Nieuws

Niet appen op de fiets: nieuwe landelijke campagne van start

14 september 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een grote meerjarige campagne gestart tegen appen en bellen in het verkeer. Aanleiding hiervoor is het toenemende aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer de afgelopen jaren. Hoewel het totaal aantal verkeersdoden iets daalde in 2017 waren er voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten. Afleiding speelt helaas bij veel van deze ongevallen een grote rol. Met name de combinatie van sociale media en verkeer is een ‘nieuwe’ en gevaarlijke ontwikkeling. De overheid wil het gebruik van sociale media in het verkeer daarom verminderen en en roept daarom op niet te appen op de fiets of in de auto. De zogenaamde MONO-campagne moet hier een belangrijke bijdrage aan gaan leveren.

 

‘Rij mono’

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gaf het startschot voor deze campagne, waarin wordt samengewerkt met verschillende partners uit de Verkeersveiligheidscoalitie zoals de ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond. “We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaat niet samen. Neem het risico niet. Rij Mono, fiets Mono.”, aldus Van Nieuwenhuizen die hoopt dat mensen door de campagne zich in het verkeer niet meer laten afleiden door appjes of sociale media.

Niet appen op de fietsFoto: FaceMePLS

Praktische oplossingen die moeten voorkomen dat iemand wordt afgeleid door de smartphone

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne, die iets wegheeft van de bekende BOB-campagnes, bestaat uit frisse reclamespots op radio, tv en sociale media met een serieuze boodschap. Hierin worden praktische oplossingen geboden die moeten voorkomen dat iemand wordt afgeleid door de smartphone. Zo valt te denken aan software die bepaalde apps uitschakelt in het verkeer. Ook worden in de campagne mensen opgeroepen om iemand niet te appen als diegene onderweg is.

Nieuwe wetgeving verkeersveiligheid in de maak

Voor minister Van Nieuwenhuizen valt de campagne niet los te zien van andere maatregelen op het gebied van het verbeteren van de verkeersveiligheid. Zo komt ze binnenkort naar de Tweede Kamer met een wetsvoorstel om het appen op de fiets te verbieden, in navolging van het verbod voor automobilisten om de telefoon in de hand te hebben. Ook minister Grapperhaus van Justitie liet eerder dit jaar weten ‘helemaal klaar te zijn met roekeloze rijders’ en, aan de hand van een nieuw wetsvoorstel de straffen voor ernstige verkeersdelicten te willen verhogen. Het onderzoek van Fonds Slachtofferhulp naar de strafmaat in het verkeer lag hier mede aan ten grondslag.

 

Relevante links

www.daarkunjemeethuiskomen.nl

Hogere straffen gevaarlijk en roekeloos rijgedrag

Verkeersdelicten advies concept wetsvoorstel

Geef een reactie