Nieuws

Winnaars Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award bekend

21 september 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: jan van dijk | jan van dijk award | jan van dijk Victimology and Victims’ Rights Award

Liesbeth Mevissen en Wieke Vink zijn de winnaars van de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award. Zij ontvingen deze prestigieuze prijs uit handen van Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. De Jan van Dijk Award is een initiatief van Fonds Slachtofferhulp en het Ministerie van Justitie en Veiligheid en beloont wetenschappelijk onderzoek op het gebied van victimologie, de rechten en/of hulpverlening aan slachtoffers.

Volgens de jury geven de beide winnaars, ieder op hun eigen manier, belangrijke inzichten over de positie van bepaalde slachtoffergroepen. De jury roemt beide onderzoeken vanwege creativiteit, wetenschappelijke degelijkheid en potentie voor vervolgonderzoek.

Promotieonderzoek naar diagnose en behandeling van PTSS bij slachtoffers met verstandelijke beperking

Winnaar Liesbeth Mevissen deed promotieonderzoek aan de UvA naar de diagnose en behandeling van PTSS bij slachtoffers met een verstandelijke beperking. Liesbeth ontwikkelde zelf een diagnostische tool voor deze grote groep slachtoffers. De jury prijst het onderzoek vanwege het belang voor hulpverlening en de grote maatschappelijke relevantie. Ze legt volgens de jury een grote blinde vlek bloot.

 

Masterscriptie over de strafbaarheidstelling van voormalig kindsoldaten in het internationaal strafrecht

Winnaar Wieke Vink heeft met haar masterscriptie aan de UvA de strafbaarheidstelling van voormalig kindsoldaten in het internationaal strafrecht onderzocht. Ze onderzocht hoe om te gaan met kinderen die eerst, als kindsoldaten, ernstig slachtoffer zijn. En die daarna als jong volwassenen dezelfde ernstige misdrijven plegen. Wieke combineerde in haar onderzoek de wetenschappelijke kwaliteit en de verschillende inzichten vanuit zowel de rechtsgeleerdheid als de psychologie. Daarom riep de jury Wieke uit tot winnaar.

 

Over de Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award

De Jan van Dijk Victimology and Victims’ Rights Award is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Fonds Slachtofferhulp. De Award stimuleert het universitaire onderwijs meer aandacht te besteden aan onderwijs en onderzoek op het gebied van de victimologie, de rechten van en hulpverlening aan slachtoffers.

De prijs is vernoemd naar Jan van Dijk, wereldwijd beroemd criminoloog en victimoloog, als blijk van waardering voor zijn bijdrage aan de kennisontwikkeling op het gebied van slachtoffers.

De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Carlijn de Roos (klinisch psycholoog/psychotherapeut), Ineke Sybesma (directeur Fonds Slachtofferhulp), Marian Husken (onderzoeksjournalist), Richard Korver (procesadvocaat) en juryvoorzitter Peter van der Velden (voormalig hoogleraar victimologie).

Meer informatie is te vinden op www.janvandijkaward.nl

Bekijk hier alle genomineerden

 

Geef een reactie