Fietsen met oortjes in

Het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen zorgt jaarlijks voor tientallen tot ruim honderd slachtoffers in Nederland. Geschat wordt dat in 20-30% van alle verkeersongevallen, afleiding en een gebrek aan aandacht een grote rol spelen. Hoe gevaarlijk is het om te fietsen met oortjes in? En is het verboden of toegestaan?

Gepubliceerd op

Stel je voor: je fietst door de stad en luistert met oortjes in naar je favoriete playlist. Handsfree dus veilig, zou je denken. Toch kan het fietsen met oortjes in zorgen voor gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld omdat je een passerende auto niet hoort toeteren. Of omdat je er met je aandacht niet helemaal bij bent. Pak je ook nog eens je telefoon erbij om bijvoorbeeld naar een ander nummer te zoeken? Dan is de kans op een ongeluk zelfs aanzienlijk groter. [Bron: SWOV]

Mag je met oortjes in fietsen?

Voor het fietsen met een telefoon in je hand kun je sinds 2019 een boete krijgen. Fietsen met oortjes in, is daarentegen (nog) niet strafbaar. Op voorwaarde dat je het volume niet te hard hebt staan en je jouw omgevingsgeluiden nog steeds hoort. Dit valt lastig te handhaven. Maar het spreekt voor zich dat hoe minder aandacht je hebt voor het verkeer, hoe onveiliger de situatie is.
Ben je afgeleid door wat je aan het luisteren bent? Of ontgaan jou belangrijke verkeersgeluiden doordat het volume te hard staat, of omdat de functie noise cancelling is ingeschakeld? Dan breng je daarmee zowel jezelf als anderen in gevaar. Het dragen van oortjes op de fiets wordt dan ook sterk afgeraden. Iemand die hier roekeloos mee omgaat en zo een gevaarlijke situatie voor anderen creëert, kan wel worden bekeurd.

Fietsen met muziek op

Veel mensen – en zelfs ruim 70% van alle 16- tot 18-jarige fietsers – luisteren weleens muziek tijdens het fietsen. Dit is op zich niet verboden, maar kan wel risicovol zijn. Zolang je je telefoon bedient via de oortjes en niet via de telefoon zelf, mag je al fietsend muziek luisteren. Ook via de luidspreker is dit toegestaan. Draag je oortjes en heb je te harde muziek op en/of noise cancelling aan staan, dan is de kans groot dat je een passerend voertuig (of zelfs een sirene) niet hoort. Daarom is fietsen met muziek in je oortjes minder veilig. Het is goed om je hier bewust van te zijn tijdens deelname aan het verkeer. (Bron: Rijksoverheid)

Oortjes in op de fiets zou verboden moeten worden. Eens of oneens?

We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Hoe? Dat bedenken we niet alleen. Graag horen we van jou wat jij belangrijk vindt. Moeten de snelheid in de bebouwde kom omlaag? En zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Op deze en meer vragen horen we graag jouw mening. Klik hier en laat van je horen. Verkeer veiliger maken doen we samen.