“Ik was twaalf jaar toen ik in aanraking kwam met seksueel geweld. Het misbruik door verschillende mensen heeft in totaal 10 jaar geduurd. Ik ging gewoon naar school en deed normale tienerdingen, maar ik had een dubbelleven. Een ander leven waarin ik niets te zeggen had. Op mijn 22e ben ik uit een gevaarlijke cirkel van seksueel geweld gebroken. Nu ben ik 2,5 jaar vrij. Het misbruik heeft mij gevormd. Het heeft angsten, depressies en zelfhaat in me aangewakkerd, maar het heeft ook een extra invulling aan mijn bestaan gegeven. Ik krijg door mijn verschrikkelijke ervaringen de kans om mensen te helpen die ook moeten zien te overwinnen wat hen kapot probeert te maken. We zijn gemaakt om te helen. Wat ik graag zou willen delen met anderen, is dat we als mensen in staat zijn om van de meest vreselijke ervaringen te helen. Als ik het kan, dan is het voor anderen ook mogelijk.”
Ups & downs
“Op mijn Instagram pagina en mijn website Strong like a fighter vertel ik aan de hand van foto’s en teksten over mijn trauma’s en mijn gevecht tegen zelfbeschadiging, depressie en een posttraumatische stressstoornis. Het is niet alleen maar zwaar, ik wil hoop geven. Mensen laten zien en voelen dat ze niet alleen zijn. Strong like a fighter is een plek waar mensen die kampen met psychische problemen zichzelf kunnen zijn. Ze kunnen geïnspireerd raken en anderen inspireren. Ik geef ontzettend veel door mezelf open te stellen en er veel tijd te steken, maar ik krijg er ook heel veel voor terug. Laatst nog bedankte iemand me voor het feit dat ik er ben. Mijn ups en downs waren ook die van haar en hielpen haar te beseffen dat helen tijd kost, dat je niet moet stoppen met vechten. Dat geeft mij ook weer een enorme boost.”
‘Ik geloof je’
“Elke dag is het afwachten hoe ik me voel, hoe het met me gaat. Ik heb best vaak moeilijke momenten. Ook vindt mijn hoofd het erg lastig om om te gaan met wat ik heb meegemaakt. Er zijn bijvoorbeeld momenten dat ik niet weet wat er met me is gebeurd en hoe ik aan die littekens kom. Mijn hoofd doet soms zo, en dan snap ik niet goed waarom ik me toch zo ongelofelijk slecht voel. In plaats van in paniek te raken of het te veroordelen, kan ik er ook over praten. Niets is te eng om over te praten. Praten mag en kan altijd. Alleen praten over het misbruik, dat vind ik nog steeds erg moeilijk. Zwaar en beladen, omdat ik eigenlijk altijd hoop op maar één reactie van de ander. De reactie waar denk ik veel lotgenoten ook altijd op hopen: ‘Ja, ik geloof je.’”
Bed weg
“Soms is het best heftig wat ik deel. Zoals laatst, toen ik vertelde dat mijn bed me aan mijn trauma’s deed denken, terwijl juist de nachten vaak al zo zwaar zijn. Ik deed het bed de deur uit en heb mijn kamer verbouwd. Nu slaap ik dichtbij de grond, met mijn hond Nugget naast me. Hij is mijn steun en toeverlaat. Eigenlijk helpen we elkaar. Ik train hem en geef hem de aandacht en begrenzing die hij nodig heeft. Door hem moet ik elke dag naar buiten en een vast ritme houden. En hij helpt me wanneer ik diep zit, door met zijn warme lijf bij me te gaan liggen. Dat maakt me rustig. Als klein meisje was ik al dol op honden. Ik heb veel geleerd van het werken met honden en nu volg ik een opleiding tot kynologisch instructeur. Ik hoop in de toekomst ook andere mensen te laten ervaren wat een hond voor je kan betekenen.”
Make art not scars
“Ik wil niet dat mijn pijn voor niets is geweest. Ik wil er kracht uit halen en anderen helpen. Mijn motto is: Make art, not scars. Omdat je pijn beter in woorden, beelden of tekeningen kunt stoppen in plaats van het op jezelf af te reageren. Ik worstel al 13 jaar met zelfbeschadiging en creativiteit speelt een belangrijke rol in het loskomen daarvan. Daarom ben ik nu ook begonnen met het schrijven van een boek. Hierin kan ik praten over de dingen die ik altijd verborgen heb moeten houden. Het is een kennismaking met mezelf. Een prachtig proces.”
Seksueel geweld laat diepe sporen na bij slachtoffers. Snelle en adequate hulp is van essentieel belang om trauma’s te voorkomen. Heb je te maken met acuut seksueel geweld? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Bel 24/7 met 0800-0188 of ga naar www.centrumseksueelgeweld.nl
Wat doet Fonds Slachtofferhulp?
Met het programma Seksueel Geweld werkt Fonds Slachtofferhulp aan de verbetering van de hulpverlening en de (rechts)positie van slachtoffers van seksueel geweld. Zo hebben we de start van het Centrum Seksueel Geweld gefinancierd en ondersteund. Op onze website www.slachtofferwijzer.nl wijzen we slachtoffers en hun naasten de weg naar verschillende hulpinstanties.