Nieuws

Een op de acht automobilisten verstuurt berichtjes tijdens het rijden

19 mei 2017

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: verkeer | verkeersongevallen | appen | app | appje | SWOV | automobilisten

Zo’n 12 procent van alle automobilisten stuurt tijdens het rijden wel eens een appje. Van de jongere automobilisten (18-35 jaar) stuurt zelfs 23 procent wel eens berichten vanachter het stuur. 

Dat blijkt uit een in 2016 gehouden enquête van het CBS, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd.

Bellen met het toestel in de hand doet 11 procent van de autorijders wel eens. Uit het onderzoek blijkt dat negen op de tien automobilisten niet-handsfree bellen achter het stuur gevaarlijk vinden. Vrijwel iedereen vindt dat appen gevaarlijk is.

Hoewel handsfree telefoneren wel wettelijk is toegestaan, vindt 40 procent van de automobilisten dat ook gevaarlijk. Mannen zijn vaker tijdens het rijden met hun telefoon bezig dan vrouwen en jongeren vaker dan ouderen.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeert op basis van wetenschappelijke onderzoeken dat bellen achter het stuur negatieve effecten heeft op het rijgedrag en dat handsfree bellen in dit opzicht geen voordeel biedt.

Manifest

Het Fonds Slachtofferhulp heeft in april samen met 31 organisaties de handen ineen geslagen om bij te dragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid. Vanuit de gedachte dat het met een gezamenlijke inspanning mogelijk moet zijn om het aantal verkeersslachtoffers structureel omlaag te brengen, is op woensdag 19 april 2017 een manifest aangeboden aan de Tweede Kamer. Stap 1 daarin is de verkeersveiligheid te benoemen als prioriteit in het regeerakkoord.

Geef een reactie