Nieuws

Vernieuwde Slachtofferwijzer.nl geeft betrouwbare informatie voor naasten

25 september 2019

Tijdens ons 30-jarig jubileum op 27 september 2019 geven erevoorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming een druk op de knop van de vernieuwde SlachtofferWijzer.nl. De vernieuwde en uitgebreide website wijst vanaf nu niet alleen slachtoffers de weg naar de juiste hulp. Ook naasten vinden er tips en informatie hoe ze het beste ondersteuning kunnen bieden.

Waarom een vernieuwde Slachtofferwijzer.nl?

Om ervoor te zorgen dat slachtoffers kunnen rekenen op de steun die zij verdienen. Onze SlachtofferWijzer.nl, waar we slachtoffers snel de weg naar de juiste hulp wijzen, is uitgebreid met laagdrempelige tips voor naasten. Zodat ook zij op dit platform in één oogopslag de juiste informatie en bruikbare tips kunnen vinden. Alle informatie is ontwikkeld op basis van onze eigen expertise, de kennis van deskundigen en de ervaring van slachtoffers en nabestaanden.

‘Misschien is het tijd om je verdriet een plekje te geven?'

Slachtoffers en nabestaanden krijgen vaak dit soort opmerkingen te horen vanuit hun directe omgeving. Weliswaar goedbedoeld, maar vaak heel kwetsend. Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp: Iemand steunen die een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, is niet eenvoudig. Naasten zijn vaak zeer bereid om te helpen, maar weten niet altijd hoe. Of ze zijn onzeker of de steun die ze geven ook echt bijdraagt. Het voelt veiliger om het slachtoffer door te verwijzen naar professionele hulpinstanties. Terwijl juist steun van naasten super belangrijk is ”

80% van de slachtoffers geeft aan vooral behoefte te hebben aan steun van de omgeving

Om te kunnen herstellen van een ernstige gebeurtenis, hebben slachtoffers steun nodig. Steun van de omgeving speelt hierin een grote rol. Dit blijkt o.a. uit ons grootschalig onderzoek ‘Victims in Modern Society’. Hierin gaf 80% van de respondenten aan dat ze vooral behoefte hadden aan steun van familie en vrienden na een traumatische gebeurtenis. Een andere belangrijke bevinding was, dat slachtoffers die op weinig of geen begrip uit hun omgeving konden rekenen, meer kans lopen op ernstige psychische klachten, zoals PTSS.

‘’Ze was er altijd voor een luisterend oor en een kop koffie’’

Marianne was jarenlang slachtoffer van huiselijk geweld. “Mensen denken, als die blauwe plekken weg zijn, is het over. Maar het gaat nooit helemaal over. Ik had een buurvrouw, die zelf in haar eerste huwelijk ook geweld had meegemaakt. Samen met haar huidige man hebben ze dag en nacht voor me klaargestaan. In de eerste periode na het geweld, maar ook een hele lange periode daarna. Dat heeft me ongelooflijk geholpen. Ze vingen de kinderen op als het me allemaal te veel werd en ze was er altijd voor een luisterend oor en een kop koffie.”

Dat is precies waar de vernieuwde website SlachtofferWijzer.nl op inspeelt. Iemand uit je omgeving tot steun zijn, zit hem niet altijd in uitgebreide hulpverlening. Minstens zo waardevol is die kop koffie en een luisterend oor.

De nieuwe SlachtofferWijzer.nl is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Dr. C.J. Vaillantfonds en SASS.

 

Geef een reactie