Nieuws

Therapie op maat voor MH17 rouw

1 december 2014

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: nabestaanden | onderzoek | MH17 | rouw | therapie

Nabestaanden van MH17-slachtoffers krijgen speciale rouwtherapie. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt welke behandeling nodig is om te voorkomen dat mensen langdurig getraumatiseerd blijven. Dergelijke therapie is succesvol bij complexe rouwklachten na een moord.

De afgelopen 4 jaar is onderzocht hoe nabestaanden van moordslachtoffers het best psychologisch kunnen worden begeleid, zegt het Fonds Slachtofferhulp, dat het onderzoek financiert. ,,In vervolg hierop gaan we onderzoeken hoe deze therapie kan worden ingezet voor nabestaanden van de ramp met vlucht MH17.” 

Nabestaanden van mensen die door geweld om het leven zijn gekomen, ontwikkelen zwaardere psychische klachten. ,,Ze hebben meer last van boosheid en wraakgevoelens,” zegt klinisch psycholoog en onderzoeksleider Jos de Keijser. ,,Als ze die agressie vooral naar buiten uiten, is de kans dat ze het van binnen goed verwerken, kleiner.” 

Toch gaat twee derde niet naar een psycholoog. ,,Ze denken: dit is mij overkomen, hier moet ik mee leren leven. Maar met een behandeling is er wel iets aan te doen, waardoor mensen minder depressief, geïrriteerd of boos zijn, en beter slapen.” 

Voor nabestaanden van moordslachtoffers ontwikkelde de universiteit een behandeling met cognitieve gedragstherapie en EMDR. De klachten (prikkelbaar, schrikachtig, slapeloos en nachtmerries) namen aanzienlijk af. 

Het verwerkingsproces na MH17 is vergelijkbaar met rouw na moord, en in het bijzonder met de terreuraanslagen van 9/11. Daarom hebben de Groningse onderzoekers ook contact met Amerikaanse collega’s. 

,,Er is veel collectieve rouw geweest rond MH17. Maar op een gegeven moment is het ook tijd voor persoonlijke verwerking.”

Bron: Algemeen Dagblad

Gerelateerde berichten
– 
Therapie helpt slachtoffers moord te verwerken
– Zonnebloemenboeket voor nabestaanden ramp MH17

Geef een reactie