Nieuws

Uitkomsten onderzoek Rouw na Moord direct toegepast in praktijk

12 januari 2017

Lees meer over: rouw na moord | therapie na moord | EMDR | cognitieve gedragstherapie | Rijksuniversiteit Groningen | Netwerk Traumatisch Verlies | Mariette van Denderen

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Fonds Slachtofferhulp blijkt dat nabestaanden van moordslachtoffers veel baat hebben bij een gecombineerde behandeling met EMDR en Cognitieve Gedragstherapie. Vandaag promoveert onderzoeker Mariette van Denderen op het onderzoek Rouw na Moord, waarbinnen deze gecombineerde therapie voor het eerst op deze doelgroep is toegepast.

De tijdens het onderzoek effectief gebleken behandelmethode wordt inmiddels door het hele land aangeboden via het Netwerk Traumatisch Verlies. Na het afronden van de vragenlijststudie waarbij 330 nabestaanden betrokken waren, hebben nog eens 200 nabestaanden deze gecombineerde therapie gevolgd. Doordat per 1 januari de classificatie ‘Persisterende Complexe Rouw Stoornis’ ook is opgenomen in de DSM5, is de kans groot dat zorgverzekeraars de behandeling vergoeden.

Directeur Ineke Sybesma van het Fonds Slachtofferhulp: “Deze studie levert direct een waardevolle innovatie van het hulpaanbod. Heel belangrijk, want zo hebben nabestaanden de kans om de complexe gevolgen van rouw na moord aan te pakken, en zo ver als mogelijk weer geestelijk te herstellen.”

Gecompliceerde rouwklachten bij 80% nabestaanden
Gemiddeld worden in Nederland elke week 3 mensen vermoord. Nabestaanden met gecompliceerde rouwklachten ervaren een hoge mate van scheidingsangst, traumatische stress of een combinatie van beide. De nabestaanden die kampen met posttraumatische stressklachten hebben onder andere last van nachtmerries, zijn heel prikkelbaar en schrikachtig en hebben slaapstoornissen. Promovendus Van Denderen: “Acht van de tien nabestaanden* kampt met gecompliceerde rouwklachten, en een derde heeft daarnaast last van posttraumatische stressklachten. De moord op hun dierbare was voor hen zo schokkend dat het ze niet lukt dit te verwerken. Wij hebben onderzocht hoe dit komt en hoe we dit effectief kunnen behandelen.”

Opvallend en hoopgevend resultaat
Uit de behandelstudie blijkt de combinatie van EMDR en CGT zeer effectief te zijn. Van Denderen: “Bij vier van de tien nabestaanden namen de gecompliceerde klachten significant af binnen acht behandelingen, en bij bijna de helft van de nabestaanden de PTSS klachten. Dat betekent niet dat er helemaal geen klachten meer zijn, maar dat de ernst sterk is verminderd. Zij ervaren na de behandeling minder posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten dan diegenen die de behandeling nog niet hebben gehad. Een opvallend en hoopgevend resultaat.”

Susan maakte na de moord op haar zus gebruik van de therapie. Bekijk hier hoe de therapie voor haar werkte.

*In het onderzoek gemiddeld 7 jaar na het overlijden van hun naaste

Lees ook over ons project ‘Rouw na MH17’

Pers kan voor meer informatie of interviewaanvragen contact opnemen met Sandra Scherpenisse, Fonds Slachtofferhulp via scherpenisse@fondsslachtofferhulp.nl of 0646621536.

 

Geef een reactie