Wat kan mij helpen na seksueel misbruik?

1 op de 5 vrouwen (22%) en 1 op de 25 mannen (6%) krijgt in Nederland te maken met seksueel misbruik. Met de campagne ‘Wat kan mij helpen?’ wil het ministerie van Justitie & Veiligheid mensen motiveren zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken na seksueel misbruik. Naast professionele hulp, onderstreept de campagne het belang van steun door de omgeving.

Vandaag, op 25 november 2020, is het de Internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Omdat geweld tegen vrouwen, wereldwijd, een groot probleem is. Uit een grootschalige studie onder Europese vrouwen, blijkt dat 45% van alle vrouwen fysiek en/of seksueel geweld meemaakt. Bijna driekwart van alle vrouwen wordt seksueel geïntimideerd. En 1 op de 10 vrouwen wordt verkracht. Wanneer we kijken naar de cijfers in Nederland, dan maakt zelfs 22% van de Nederlandse vrouwen (1 op de 5 vrouwen), seksueel geweld mee. In dit artikel lees je over de meerjarige Overheidscampagne ‘Wat kan mij helpen?’. Met deze campagne wil het ministerie van Justitie & Veiligheid mensen die seksueel misbruik meemaken, motiveren om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Persoonlijke verhalen van seksueel misbruik

Op de overheidswebsite www.watkanmijhelpen.nl lees je de verhalen van mensen die een ongewenste en ingrijpende seksuele ervaring hebben gehad. Je leest wat hun gevoelens en twijfels waren, waarom zij professionele hulp hebben gezocht en wat dat hen heeft gebracht. Ook Ellen vertelt hoe een gevoel van schaamte en schuld haar ervan hebben weerhouden om hulp te zoeken:

‘’Ik zocht in eerste instantie geen psychologische hulp. Ik heb altijd vanuit huis meegekregen dat je problemen zelf oplost. Totdat ik allerlei klachten kreeg. Ik had last van nachtmerries en concentratieverlies. Ik kreeg een eetstoornis. Ik voelde zoveel onzekerheid en schaamte, dat ik niet meer de onbevangen Ellen van vroeger was. Het kwam zelfs zo ver dat het leven van mij niet meer hoefde. Toen ik dat besefte, wist ik dat ik tóch hulp nodig had.’’ Lees het volledige verhaal van Ellen.

Cijfers seksueel misbruik in Nederland

De persoonlijke verhalen staan niet op zichzelf, maar zijn voorbeelden van een groter maatschappelijk en internationaal probleem. Om dit te benadrukken worden de verhalen ondersteund door recente cijfers van seksueel misbruik in Nederland. Zoals het feit dat schaamte en de angst voor beschuldiging de twee belangrijkste redenen zijn om seks tegen de wil niet te melden. En hoe deze beschuldigingen (ook wel victim blaming genoemd) soms zelfs schadelijker zijn dan de gebeurtenis zelf.

Hoe help je een slachtoffer van seksueel misbruik?

De campagne ‘Wat kan mij helpen?’ benadrukt ook het belang van steun door de omgeving en het negatieve effect van victim blaming. Ellen vertelt hierover: ‘’Wat er was gebeurd, liet mij niet los. Ik stond er iedere ochtend mee op en ging ermee naar bed. Ik nam een vriendin in vertrouwen en vertelde haar voorzichtig wat er bij Phillip was gebeurd. Ze reageerde anders dan ik had verwacht. Ze zei dat ik maar moest proberen om er overheen te komen.”

Op de pagina ‘iemand steunen’ vind je tips en informatie voor wanneer je een ander wilt steunen die seksueel misbruik heeft meegemaakt. Ook wordt hier verwezen naar de informatie speciaal voor naasten, op www.SlachtofferWijzer.nl.

Wat kan mij helpen in de eerste week na seksueel misbruik?

Met de campagne ‘Wat kan mij helpen?’ wil de Overheid de stap naar de hulpverlening verkleinen. Op www.watkanmijhelpen.nl wordt verwezen naar het Centrum Seksueel Geweld, voor medische, psychologische en forensische zorg in de eerste week na het seksueel misbruik. Goede hulp in de eerste zeven dagen is belangrijk, omdat een zwangerschap, SOA of HIV-besmetting kan worden voorkomen. Omdat tijdige psychische hulp de kans op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) verkleint en er in de eerste zeven dagen DNA-sporen van de dader kunnen worden veiliggesteld.

Wat kan mij helpen als het misbruik langer geleden plaatsvond?

Ook wanneer het misbruik langer geleden heeft plaatsgevonden, is er goede hulp beschikbaar. Voor psychische hulp, hulp bij het krijgen van een schadevergoeding of hulp in het strafproces, kan je terecht bij Slachtofferhulp Nederland.

Aangifte doen na seksueel misbruik

Het is nooit te laat om aangifte te doen. Je kunt ervoor kiezen om dit direct na de schokkende gebeurtenis te doen, of op een later moment. De keuze is volledig aan jou. Op www.watkanmijhelpen.nl lees je wat de zedenrechercheurs van de politie voor jou kunnen betekenen.

Wat kan mij helpen?

De Overheidscampagne ‘Wat kan mij helpen?’ is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Centrum Seksueel Geweld, Fonds Slachtofferhulp, Slachtofferhulp Nederland, Politie, Openbaar Ministerie en Rutgers.