Nieuws

”Wat ik daar mocht meemaken is zo versterkend, er zijn geen woorden voor.”

2 januari 2019

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Stichting Pelgrimage Slachtoffers Geweldsmisdrijven (PSG) organiseert en begeleidt pelgrimages voor (nabestaanden van) geweldslachtoffers. De stichting is mede opgericht door Jacques en Wanda Beemsterboer, ouders van Nadine Beemsterboer. Nadine werd in 2006 met messteken om het leven gebracht door haar ex-vriend. In een recent interview met RTL Nieuws, vertellen Wanda en Jacques over het onbeschrijfelijke verdriet om hun dochter. En over de vastberadenheid om de dood van hun dochter betekenis te geven. Ze richtten de Nadine Foundation en mede de Stichting PSG op, van waaruit de lotgenotenpelgrimage naar Lourdes wordt georganiseerd.

‘’De lotgenotenpelgrimage naar Lourdes heeft zo versterkend gewerkt, er zijn geen woorden voor’’

Nabestaanden die aan de bedevaart hebben deelgenomen ervaren een gevoel van verbondenheid. De prachtige omgeving van het bedevaartsoord, maar zeker ook het contact met lotgenoten en het kunnen delen van verdriet in de indrukwekkende omgeving van Lourdes, heeft een helende werking. Dit  jaar heeft Stichting PSG voor de derde keer een groep nabestaanden begeleidt in de pelgrimage naar Lourdes. Bij terugkomst hebben nabestaanden ruim mogelijkheid om met elkaar te praten over wat de pelgrimage voor hen heeft betekend. Wicky van der Meys heeft deelgenomen aan de pelgrimage 2018 en vertelt over de herkenning die nabestaanden vinden bij elkaar: ‘’In onze groep, variërend in leeftijd van 17 tot ongeveer 75 jaar, zie je de herkenning in elkaars ogen, terwijl we nog niet eens aan elkaar verteld hebben wat we hebben meegemaakt. Het is heel bijzonder hoe we in die paar dagen een meer dan warme band met elkaar voelen.’’

‘’Dat deze dagen zo grandioos verlopen zijn komt door de zorg waarmee we door onze vijf begeleiders omringd zijn. We konden wegkruipen onder ‘een warme deken’ als het te veel werd. We hebben enorm veel gelachen en er waren tranen maar we hebben niemand ‘zien verdrinken’.”

Overeenkomsten ontdekken bij elkaar

Tot slot laat Wicky weten wat de pelgrimage en het contact met nabestaanden voor haar heeft betekend: ‘’Wat een geweldige dagen hebben we met elkaar beleefd. Natuurlijk is er ontzettend veel pijn, dat dragen we mee in ons hart. Maar het was goed om erover te praten met lotgenoten en overeenkomsten te ontdekken bij elkaar. Niemand heeft om pijn gevraagd, maar ook niemand wil zo verdergaan. We hebben allemaal onze verlangens over hoe we onze weg door het leven willen vervolgen.”

''Wat gebeurd is kunnen we niet ongedaan maken. Wel kunnen we proberen om, zo goed als het kan, vooruit te komen.’’

In 2016 vond de eerste pelgrimage voor nabestaanden, onder begeleiding van stichting PSG, plaats. De pelgrimage blijkt van grote betekenis voor nabestaanden. Fonds Slachtofferhulp is hoofdsponsor van de pelgrimage en maakt de bedevaartstocht voor nabestaanden mede mogelijk.

Geef een reactie