De Volkskrant bericht op 25 juni dat rechtbanken een oplossing hebben gevonden om de mede door corona veroorzaakte achterstand weg te gaan werken. De belangrijkste maatregel is dat zaken vaker door één in plaats van drie rechters afgehandeld worden. Daarnaast worden er meer avondzittingen georganiseerd en krijgen rechters de mogelijkheid langer door te werken na hun pensioen.
Fonds Slachtofferhulp publiceerde recent de resultaten van een onderzoek over dit onderwerp, afgenomen onder meer dan 80 slachtofferadvocaten. Dit onderzoek werd opgezet omdat het Fonds al langer zorgen heeft over de uitoefening van slachtofferrechten. Het onderzoek bevestigde dat de coronacrisis de situatie er niet beter op heeft gemaakt, mede door de vele vertragingen.
Het plan van de rechtspraak en het OM lijkt goed doordacht te zijn. Zo moet een rechter die alleen opereert voldoende ervaring hebben en wordt alleen hij of zij alleen enkelvoudig ingezet bij minder complexe en/of ingrijpende zaken. Bovendien blijft de regel van kracht dat een enkelvoudige rechter maximaal een jaar gevangenisstraf kan opleggen. “De verregaande maatregelen zullen de kwaliteit van de rechtspraak niet aantasten”, aldus strafrechter De Ridder.
Alhoewel het plan niet voorziet in maatwerk voor iedere afzonderlijke zaak (zoals wij adviseerden), is het in onze ogen wél een duidelijke stap in de goede richting. Het wordt weer mogelijk een verdachte in de ogen te kijken. Iets wat niet alleen voor een rechter belangrijk is, maar ook voor een slachtoffer en andere gedupeerden. De maatregelen kunnen helpen de achterstanden weg te werken.
Slachtoffers, maar ook verdachten hoeven daardoor minder lang te wachten op een vonnis. Een uitspraak betekent het einde van een zaak. Voor een slachtoffer betekent dit dat hij of zij verder kan met leven. Het spreekt vanzelf de kwaliteit prioriteit nummer 1 moet blijven. Snelheid mag nooit de kwaliteit aantasten of ten koste gaan van de rechten van het slachtoffer.