Zeven jaar na MH17

Op 17 juli wordt de vliegtuigramp met toestel MH17 herdacht. Het is alweer zeven jaar geleden dat het vliegtuig, dat vanaf Schiphol op weg was naar Maleisië, werd neergehaald. Vanwege de coronapandemie vindt de herdenking volledig online plaats in plaats van bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen.

Gepubliceerd op

Zeven jaar geleden kwamen 298 mensen om bij de ramp. Achter de jaarlijkse herdenking schuilt nog dagelijks verdriet. De absurditeit van de ramp raakt eenieder nog steeds. De impact op het leven van nabestaanden is onverminderd groot.

Emotionele achtbaan

Vorig jaar startte het strafproces voor het neerhalen van het vliegtuig. Inmiddels zijn vier verdachten aangeklaagd voor moord op 298 mensen. Voor veel nabestaanden is het volgen van het strafproces opnieuw een emotionele achtbaan. Gevoelens van boosheid bij de woorden van de verdediging, tot heftig verdriet bij het horen van de naam van de geliefden. Of zoals één van de nabestaanden aan het begin van het proces zei: “Je denkt dat je niet meer kunt huilen, maar op zo’n moment vloeien de tranen weer.’’

Onderzoek

Nabestaanden kunnen een gevoel van erkenning ervaren bij het uitoefenen van hun spreekrecht. Maar de rechtszaak kan naast erkenning ook andere reacties oproepen. Zoals secundaire traumatisering. Er is nog weinig wetenschappelijke kennis beschikbaar over de impact van een rechtszaak op nabestaanden. Daarom doen we onderzoek naar de mate waarin de MH17 rechtszaak gepaard gaat met toename of afname van rouw en andere emotionele problemen bij nabestaanden en welke factoren hierop van invloed zijn.

Herdenking

Op 17 juli gaat het even niet om het strafproces, de woorden van de verdediging of de verdachten. Die dag staat in het teken van de herdenking van de slachtoffers. De herdenking vindt vanwege de coronapandemie niet plaats bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Nabestaanden en andere belangstellenden kunnen zaterdag vanaf 14.00 uur online de herdenking bijwonen en zich hiervoor aanmelden.