Influencer Linda de Munck gaat zich inzetten voor WTFFF?!

“Als jij met consent een naaktfoto stuurt dan kwets je daar niemand mee, wel met het ongevraagd verspreiden ervan.”

Ambassadeur Linda de Munck (28 jaar) gaat zich inzetten voor het jongerenplatform WTFFF?!.

Fotocredits: Robin Griffin

Linda maakt al tien jaar online content over seksualiteit. Wat begon met YouTube filmpjes groeide uit tot een platform op Instagram met meer dan veertigduizend volgers. “Jaren geleden maakte ik mijn eerste YouTube filmpje over dat een zonder toestemming verspreide naaktfoto nooit jouw schuld is. Ik wilde me toen al heel erg uitspreken over victim blaming en dat dat echt niet oké is.”

Als we haar vragen zichzelf voor te stellen, antwoordt ze direct en duidelijk: influencer, spreker en presentator op het gebied van seksualiteit, feminisme, mentale gezondheid en ook een stukje duurzaamheid. Zelf struggelde Linda vroeger met haar eigen seksualiteit. “Ik was onzeker over mijn eigen interesse in seks en dat ik voor mijn gevoel veel meer bezig was met seks dan mijn klasgenoten want niemand praatte daar ooit over.”

Online seksueel misbruik eigen schuld?

Wanneer we het hebben over online seksueel misbruik, krijgen we daar als Fonds Slachtofferhulp vaak vragen over als: ‘waarom delen jongeren toch intieme foto’s van zichzelf?’ ‘waarom zoeken ze seks online op?’. Met WTFFF!? proberen we jongeren in te laten zien dat online seksueel misbruik nooit jouw schuld is en dat jij je nergens voor hoeft te schamen. Ook niet als je er zelf voor hebt gekozen om een naaktfoto te maken. Het is zo belangrijk om een verandering van de perceptie van online seksueel misbruik in de maatschappij teweeg te brengen. Linda sluit zich daarbij aan: “als jij met consent een naaktfoto stuurt, dan kwets je daar niemand mee, wel met het ongevraagd verspreiden ervan.”

Googlen naar seks

“Online heeft een grote bijdrage geleverd aan het ontdekken van mijn seksualiteit. Dat begon met het Googlen naar alles rondom seks. En vervolgens ook het online (anoniem) chatten over seks, foto’s delen en achter de webcam zitten. Eerst voelde het als iets stiekems. Ergens waar ik niet over mocht praten en waar ik me voor moest schamen. Mijn interesse en nieuwsgierigheid naar seks maakte me onzeker over mijn gevoelens. Je hoort natuurlijk van alles over jongens die aftrekken, maar je hoort niks over masturberende meisjes. Dat lijkt dan al snel vies en raar.”

Een veilige plek om te experimenteren

Ondanks het onveilige imago van de online wereld, vond Linda hier juist een veilige plek om seks te ontdekken. “Toen ik nog niet seksueel actief was offline, experimenteerde ik online al via sexting, foto’s en de webcam. Daar was ruimte om mijn seksuele behoeftes uit te spreken en te ontdekken. Daar heb ik heel veel van geleerd. Ik leerde uit te spreken wat ik wilde, wat ik lekker vind, wat ik fijn vind, wat ik niet wil en waar mijn grenzen liggen. Het was makkelijker om online te oefenen en mijn wensen en grenzen te leren en die in mijn offline-ervaringen mee te nemen.”
Toen Linda later begon met het delen van filmpjes over haar leven op YouTube, was het voor haar niet meer dan logisch om ook haar seksualiteit en kwetsbaarheid hierover te delen. Linda: “Door mijn seksualiteit bespreekbaar te maken, ben ik veel zelfverzekerder geworden. Ik kreeg veel positieve reacties, waardoor mijn zelfverzekerdheid groeide. En dat is in mijn carrière eigenlijk een rode draad geworden. Hiermee laat ik andere vrouwen en meisjes zien dat niets gek of raar is. En dat je nooit de enige bent.”

Minder mooie kanten

Naast de positieve ervaringen heeft de influencer ook minder mooie kanten meegemaakt van online seksueel experimenteren. Roddels over beelden van haar webcam werden bij haar op school verspreid. Voor veel jongeren een nachtmerrie, waar vaak schuld- en schaamtegevoelens bij komen kijken. Voor Linda was dit gelukkig anders, juist dankzij de openheid die ze ook thuis ervaarde. “Ik werd op school uitgescholden voor webcamslet. Dat duurde een paar weken. Ik herinner me en voel nu ook de stress die ik had toen ik dat hoorde. Doordat thuis seksualiteit bespreekbaar was heb ik mij altijd heel vrij gevoeld. Ook toen ze me op school webcamslet noemden, reageerde mijn moeder heel lief en zei ze dat het niet mijn schuld was.”

WTFFF

Openheid neemt schaamte weg

Openheid, je kwetsbaar durven opstellen en taboe’s doorbreken. Het zijn belangrijke punten waar Linda voor staat én waar ze voor WTFFF?! meerwaarde biedt. Zelf zegt ze hierover: “Jaren geleden maakte ik mijn eerste YouTube filmpje over dat een zonder toestemming verspreide naaktfoto nooit iemands schuld is. Ik wilde me toen al heel erg uitspreken over victim blaming en dat dat echt niet oké is. Belangrijk hierin is openheid. Openheid neemt schaamte weg. In mijn ogen zijn alle seksuele voorkeuren, verlangens en gevoelens heel normaal. Zo lang je er niemand kwaad mee doet of kwetst en het met consent is. Er moet meer acceptatie komen, dat we zonder oordeel met elkaar omgaan, niks is gek of raar.”