Kijktip: docuserie over de wereld van online seksueel geweld

In ‘Help, mijn borsten staan online’ tast Evi Hanssen de duistere kant van het internet af en praat ze met slachtoffers, daders, ouders en specialisten over sexting, grooming, catfishing en sextortion.


Stel je eens voor: je bent verliefd en je stuurt je flirt een naaktfoto van jezelf. Een week later zijn jouw foto’s gedeeld met de hele school. Online seksueel geweld heeft grote impact op het leven van jongeren.

“Het is de nieuwe realiteit. Tieners weten nu niet beter dan dat ze ieder moment van de dag een naaktfoto naar elkaar kunnen sturen en vinden het heel normaal dat dat gebeurt. Maar doordat we er niet met elkaar en met hen over praten, is het voor hen heel moeilijk te bepalen wat oké is en waar ze rekening mee moeten houden. Daarom hoop ik heel erg dat het bespreekbaar wordt”, aldus Evi Hanssen in gesprek met NU.nl.

Verschillende vormen van online seksueel geweld

In het programma ‘Help, mijn borsten staan online’, komen vier thema’s van online seksueel geweld aan bod: sexting (het versturen van naakfoto’s), grooming (digitaal kinderlokken, waarbij een volwassene via online media kinderen en/of jongeren benadert voor seksueel contact.), sextortion (afpersen van een persoon met seksueel getinte beelden van deze persoon. De afperser heeft als doel (seksueel) gewin te behalen, zoals geld, meer foto’s of seks) en catfishing (je online als een ander voordoen). Evi gaat in gesprek met daders, slachtoffers en andere betrokkenen.

De documentairereeks is een Vlaamse productie en werd in België begin dit jaar uitgezonden. Help, mijn borsten staan online is vanaf 30 juni om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO3.

*Bron: Nu.nl