Wat kan mij helpen na seksueel misbruik?

Met de campagne ‘Wat kan mij helpen?’ heeft het ministerie van Justitie & Veiligheid een missie: laten zien dat het niet jouw schuld is als je seksueel misbruik hebt meegemaakt en dat hulp zoeken helpt. 

Gepubliceerd op

Uit een grootschalige studie onder Europese vrouwen, blijkt dat 45% van alle vrouwen fysiek en/of seksueel geweld meemaakt. Bijna driekwart van alle vrouwen wordt seksueel geïntimideerd. En 1 op de 10 vrouwen wordt verkracht. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat lfs 22% van de Nederlandse vrouwen (1 op de 5 vrouwen), seksueel geweld meemaakt. Met de campagne ‘Wat kan mij helpen?’ wil het ministerie van Justitie & Veiligheid mensen die seksueel misbruik meemaken, motiveren om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Aan de campagne, die vorig jaar is gevoerd, is vandaag vervolg gegeven met de introductie van het Instagram-account @Sam_is_er. Hiermee heeft het Ministerie een missie: laten zien dat het niet jouw schuld is als je seksueel misbruik hebt meegemaakt en dat hulp zoeken helpt.

Persoonlijke verhalen 

Op de overheidswebsite www.watkanmijhelpen.nl lees je de verhalen van mensen die een ongewenste en ingrijpende seksuele ervaring hebben gehad. Je leest wat hun gevoelens en twijfels waren, waarom zij professionele hulp hebben gezocht en wat dat hen heeft gebracht. Ook Ellen vertelt hoe een gevoel van schaamte en schuld haar ervan hebben weerhouden om hulp te zoeken:

‘’Ik zocht in eerste instantie geen psychologische hulp. Ik heb altijd vanuit huis meegekregen dat je problemen zelf oplost. Totdat ik allerlei klachten kreeg. Ik had last van nachtmerries en concentratieverlies. Ik kreeg een eetstoornis. Ik voelde zoveel onzekerheid en schaamte, dat ik niet meer de onbevangen Ellen van vroeger was. Het kwam zelfs zo ver dat het leven van mij niet meer hoefde. Toen ik dat besefte, wist ik dat ik tóch hulp nodig had.’’ Lees het volledige verhaal van Ellen.

Cijfers seksueel misbruik Nederland

De persoonlijke verhalen staan niet op zichzelf, maar zijn voorbeelden van een groter maatschappelijk en internationaal probleem. Om dit te benadrukken worden de verhalen ondersteund door recente cijfers van seksueel misbruik in Nederland. Zoals het feit dat schaamte en de angst voor beschuldiging de twee belangrijkste redenen zijn om seksueel misbruik niet te melden. En hoe deze beschuldigingen (ook wel victim blaming genoemd) soms zelfs schadelijker zijn dan de gebeurtenis zelf.

Hoe help je een slachtoffer?

De campagne ‘Wat kan mij helpen?’ benadrukt ook het belang van steun door de omgeving en het negatieve effect van victim blaming. Ellen vertelt hierover: ‘’Wat er was gebeurd, liet mij niet los. Ik stond er iedere ochtend mee op en ging ermee naar bed. Ik nam een vriendin in vertrouwen en vertelde haar voorzichtig wat er bij Phillip was gebeurd. Ze reageerde anders dan ik had verwacht. Ze zei dat ik maar moest proberen om er overheen te komen.”

Op de pagina ‘iemand steunen’ vind je tips en informatie voor wanneer je een ander wilt steunen die seksueel misbruik heeft meegemaakt. Ook wordt hier verwezen naar de informatie speciaal voor naasten, op www.SlachtofferWijzer.nl.

Wat kan mij helpen?

Met de campagne ‘Wat kan mij helpen?’ wil de Overheid de stap naar de hulpverlening verkleinen. Op www.watkanmijhelpen.nl wordt verwezen naar het Centrum Seksueel Geweld, voor medische, psychologische en forensische zorg in de eerste week na het seksueel misbruik. Via de pagina ‘hulp na zeven dagen’ vind je informatie over waar je terechtkunt als het misbruik langer dan zeven dagen geleden heeft plaatsgevonden. Via deze pagina op SlachtofferWijzer vind je nog meer organisaties die je kunnen helpen.

Aangifte doen na seksueel misbruik

Het is nooit te laat om aangifte te doen. Je kunt ervoor kiezen om dit direct na de schokkende gebeurtenis te doen, of op een later moment. De keuze is volledig aan jou. Op www.watkanmijhelpen.nl lees je wat de zedenrechercheurs van de politie voor jou kunnen betekenen.

Wat kan mij helpen?

De Overheidscampagne ‘Wat kan mij helpen?’ is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Centrum Seksueel Geweld, Fonds Slachtofferhulp, Slachtofferhulp Nederland, Politie, Openbaar Ministerie en Rutgers.