes zijn initiatieven op bijvoorbeeld social media die informatie toegankelijker maken voor jongeren en ook aangeven waar je te terecht kunt als je hulp nodig hebt.”  

Wat gaat Fonds Slachtofferhulp doen met de uiteindelijke resultaten? 

“We gebruiken de uitkomsten uit het onderzoek om ons nog beter in te kunnen zetten voor jonge slachtoffers van online seksueel misbruik. Bijvoorbeeld door informatie beschikbaar te maken. De hulp vóór de hulp eigenlijk. Zo maken we voorlichtingscampagnes om schaamte en zelfverwijt bij slachtoffers tegen te gaan. Deze campagnes leren jongeren dat zij geen schuld hebben aan wat hen is overkomen, en dat het zoeken van hulp juist een teken van kracht is.” 

Wat doet het Fonds nog meer om te zorgen dat jongeren de juiste hulp krijgen?  

Het is belangrijk dat slachtoffers niet alleen blijven rondlopen met wat hen is overkomen. Daarom bestaat het jongeren platform WTFFF!?. Een platform ontwikkeld voor en door jongeren. Op WTFFF!? kun je ervaringen delen met anderen die hetzelfde meegemaakt hebben.  

Wat doet Fonds Slachtofferhulp om online seksueel misbruik tegen te gaan? 

Door meer aandacht te besteden aan voorlichting over online seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik op scholen, helpen we om jongeren beter te beschermen. Hiervoor hebben we twee lessen ontwikkeld die leerkrachten kunnen geven. Ook hebben we een speciale oudermodule ontwikkeld waar ouders tips kunnen vinden hoe ze dit lastige onderwerp thuis bespreekbaar kunnen maken.” 

Om te zorgen dat jongeren sneller en beter geholpen worden, werken we nauw samen met CSG, Fier en Offlimits. Ook maken we ons sterk voor hulpaanbod op maat, zoals online zelfhulpmodules en laagdrempelige hulpverlening.

3 keer per jaar gratis het magazine ontvangen?

Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, rouw en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.