Velvett werd seksueel misbruikt door een bekende

Als je seksueel misbruik meemaakt(e), kun je jezelf schuldig voelen – ook al is het nooit jouw eigen schuld. Ook kan het lastig zijn om op het moment zelf te beseffen dat je wordt misbruikt. Velvett vertelt op Slachtofferwijzer over haar verwarring en schuldgevoel na seksueel misbruik door een bekende. Ze deelt haar ervaring met aangifte doen, en vertelt wat ze nodig had om er weer bovenop te komen.

 Velvett kreeg te maken met seksueel misbruik door een bekende

In 2018 ging Velvett naar een bekende van de volleybalvereniging voor een massage. Een massage die totaal uit de hand liep. Ze vertelt dat ze van begin af aan al geen goed gevoel had.

“Tijdens het masseren vertelde hij dat hij ook vrijgezel wilde zijn. Dat de mannen voor mij in de rij zouden staan en dat ik niet lang vrijgezel zou blijven. Dingen die je naar mijn idee niet zegt tijdens het masseren.”

"Hierna ging de masseur steeds een stapje verder: “Hij zei dat ik mij om moest draaien. Mijn gevoel zei dit niet te doen, maar daar luisterde ik niet naar. Hij plaatste een handdoekje over mijn blote borsten, waardoor ik gerustgesteld werd. Ik wist toen nog niet wat zou komen.”

“Het handdoekje maakte plaats voor zijn handen, hij betastte mijn hele lichaam. Ik verstijfde, en in het begin voelde het fijn. Dit is iets waar ik me lang schuldig over voelde. Maar nu weet ik dat dit gewoon lichamelijke reacties zijn waar je geen controle over hebt.”

Totaal in shock

Na een paar tellen besefte Velvett wat er gebeurde: “Ik voelde dat het niet oké was, maar ik zocht naar een bevestiging. Ik keek zelfs naar zijn kruis om te zien of hij opgewonden was. Uiteindelijk heb ik aangegeven dat hij moest stoppen en dat het te ver ging, waarna hij stopte.”

Velvett was totaal in shock. “Ik heb hem zelfs nog een afscheidsknuffel gegeven. Zo onduidelijk was het op dat moment dat ik met grensoverschrijdend gedrag te maken had. Zeker omdat ik we elkaar kenden.”

“Ik dacht dat je pas recht van spreken had als je verkracht bent. Nu weet ik: iemand ging jouw grens over en dat is wat telt.”

Aangifte doen kan beter

Al vrij snel besloot Velvett in actie te komen en aangifte te doen bij de politie. Maar dat proces liep niet zoals gehoopt.

“Omdat de masseur was gestopt toen ik zei dat hij moest stoppen, kon de politie niets met mijn zaak. Ook was de politie mijn zaak kwijtgeraakt en moest ik eindeloos bellen om te vragen of mijn aangifte was gelukt. En of er nieuws was. Na vier maanden dacht ik: laat maar.”

“Hierdoor kreeg ik nog meer het gevoel: het is ‘maar’ een aanranding. Ik dacht dat je pas recht van spreken had als je verkracht bent. Nu weet en voel ik dat dit niet zo is. Iemand is jouw grens over gegaan en dat is wat telt.”

“Ik ben voor aangifte doen, maar door mijn ervaring denk ik dat er nog veel kan verbeteren. Misschien moet het vooraf duidelijker worden gemaakt dat de dader maar in een klein deel van de gevallen wordt vervolgd. Voor mij was aangifte doen geen succes. Maar dit betekent niet dat dit voor anderen ook zo zal zijn.”

“Door me te richten op waar ik wél invloed op had, kwam ik erbovenop”

EMDR, schrijven en delen

“Ik voelde dat ik mijn aandacht het beste kon richten op waar ik wél invloed op had. Want hoewel het misbruik nooit had mogen gebeuren, was ik zelf verantwoordelijk voor hoe ik hier verder mee omging. Ik heb EMDR (traumatherapie) gehad, ging door een moeilijke periode en heb veel over mezelf nagedacht. Uiteindelijk voel ik nog maar weinig haat naar de masseur en heb ik de gebeurtenis kunnen accepteren.”

“Het hielp me ook om mijn verhaal op papier te zetten. Ik schreef een brief aan de masseur en las deze voor aan familie, vrienden en zelfs op werk. Ik hoopte dat anderen mijn ervaring hierdoor beter zouden begrijpen. En dat mensen makkelijker over seksueel misbruik zouden durven praten.”

Durf ernaar te vragen

“Ik kon na het misbruik moeilijk mijn verhaal kwijt bij mijn naaste familie. Dit was toen pijnlijk, maar nu snap ik beter waar het vandaan komt. Mensen doen dit niet altijd expres. Soms kunnen zij de waarheid niet aan, omdat ze gewoon te veel van je houden.”

“Het kan voor iemand die dichtbij staat ook moeilijk zijn om over het misbruik te beginnen. Hij of zij is misschien bang dat je net een goede dag hebt. En wil dan niet de persoon zijn die je herinnert aan de nare gebeurtenis. Maar wat we vaak vergeten, is dat iemand altijd de keuze heeft om er wel of niet over te praten.”

Luisteren in plaats van oordelen

“Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid. En voel dat ik mij mag uitspreken over dit onderwerp. Bijvoorbeeld door mijn verhaal te delen, zoals ik op mijn werk deed. Hierdoor komen er mooie en eerlijke gesprekken op gang.”

“Ik begrijp dat dit voor iedereen die seksueel misbruik meemaakt(e) anders is. Het is ook moeilijk dat je als slachtoffer helaas al snel met victim blaming te maken krijgt. Maar juist daarom denk ik dat het belangrijk is om over seksueel misbruik te blijven praten. En om echt naar elkaar te luisteren, in plaats van direct te oordelen.”

“Vertrouw erop dat na een moeilijke periode de zon weer voor je gaat schijnen.”

Alle emoties mogen er zijn

Velvett heeft uiteindelijk het misbruik een plek kunnen geven. Door therapie te volgen en door de confrontatie aan te gaan met de gebeurtenis en zichzelf. “Ik ben dankbaar voor het proces dat ik heb doorgemaakt. Het heeft een deur geopend om de reis af te leggen naar de vrouw die ik nu ben geworden.”

“Wat ik anderen wil meegeven is: wees niet te hard voor jezelf, alle emoties mogen er zijn. Volg jouw gevoel, want het is jouw proces. En vooral: vertrouw op jezelf en vertrouw erop dat na een moeilijke periode de zon weer voor je gaat schijnen.”

Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenoten en kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website