Verbod op lachgas om verkeersincidenten te voorkomen

Het aantal verkeersincidenten als gevolg van lachgas groeit snel. Uit cijfers die het NRC Handelsblad opvroeg bij de politie, blijkt zelfs dat het aantal incidenten in drie jaar tijd is vertienvoudigd: van 130 in 2017 naar 1.390 het afgelopen jaar. Staatsecretaris Blokhuis wil lachgas onderbrengen onder de Opiumwet om het aantal incidenten te beperken.


Verkeersongevallen als gevolg van lachgas komen vooral voor in de randstad, waar het gebruik van lachgas als recreatieve drug populair is. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam afgelopen week met een wetsvoorstel om recreatief lachgasgebruik te verbieden door het op lijst 2 van de Opiumwet te plaatsen, net als cannabis.

Lachgas ampullen op de passagiersstoel

“De politie zit met de handen in het haar. Want die zien gewoon dat er lachgas ampullen op de stoel in de auto liggen, maar kunnen daar nu niet op beboeten”, zei Blokhuis afgelopen vrijdag tegen NOS Radio 1. Daarnaast lijkt het veelvuldig gebruik van lachgas een gevaar voor de gezondheid. Excessief en langdurig lachgasgebruik kan een tekort aan vitamine B-12 veroorzaken. Er is zelfs kans op een dwarslaesie.

Lachgas onder verboden middelen plaatsen lijkt een logische keuze om het aantal verkeersincidenten te beperken. Toch zitten er nog flink wat haken en ogen aan. Een verbod is lastig te handhaven omdat lachgas, naast recreatief gebruik, ook gebruikt wordt in de geneeskunde en horeca. Ook de coalitiepartners VVD en D66 zijn niet volledig overtuigd van het criminaliseren van lachgas en pleiten eerder voor preventie en handhaven van overlast.

Programma Verkeer

Binnen ons programma Verkeer hebben we aandacht voor de verkeersveiligheid in Nederland en maken we ons sterk voor de juiste behandeling en hulp voor slachtoffers en nabestaanden. Nieuwe risico’s op de Nederlandse wegen, zoals rijden onder invloed van lachgas, en de wettelijke aanpak hiervan, volgen we op de voet. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen.