Nee is oké

Het boekje Nee is oké is speciaal geschreven voor kinderen tussen de vier en acht jaar, omdat het belangrijk is dit onderwerp al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap mee en biedt ouders en opvoeders aanknopingspunten om hierover door te praten. Bestel hem hier voor slechts €7,50


Gepubliceerd op

Seksueel geweld en seksueel misbruik is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving. Ieder jaar krijgen duizenden vrouwen, mannen en kinderen hiermee te maken. Om kinderen weerbaarder te maken en hen te stimuleren in het aangeven van grenzen met betrekking tot hun lichaam, heeft Fonds Slachtofferhulp het voorleesboekje ‘Nee is oké’ ontwikkeld.

Dunne grens tussen wat wel en niet oké is

Vooral voor kinderen is de grens tussen wat wel en niet oké is vaak dun en moeilijk te herkennen. Zeker wanneer liefdevolle aanraking van iemand die dicht bij hen staat, omslaat in seksuele verleiding of misbruik. Kinderen krijgen vaak te maken met schuldgevoelens, een loyaliteitsconflict en worden angstig of raken verward. Hoe kunnen we seksuele verleiding en misbruik voorkomen en hoe kunnen we onze kinderen beschermen?

"Nee is oké, illustreert en introduceert op een toegankelijke en speelse manier verschillende alledaagse thema's voor kinderen rondom het bespreken van je eigen en andermans grenzen."
- Rik Knipschild, Psychotraumatherapeut bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie

‘Nee is oké’ helpt met:

  • Het verhogen van de weerbaarheid en assertiviteit.
  • Heeft een positief effect op de seksuele beeldvorming en beleving op latere leeftijd. 
  • Kan risicogedrag verminderen waardoor de kans ooit slachtoffer te worden van seksueel misbruik afneemt.
  • Laat kinderen zien dat zij zelf de baas zijn over hun lijf: als ze iets niet willen of niet fijn vinden mogen ze ‘nee’ zeggen en als een ander iets niet wil, moeten ze ‘nee’ accepteren.

Bestelformulier Nee is oké

  • *Let op: in verband met de coronacrisis is de bezorgtijd van het boekje langer dan normaal. Wij doen ons best om elke bestelling binnen 10 werkdagen op locatie te hebben. Het boekje kost €7,50 inclusief verzendkosten.

Vragen over je bestelling?

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over ‘Nee is Oké’. Liever telefonisch contact? Wij zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 12:30 via 070 392 52 00.