Nieuws

Permanent woonverbod voor daders van gewelds- en zedenmisdrijven

4 april 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers | geweldsmisdrijven | moordslachtoffers

Daders van ernstige geweldsmisdrijven en zedendelicten zijn vrij om na hun straf terug te keren naar de oude woonplaats. In veel gevallen is dit de omgeving waar zij slachtoffers hebben gemaakt, of waar nabestaanden hun leven proberen voort te zetten. Zoals voor te stellen ervaren slachtoffers en nabestaanden hierdoor hevige stress en kunnen ernstige psychische klachten het gevolg zijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil hier nu verandering in brengen. Daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven zouden een blijvend woonverbod moeten krijgen. (bron: EenVandaag)

In een interview met EenVandaag spreekt Jack Keijzer over zijn zoon Pascal, die op zestienjarige leeftijd werd vermoord door een 40- en een 36-jarige man. De daders zijn inmiddels vervroegd vrijgelaten en één van hen woont op vijf kilometer afstand van Jack Keijzer en zijn vrouw. Iedere dag zijn zij bang de moordenaar van Pascal tegen het lijf te lopen. Het maakt hen wanhopig en ze gaan gebukt onder voortdurende stress. Onlangs vertelde de vrouw van Jack Keijzer in een openhartig interview met het AD over haar wanhoopsdaad en hoe zij met een markeerstift naar het huis van de dader rijdt. De situatie is onhoudbaar. ‘Het zou zo ongelofelijk veel rust geven als de moordenaar van mijn zoon niet in dezelfde gemeente zou wonen’aldus Jack Keijzer in een interview met EenVandaag.

Meerderheid Tweede Kamer is voor een permanent woonverbod

Jack Keijzer is betrokken bij de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG). Samen met Jack en zijn vrouw zijn er in Nederland meer nabestaanden die iedere dag de confrontatie met de moordenaar van een dierbare moeten vrezen. Samen met de FNG maakt Jack Keijzer dit probleem nu ook binnen de politiek zichtbaar. Gelukkig is een meerderheid in de Tweede Kamer van mening dat daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven permanent geweerd moeten worden uit de woonomgeving van slachtoffers en nabestaanden.

Fonds Slachtofferhulp steunt de FNG met advies en doorlopende financiële steun. Samen kunnen we veel verbetering brengen in de positie van slachtoffers en nabestaanden.

Geef een reactie